Active/Passive VoicePractice Sets - English

ACTIVE & PASSIVE VOICE — PRACTICE SET — SOLVED

Here is a Practice Set on Active and Passive Voice taken from the book English Practice Set (for competitive exams) authored by me (Maha Gupta). All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Further, I want to ensure you that Each Practice Set on Active and Passive Voice of the above book is just like the present Practice Set on Active and Passive Voice as well. These Practice Sets will be very useful for any competitive exams of the Staff Selection Commission (SSC) or Grade-II DASS Exam of the DSSSB, and other similar exams and will help you score good score. Names of some exams are given below for example:

1. Combined Graduate Level (CGL) Exam Tier-I & Tier-II

2. Combined Higher Secondary (10+2) Exam (CHSL) Tier-I

3. SI in Delhi Police and CPO Exam Paper-I & Paper-II

4. Stenographers Exam

5. Grade-II DASS Exam conducted by Delhi Staff Subordinate Services (DSSSB)

 

ACTIVE & PASSIVE — PRACTICE SET-10 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 10 minutes

1. I am asking her to go to sleep.
A) She is asked to go to sleep.
B) She is being asked to go to sleeping.
C) She is asked to go to sleep by me.
D) She is being asked to go to sleep by me.

2. Whom have you helped during the journey?
A) Who has been helped by you during the journey?
B) Whom had been helped by you during the journey?
C) Who had been helped by you during the journey?
D) By whom have you been helped during the journey?

3. Somebody built this house in 2001.
A) This house was built by somebody.
B) This house is built in 2001.
C) This house had been built in 2001
D) This house was built in 2001.

4. They had to scrap all the rules to accommodate a particular person.
A) All the rules had to be scrapped to accommodate a particular person.
B) All the rules has been scrapped to accommodate a particular person.
C) All the rules have been scrapped by them to accommodate a particular person.
D) All the rules were scrapped to accommodate a particular person.

5. The parents’ love should not be taken for granted.
A) One cannot take parents’ love for granted.
B) They should not take parents’ love for granted.
C) I should not take parent’s love for granted
D) One should not take parents’ love for granted.

6. Did anyone invite Rachna to the party?
A) Is Rachna invited to the party?
B) Had Rachna been invited to the party by anyone?
C) Was Rachna invited to the party?
D) Was Rachna going to be invited to the party?

7. The poet read his long poem himself.
A) The long poem was read by the poet himself.
B) The long poem read by the poet himself.
C) The long poem had been read by the poet himself.
D) The long poem is read by the poet himself.

8. Raksha Bandhan is celebrated all over the country.
A) All over the country people are celebrating Raksha Bandhan.
B) People celebrating Raksha Bandhan all over the country.
C) People were celebrated Raksha Bandhan all over the country.
D) All over the country people celebrate Raksha Bandhan.

9. We need to complete it immediately.
A) It needed to be completed immediately.
B) It needs to be completed immediately.
C) You are needed to complete it immediately.
D) It is needed to be completed immediately by us.

10. He is going to cast his vote for the first time.
A) For the first time the vote is going to be cast by him.
B) He is going for his vote to be cast for the first time.
C) He is being gone for his vote to be cast for the first time.
D) He is going for his vote to be casted for the first time.

11. He is said to be a very honest officer.
A) They say that he is a very honest officer.
B) A very honest officer said to him.
C) They said that he is a very honest officer.
D) They said that they are very honest officer.

12. Boil the water and cool it before you keep it in the fridge.
A) Let the water be boiled and cool before it is kept in the fridge.
B) Let the water be boiled and cool before it is kept in the fridge by you.
C) Let the water be boiled and cooled before it is kept in the fridge.
D) Let the water boiled and cooled before it is kept in the fridge.

13. She sincerely asked the man to tell her everything in details.
A) The man was sincerely asked by her to tell her everything in details.
B) The man asked her sincerely to be told everything in details.
C) The man was sincerely asked by her to be told everything in details.
D) The man got asked by her to be told everything in details.

14. Will she tell us the truth?
A) Is the truth told to us by her?6t
B) The truth will be told to us by her.
C) Will the truth be told to us by her?
D) Will the truth be told us by her?

15. Why do you tell a lie?
A) Why a lie told by you?
B) Why is a lie be told by you?
C) Why is a lie told by you?
D) Why is a lie being told you?

16. You surprise me.
A) I am to be surprised.
B) You are surprised.
C) I am surprised.
D) Me is surprised.

17. It is time to ring the bell.
A) It is time the bell rings.
B) It is being time to ring the bell.
C) It is time for the bell to ring.
D) It is time for the bell to be rung.

18. The main skills we seek to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas.
A) The main skills sought by us to develop include analysing, interpreting and evaluating ideas.
B) The main skills sought to be developed by us include analysing, interpreting and evaluating ideas.
C) The main skills that we are seeking to be developed include analysing, interpreting and evaluating ideas.
D) The main skills include analysing, interpreting and evaluating ideas which are sought by us to develop.

19. His hard work satisfied me.
A) I was satisfied for his hard work.
B) I was satisfied by his hard work.
C) I was satisfied with his hard work.
D) I was satisfied at his hard work.

20. He was disgusted with the flattery of his assistant.
A) The flattery of his assistant disgusted him.
B) His assistant’s flattery had disgusted him.
C) He was disgusted with his assistant for his flattery.
D) The flattery of this assistant will disgust him.

21. When he left school, the text books were put aside by him and never reopened.
A) He put aside his textbooks when he left school and never reopened them.
B) He put aside his textbooks when he left school and were never reopened by him.
C) He put aside his textbooks as he left school and never reopened.
D) He put aside his textbooks as he left school and never reopened.

22. He was arrested on a charge of theft, but for lack of evidence he was released.
A) He was arrested on a charge of theft, but was released for lack of evidence.
B) The police arrested him on a charge of theft, but for lack of evidence he was released.
C) The police arrested him on a charge of theft, but for lack of evidence released him.
D) The police arrested him on a charge of theft, but if lack of evidence he was released.

23. Darjeeling grows tea.
A) Tea grows in Darjeeling.
B) Tea is grown in Darjeeling.
C) Let the tea be grown in Darjeeling.
D) Tea is being grown in Darjeeling.

24. Do you understand what I mean?
A) What I mean is understood by you?
B) Was what I mean understood by you?
C) What I mean is that understood by you?
D) Is what I mean understood by you?

25. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.
A) During festivals people throng the shops before festivals making various purchases.
B) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases.
C) Men, women and children make purchases during festivals.
D) The shops are thronged by people making purchases.

Answer Key

1. D 2. A 3. D 4. A 5. D 6. C 7. A 8. D 9. B 10. A
11. A 12. C 13. A 14. D 15. C 16. C 17. D 18. B 19. C 20. A
21. A 22. C 23. B 24. D 25. B

Solution with explanation

1. Option ‘D’ (She is being asked to go to sleep by me.). Here the structure is Subject + Verb + Object + Infinitive where the subject is I, the verb is AM ASKING, the object is HER, and the infinitive is TO GO. In this structure they are verbs of COMMAND, ASK, REQUEST, ADVICE, INVITATION, etc.

When sentences of this structure are converted into the passive, the object of the verb is taken as the subject of the passive sentence and the verb is converted into the passive. The infinitive is kept as it is; e.g.

a) He invited me to go.
=I was invited to go.

b) My boss gave me a journal to read.
= I was given a journal to read by my boss.
= A journal was given to me to read by my boss.

2. Option ‘A’ (Who has been helped by you during the journey?). The given sentence is in the active voice where WHOM is the object. When we change the voice the object becomes the subject; the subjective form of WHOM is WHO. Option ‘C’ is rejected because we need the Present Perfect Tense, not the Past Perfect Tense.

3. Option ‘D’ (This house was built in 2001.). SOMEBODY is a vague subject, it’s not necessary to mention in the passive voice.

4. Option ‘A’ (All the rules had to be scrapped to accommodate a particular person.). HAVE TO (here HAD TO) is a modal verb, so its passive will be HAD TO BE SCRAPPED.

5. Option ‘D’ (One should not take parents’ love for granted.). The given sentence is in the passive voice. When we convert sentences into the active voice, to know the subject of the sentence in the active voice, we need to find the object in BY-PHRASE. But we are not given the BY-PHRASE; it means the object in it is vague.

or vague subjects we use PEOPLE, YOU, WE, THEY, ONE, SOMEONE, etc. Words like THEY, SOMEONE as vague subjects are used for limited number of persons; but here you see the point given in the passive voice is for every person, not for limited number of persons. So our subject in the active voice will be any of ONE, YOU, WE, PEOPLE.

6. Option ‘C’ (Was Rachna invited to the party?). We know the tense does not change while changing the voice. The tense of the given sentence is the Past Simple Tense (DID INVITE). But as we know the verb form of the passive voice is BE + V3; so we need to convert DID into a form of BE; of course it is WAS/WERE. As the subject of the passive voice RACHNA is singular, so it will be WAS.

7. Option ‘A’ (The long poem was read by the poet himself.). Three form of the verb READ are the same i.e. they are READ, READ, READ. But the verb in the given sentence cannot be V1 as the subject is POET, which is in the singular, so had it been V1 it would had been READS. Nor can it be V3 as V3 cannot come alone; it always takes a helping verb. Therefore it’s V2, means the Past Simple Tense, means only WAS is correct.

8. Option ‘D’ (All over the country people celebrate Raksha Bandhan.). IS CELEBRATED is in the Present Simple Tense, so the verb in the active voice will be CELEBRATE.

9. Option ‘B’ (It needs to be completed immediately.)

10. Option ‘A’ (For the first time the vote is going to be cast by him.). See explanation at question 1 of this Practice Set itself.

NOTE: Sometimes possessive adjective (my, our, your, his, her, their, its, one’s) of the subject is mentioned in the object of the active voice, while converting such a sentence into the passive, normally we remove that possessive adjective and replace it with the article THE, though THE sometimes is not necessary; e.g.

a) We had already taken our meals.
= The meals had already been taken by us.

b) One must do one’s duty.
= Duty must be done.

11. Option ‘A’ (They say that he is a very honest officer.). In this question we have to convert the given sentence into the active voice. But here we’ll know how to change active to passive of such type of sentences for better understanding. You see verb (here SAY) of the active of this sentence is following a THAT-CLAUSE (that he is a very honest officer); now know the rule:

When the verb of the active is followed by a THAT-CLAUSE

It + Passive Verb of the Main Clause + That-Clause as it is

OR

Subject of That-Clause + Passive Verb of the Main-Clause + To-infinitive of the Verb of That-Clause + Given Object/Adjective

EXAMPLES
a) People consider that Mohan is a fool.
= It is considered that Mohan is a fool.
= Mohan is considered to be a fool.

b) People said that he was jealous of her.
=It was said that he was jealous of her.
= He was said to be jealous of her.

c) People say he is handsome.
= It is said that he is handsome.
= He is said to be handsome.

d) They know he has an idea.
= It is known that he has an idea.
= He is known to have an idea.

12. Option ‘C’ (Let the water be boiled and cooled before it is kept in the fridge.). Here there are two orders BOIL and COOL, so we need to convert both these verbs into V3. Also when a helping verb is common to two or more verbs it’s only put before the first one, so it will BE BOILED AND COOLED.

13. Option ‘A’ (The man was sincerely asked by her to tell her everything in details.).Here the structure is Subject + Verb + Object + Infinitive where the subject is SHE, the verb is ASKED, the object is THE MAN, and the infinitive is TO TELL. In this structure they are verbs of COMMAND, ASK, REQUEST, ADVICE, INVITATION, etc.

When sentences of this structure are converted into the passive, the object of the verb is taken as the subject of the passive sentence and the verb is converted into the passive. The infinitive is kept as it is; e.g.

a) He invited me to go.
=I was invited to go.

b) My boss gave me a journal to read.
= I was given a journal to read by my boss.
= A journal was given to me to read by my boss.

14. Option ‘D’ (Will the truth be told us by her?). Verb TELL is transitive, so it can’t be followed by a preposition. Option ‘C’ is incorrect because of the preposition TO.

16. Option ‘C’ (I am surprised.). Option ‘D’ is incorrect as ME cannot be used as subject of a sentence. ME is the objective case of I, so it’s used only as an object.

17. Option ‘D’ (It is time for the bell to be rung.). Active sentences beginning with ‘IT IS TIME’ are converted into passive by ‘IT IS TIME + FOR + NOUN/PRONOUN + TO BE + V3’, e.g.

a) It is time to close the shop.
= It is time for the shop to be closed.

b) It is time to give the final warning.
= It is time for the final warning to be given.

18. Option ‘B’ (The main skills sought to be developed by us include analysing, interpreting and evaluating ideas.). Here we need to find the object of the infinitive DEVELOP. To find the object of word we make questions by putting WHAT or WHOM after that word. So our questions are DEVELOP WHAT? and DEVELOP WHOM? By this formula we find that our question is DEVELOP WHAT? You can see THE MAIN SKILLS is the right answer to this question, hence our object.

Now we see this structure is in the form of Subject + Verb + Infinitive + Object where the subject is WE, the verb is SEEK, The infinitive is TO DEVELOP and the object of the infinitive is THE MAIN SKILLS. In this construction the object of the infinitive in the active voice is taken as the subject of the sentence in the passive and the verb of the active remains to be the same if it’s a person and the verb is normally changed to the past participle (V3) if it’s a thing, only infinitive is made into passive; e.g.

His colleagues started to respect Hari.
= Hari started to be respected by his colleagues.

19. Option ‘C’ (I was satisfied with his hard work.). With certain verbs we use a preposition other than BY when the subject of the active sentence is not a person. With the verb SATISFY we use WITH; e.g.

a) Smoke filled the room.
= The room was filled with smoke.

b) The boy’s work pleased the teacher.
= The teacher was pleased with the boy’s work.

20. Option ‘A’ (The flattery of his assistant disgusted him.). With certain verbs we use a preposition other than BY when the subject of the active sentence is not a person, so it’s WITH instead of BY. The object of the preposition WITH is THE FLATTERY OF HIS ASSISTANT; therefore it will be the subject in the active voice.

21. Option ‘A’ (He put aside his textbooks when he left school and never reopened them.). Now the subject is HE (not BOOKS), so you also need to use the verb REOPEN (not WERE REOPENED) in the active voice because the first verb of HE (LEFT) is in the active use..

24. Option ‘D’ (Is what I mean understood by you?). The given sentence is interrogative, so its passive too should be interrogative as we do not change the type of a sentence in changing the voice. The given sentence begins with a help verb (here DO), therefore its passive too should begin with a helping verb. As the tense of the given sentence is the Present Simple Tense our passive construction too will be in the Present Simple Tense; hence option ‘B’ is rejected.

NOTE: The object of the verb UNDERSTAND is the complete clause WHAT I MEAN, so it will be the subject of the sentence in the passive.

 

For more Practice Sets on Active & Passive Voice buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY
Previous post

Maha English Practice Sets for Competitive Exams

Next post

PRIMARY TEACHER (MCD) VACANCIES NOTIFIED BY DSSSB (ADVT NO. 01/18) [Last Date: 30.07.18]

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *