Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

SSC CGL ANTONYMS PRACTICE SET (SOLVED)

Here is a Practice Set on Antonyms taken from the book English Practice Set (for competitive exams) authored by me (Maha Gupta). All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Further, I want to ensure you that Each Practice Set on Antonyms of the above book is just like the present Practice Set on Antonyms as well. These Practice Sets will be very useful for any competitive exams of the Staff Selection Commission (SSC) or Grade-II DASS Exam of the DSSSB, and other similar exams and will help you score good score. Names of some exams are given below for example:

1. Combined Graduate Level (CGL) Exam Tier-I & Tier-II

2. Combined Higher Secondary (10+2) Exam (CHSL) Tier-I

3. SI in Delhi Police and CPO Exam Paper-I & Paper-II

4. Stenographers Exam

5. Grade-II DASS Exam conducted by Delhi Staff Subordinate Services (DSSSB)

 

ANTONYMS — PRACTICE SET-10 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 5 minutes

1. Incredible
A) Possible B) Believable
C) Enjoyable D) Imaginary

2. Successor
A) Failure B) Loser
C) Predecessor D) Predator

3. Hazy
A) Plain B) Light
C) Clear D) Dull

4. Harmony
A) Disagreement B) Melody
C) Confusion D) Concord

5. Desecration
A) Consecration B) Discouragement
C) Despondency D) Expectation

6. Moderate
A) Abnormal B) Weak
C) Extreme D) Separate

7. Confiscate
A) Produce B) Release
C) Destroy D) Exhibit

8. Paucity
A) Overflow B) Inflow
C) Plenty D) Grim

9. Detest
A) Test B) Dislike
C) Like D) Interest

10. Anarchy
A) Curfew B) Permanence
C) Wholesome D) Order

11. Gloomy
A) Radiant B) Fragrant
C) Melodious D) Illusory

12. Autonomy
A) Slavery B) Subordination
C) Dependence D) Submissiveness

13. Evident
A) Suspected B) Disagreed
C) Hidden D) Unimportant

14. Implication
A) Consideration B) Exoneration
C) Conclusion D) Interpretation

15. Chronic
A) Pathetic B) Characteristic
C) Temporary D) Mild

16. Deceitful
A) Sincere B) Useful
C) Plain D) Honest

17. Steadfast
A) Staunch B) Feeble
C) Faint D) Wavering

18. Agony
A) Ecstasy B) Laughter
C) Humdrum D) Misery

19. Escalating
A) Fixed B) Fluctuating
C) Falling D) Reasonable

20. Inert
A) Active B) Lazy
C) Strong D) Resolute

21. Opposed
A) Resistant B) Against
C) Favouring D) Similar

22. Perilous
A) Safe B) Developed
C) Sophisticated D) Communicative

23. Revelation
A) Rejection B) Elimination
C) Concealment D) Introduction

24. Monotonous
A) Disastrous B) Terrifying
C) Terrible D) Interesting

25. Explicit
A) Elusive B) Allusive
C) Ambidextrous D) Ambiguous

ANSWER KEY

1. B 2. C 3. C 4. A 5. A 6. C 7. B 8. C 9. C 10. D
11. A 12. C 13. C 14. B 15. C 16. D 17. D 18. A 19. C 20. A
21. C 22. A 23. C 24. D 25. D

Solution with explanation

2. Option ‘C’ (Predecessor). PREDECESSOR = someone who had a job or a position before someone else, or something that comes before another thing in time or in a series; e.g.

My predecessor  worked  in this job for twelve years.

3. Option ‘A’ (Consecration). CONSECRATION = to officially make something holy and able to be used for religious ceremonies; e.g.

The new cathedral was completed and consecrated in 2002.

4. Option ‘D’ (Order). ANARCHY = If you describe a situation as anarchy, you mean that nobody seems to be paying any attention to rules or laws; e.g.

The country has been in a state of anarchy since the inconclusive election.

5. Option ‘A’ (Radiant). RADIANT = obviously very happy, or very beautiful; e.g.

He gave a radiant  smile when he heard her news.

6. Option ‘B’ (Exoneration). EXONERATION = to show or state that someone or something is not guilty of something; e.g.

The report exonerated the crew from all responsibility for the  collision.

7. Option ‘D’ (Wavering). WAVER = to lose strength, determination, or purpose, especially temporarily; e.g.

I’m afraid my concentration began to waver as lunch approached.

8. Option ‘A’ (Ecstasy). ECSTASY = a state of extreme happiness, especially when feeling pleasure

9. Option ‘C’ (Concealment). CONCEALMENT = the act of hiding something

10. Option ‘D’ (Ambiguous). AMBIGUOUS = not clear or decided

 

For more Practice Sets on Antonyms buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY
Previous post

SSC CGL SYNONYMS - PRACTICE SET - SOLVED

Next post

SSC EXAMS: ONE WORD SUBSTITUTION - SOLVED PRACTICE SET

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *