Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ANTONYMS (Solved PRACTICE SET-2)

ANTONYMS — PRACTICE SET-2 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                            MAXIMUM TIME: 5 minutes

  1. Kapil’s bowling yesterday proved very costly.
    A) economical B) frugal
    C) thrifty D) expensive
  2. I cannot see much likeness between the two boys.
    A) enmity B) hatred
    C) difference D) dislike
  3. I am still dubious about that plan.
    A) certain B) doubtful
    C) docile        D) faithful
  4. The wise say that life is meant not merely to accumulate wealth but for self-realization.
    A) amass B) produce
    C) scatter       D) gather
  5. He will never turn down your request.
    A) turn up B) turn over
    C) reject         D) accept
  6. Real happiness does not lie in material possessions alone.
    A) physical B) essential
    C) spiritual    D) manual
  7. I was upset by his hostile attitude.
    A) friendly B) positive
    C) negative    D) inimical
  8. Ashoka was a magnanimous king.
    A) small B) petty
    C) kind           D) majestic
  9. Mala is always defiant in her behaviour.
    A) obedient B) rebellious
    C) meek D) friendly
  10. I find his views repugnant.
    A) amiable B) repulsive
    C) amoral D) apolitical
  11. The officer exaggerated the damage caused by the rowdies.
    A) underwrote B) condemned
    C) ignored     D) underestimated
  12. The speaker was unable to pacify the crowd.
    A) excite B) antagonize
    C) threaten   D) challenge
  13. His officer was a very strict person.
    A) pleasant B) open hearted
    C) lenient      D) indifferent
  14. Servitude is not helpful for mental growth.
    A) Disservice            B) Retirement
    C) Freedom   D) Termination
  15. His attitude to poor people is deplorable.
    A) commendable B) miserable
    C) equitable D) desirable
  16. The guest made derogatory remarks about the food he was served.
    A) interesting B) complimentary
    C) unnecessary D) cheerful
  17. He has an aversion to milk.
    A) dear B) loving
    C) liking         D) pet
  18. The paucity of good teachers is the chief reason for the present condition of these schools.
    A) presence B) surplus
    C) appointment        D) retention
  19. Don’t you think his account of things was monotonous?
    A) agreeable B) acceptable
    C) varied D) indecent
  20. Spurious drugs can prove to be fatal.
    A) Virtuous   B) Inferior
    C) Genuine   D) Contemptuous
  21. His short but pointed speech was applauded by all sections of the audience.
    A) disapproved B) misunderstood
    C) praised      D) welcomed
  22. The climbers found the ascent nerve breaking.
    A) slide B) fall
    C) decline D) descent
  23. friendly dog met us at the farm gate.
    A) helpful B) understanding
    C) quiet D) hostile
  24. He is extremely intelligent but proud.
    A) dull B) weak
    C) ignorant   D) arrogant
  25. The young leader was reluctant to shoulder the responsibilities of the ministerial office.
    A) wanting B) willing
    C) anxious     D) eager

ANSWER KEY

1. A 2. C 3. A 4. C 5. D 6. C 7. A 8. B 9. A 10. A
11. D 12. A 13. C 14. C 15. A 16. B 17. C 18. B 19. C 20. C
21. A 22.D 23. D 24. A 25. B

Solution with explanation

4. Option ‘C’ (scatter). SCATTER = throw in various random directions

8. Option ‘B’ (petty). PETTY = not important and not worth giving attention to; e.g.

Prisoners complain that they are subjected to too many petty rules and restrictions.

10. Option ‘A’ (amiable). AMIABLE = friendly

19. Option ‘C’ (varied). VARIED = containing or changing between several different things or types; e.g.

With its varied climate, the country attracts both winter and summer sports enthusiasts.

For more Practice Sets on Antonyms buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SYNONYMS (Solved PRACTICE SET-2)

Next post

PGT Economics-Female vacancies notified by DSSSB [Advt. No.  09/22]

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *