Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ANTONYMS (Solved PRACTICE SET-3)

ANTONYMS — PRACTICE SET-3 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                 MAXIMUM TIME: 5 minutes

  1. He abandoned his family.
    A) supported B) encouraged
    C) pleased D) saved
  2. History abounds in instances of courage.
    A) shines B) lacks
    C) suffices      D) fails
  3. Adversity teaches man to be humble and self-reliant.
    A) Sincerity   B) Animosity
    C) Curiosity  D) Prosperity
  4. Like poverty, affluence can sometimes create its own problems.
    A) indigence B) opulence
    C) sorrow D) exuberance
  5. The habit of squandering money should not be encouraged.
    A) discarding B) hoarding
    C) donating   D) stealing
  6. He handled the machine with deft fingers.
    A) delicate B) sturdy
    C) quick         D) clumsy
  7. I was deeply affected by his urbane behaviour.
    A) rural B) rude
    C) irrational  D) indifferent
  8. His timidity proved costly.
    A) arrogance B) boldness
    C) skillfulness D) cunning
  9. Arrangements were made to handle the mammoth gathering tactfully.
    A) significant B) small
    C) unruly       D) noisy
  10. He was engrossed in his work when I walked in.
    A) occupied B) inattentive
    C) engaged    D) absent
  11. These are the main points of the preceding paragraph.
    A) following B) previous
    C) first            D) last
  12. He made a shrewd guess.
    A) clever B) wild
    C) incorrect   D) discriminating
  13. He is suffering from a severe cough.
    A) violent B) mild
    C) bad D) continuous
  14. Cumulatively, the effect of these drugs is quite bad.
    A) Individually B) Obviously
    C) Clearly      D) Collectively
  15. He was conspicuous because of his colourful shirt.
    A) charming B) ugly
    C) small D) unnoticeable
  16. He hates these continual arguments with his friend.
    A)repeated B) irrational
    C) occasional            D) regular
  17. He concealed his thoughts very cleverly.
    A) emphasized B) expressed
    C) affirmed    D) revealed
  18. The proposal was denounced by one and all.
    A) renounced B) recommended
    C) announced           D) commended
  19. She was skeptical about the safety of the new drug.
    A) doubtful B) certain
    C) hopeful     D) sanguine
  20. The answers to the question were coherent.
    A) relaxed B) loose
    C) consistent D) disconnected
  21. It was no altruistic motive that prompted him to help her.
    A) selfish B) inhuman
    C) brutal        D) wicked
  22. John is always shabbily dressed.
    A) decently B) beautifully
    C) extravagantly       D) scantily
  23. He was found guilty.
    A) innocent B) true
    C) correct D) right
  24. It is necessary to develop thrifty habits to be able to lead a comfortable life.
    A) expensive B) extravagant
    C) economical D) good
  25. Many people suffer because of pride.
    A) lowliness B) submission
    C) humility D) obedience

ANSWER KEY

1. A 2. B 3. D 4. A 5. B 6. D 7. B 8. B 9. B 10. B
11. A 12. C 13. B 14. A 15. D 16. C 17. D 18. D 19. B 20. D
21. A 22. A 23. A 24. B 25. C          

Solution with explanation

6. Option ‘D’ (clumsy). CLUMSY = A clumsy person often has accidents because they do not behave in a careful, controlled way; e.g.

That’s the third glass you’ve smashed this week – you’re so clumsy!

7. Option ‘B’ (rude). URBANE = (especially of a man) confident, comfortable, and polite in social situations; e.g.

Raman was an urbane, kindly, and generous man.

17. Option ‘D’ (revealed). REVEAL = to make known; e.g.

He would not reveal where he had hidden her chocolate eggs.

18. Option ‘D’ (commended). COMMEND = to formally praise someone or something; e.g.

The judge commended her for her bravery.

24. Option ‘B’ (extravagant). EXTRAVAGANT = spending too much money, or using too much of something; e.g.

a) It was very extravagant of you to buy strawberries out of season.
b) He rarely used taxis, which he regarded as extravagant.

For more Practice Sets on Antonyms buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SYNONYMS (Solved PRACTICE SET-3)

Next post

Solved Comprehension Passage 11

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *