Cloze TestsPractice Sets - English

Cloze Test Solved Practice Set 11

CLOZE TEST 11

One of the major causes of the failure of –1– countries on economic front is their –2– to evolve a judicious mixture of –3– substitution and export promotion. Zambia which –4– on imports after its independence twenty years –5– has depleted 50% of its national –6–, whereas South Korea, which started its –7– development from a war ravaged status –8– the fifties by equalizing high exports –9– high imports, is one of the –10– nation today.

1.          A) developed     B) developing     C) advanced     D) advancing
2.         A) inability     B) disadvantage         C) incapacity     D) handicap
3.         A) scientific     B) invention     C) export       D) import
4.         A) expected      B) traded        C) banked       D) carried
5.         A) later          B) ago     C) earlier       D) since
6.         A) capital       B) deposit      C) income      D) credit
7.         A) financial      B) fiscal       C) economic     D) economical
8.         A) up to          B) over           C) on      D) in
9.         A) over       B) with        C) and        D) into
10.       A) richest      B) innovative        C) prolific      D) advancing

Answer Key

1. B 2. A 3. D 4. C 5. B 6. A 7. C 8. D 9. B 10. D

Solution with explanation

1. Option ‘B’ (developing). DEVELOPING = A developing country or area of the world is poorer and has less advanced industries, especially in Africa, Latin America, or Asia. Though other options may be grammatically correct here, if we read the passage completely it suggests we are talking about DEVELOPING countries here.

4. Option ‘C’ (banked). BANK ON = to depend on something happening or someone doing something; e.g.

They’re banking on him to save the match.

10. Option ‘D’ (advancing). ADVANCING = moving forwards or progressing

For more Practice Sets on Direct & Indirect Speech (Narration) buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SOLUTION Direct Indirect Speech Practice Set 2 in English

Next post

Cloze Test Solved Practice Set 12

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *