Cloze TestsPractice Sets - English

Cloze Test Solved Practice Set-5

CLOZE TEST 5

The presence of certain –1– makes friendship a special –2–. A –3– friend is consistent and honest. A –4– is not –5– to give an honest –6– and does not say things for the sake of getting –7—along with a gas-mask. A friend provides companionship and continuous –8–. There is no room for pride, –9– or rivalry in –10–.

1.          A) qualities B) qualify      C) frequencies          D) degrees
2.         A) hardship   B) courtship  C) scholarship          D) relationship
3.         A) true           B) truth         C) truthful    D) truly
4.         A) befriend    B) friendship            C) friend        D) friendly
5.         A) fear            B) afraid        C) fright         D) fret
6.         A) opinion     B) concern    C) dominion D) suggestion
7.         A) approval    B) approve     C) appear       D) disapproval
8.         A) support     B) supportive                        C) suppress    D) provide
9.         A) jeopardize            B) jealousy    C) humility   D) open-mindedness
10.       A) friendship            B) friendly     C) befriend    D) courtship

Answer Key

1. A 2. D 3. A 4. C 5. B 6. D 7. A 8. A 9. B 10. A

Solution with explanation

2. Option ‘D’ (relationship). COURTSHIP = the time when two people have a romantic relationship before they get married. This meaning doesn’t fit here.

5. Option ‘B’ (afraid). If you see we need an adjective here.  Out of all the given options AFRAID only is adjective. FEAR is both a noun and verb. FRIGHT and FRET are verbs. We also use BE AFRAID OF + ING FORM, but in a different sense. Here we need TO + V1 after AFRAID. Read this to understand:

We use BE AFRAID + TO V1 (here AFRAID TO GIVE) when we feel fear because we think something bad will happen; e.g.

i) She was afraid to go out in case it rained.
ii) Don’t be afraid to ask for help.

6. Option ‘D’ (suggestion). OPINION = your feelings about sb/sth, rather than a fact.  SUGGESTION = an idea or a plan that you mention for somebody else to think about.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Solved Comprehension Passage 10

Next post

Sentence Rearrangement (Solved Practice Set-2)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *