Direct/Indirect SpeechPractice Sets - English

SSC EXAMS: DIRECT & INDIRECT SPEECH – SOLVED PRACTICE SET

Here is a Practice Set on Direct and Indirect Speech (Narration) taken from the book English Practice Set (for competitive exams) authored by me (Maha Gupta). All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Further, I want to ensure you that Each Practice Set on Direct and Indirect Speech (Narration) of the above book is just like the present Practice Set on Direct and Indirect Speech (Narration) as well. These Practice Sets will be very useful for any competitive exams of the Staff Selection Commission (SSC) or Grade-II DASS Exam of the DSSSB, and other similar exams and will help you score good score. Names of some exams are given below for example:

1. Combined Graduate Level (CGL) Exam Tier-I & Tier-II

2. Combined Higher Secondary (10+2) Exam (CHSL) Tier-I

3. SI in Delhi Police and CPO Exam Paper-I & Paper-II

4. Stenographers Exam

5. Grade-II DASS Exam conducted by Delhi Staff Subordinate Services (DSSSB)

 

DIRECT & INDIRECT SPEECH — PRACTICE SET-10 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 10 minutes

1. He said, “Will you come to my house?” I said, “No.”
A) He asked me if I would go to his house and I said that I would not.
B) He asked me to come to his house and I refused.
C) He asked me if I would come to his house and I said that I would not.
D) He asked me if I would go to his house and I replied in negative.

2. Ram will say, “I need two boys to assists me.”
A) Ram will say that he will need two boys to assist him.
B) Ram says that he will need two boys to assist him.
C) Ram will say that two boys need to assist him.
D) Ram will say that he needs two boys to assist him.

3. He said to the judge, “I did not commit this crime.”
A) He told the judge that he had not committed that crime.
B) He told the judge that he did not commit the crime.
C) He told the judge that he had not committed the crime.
D) He told the judge that he had not committed this crime.

4. Robb said, “We shall avenge my father’s death.”
A) Robb said that they should avenge his father’s death.
B) Robb said that they would avenge his father’s death.
C) Robb said that they would avenge my father’s death.
D) Robb said that they will avenge his father’s death.

5. The injured old man exclaimed, “Will none of you help me?”
A) The injured old man exclaimed whether none of them would help him.
B) The injured old man exclaimed if none of them would help him.
C) The injured old man said that could anyone of them help him.
D) The injured old man cried if none of them would help him.

6. He said, “The teacher usually does not ask any question.”
A) He said that the teacher usually does not ask any question.
B) He said that the teacher usually did not ask any question.
C) He said that the teacher usually asked no question.
D) He said that the teacher usually did not asked any question.

7. The woman asked how long the letters had been coming for him.
A) “How long are letters coming for him?” asked the woman.
B) “How long have the letters been coming for him?” asked the woman.
C) “How long have the letters come for him?” asked the woman.
D) “How long were the letters coming for him?” asked the woman.

8. “You’d better leave the dog alone,” said the man.
A) The man said to me to leave the dog alone.
B) The man told me to better leave the dog alone.
C) The man warned me to leave the dog alone.
D) The man said I should leave the dog alone.

9. He said to me, “You are rich, aren’t you?”
A) He asked me if I had rich.
B) He asked me if I had been rich.
C) He asked me if I was rich.
D) He asked me if I was rich, wasn’t me.

10. I said to my friend, “Good Morning! Let us go for a picnic today.”
A) I told good morning to my friend and asked to go for a picnic that day.
B) I wished my friend good morning and suggested that we should go for a picnic that day.
C) I wished my friend good morning and proposed that they should go for a picnic that day.
D) I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today.

11. I said to him, “How do you know this?”
A) I asked him how I knew that.
B) I asked him that how he knew that.
C) I told him how I knew that.
D) I asked him how he knew it.

12. The new student asked the old one, “Do you know my name?”
A) The new student asked the old one if he knew his name.
B) The new student asked the old one that whether he knew his names.
C) The new student asked the old one did he know his name.
D) The new student asked the old one if he knows his name.

13. Rahul said, “I will do it now or never”.
A) Rahul said that he would do it then or never.
B) Rahul said that he will now or never do it.
C) Rahul said that he would do it now or never.
D) Rahul said that he would now or never do it.

14. My father once said to me, “If I can’t trust my people, then I don’t want to be doing this.”
A) His father once told me that if he can’t trust his people then he didn’t want to be doing that.

B) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that.
C) My father once told me that if he couldn’t trust my people then he didn’t want to be doing that.

D) My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing this.

15. “You say,” said the judge, “that the bag you lost contained one hundred and ten pounds”. “Yes, your honour,” replied the cheat. “Then as this one contains one hundred pounds it cannot be yours.”
A) The judge asked the cheat if the bag he had lost contained one hundred and ten pounds. The cheat replied respectfully in the affirmative. Then the judge concluded that as that one contained one hundred pounds it could not be his.

B) The judge ordered the cheat if the bag he had lost contained one hundred and ten pounds. The cheat replied respectfully in the affirmative. Then the judge concluded that as that one contained one hundred pounds it could not be his.

C) The judge ordered the cheat that the bag he had lost contained one hundred and ten pounds. The cheat replied respectfully in the affirmative. Then the judge concluded that as that one contained one hundred pounds it could not be his.

D) The judge asked the cheat that the bag he had lost contained one hundred and ten pounds. The cheat replied in the affirmative. Then the judge concluded as this one contained one hundred pounds it could not be his.

16. The father warned his son that he should be beware of him.
A) The father warned his son, “Beware of him!”
B) The father warned his son, “Watch that chap!”
C) The father warned his son, “Be careful about him.”
D) The father warned his son, “Don’t fall into the trap.”

17. The boy pleaded that he had not stolen the book.
A) The boy said, “I don’t steal the book.”
B) The boy said, “I didn’t steal the book.”
C) The boy said, “I hadn’t stolen the book.
D) The boy said, “I haven’t stolen the book.”

18. From one of the windows of my flat I can see the Qutub Minar.’ said my friend.
A) My friend told that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
B) My friend said that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.
C) My friend said that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.
D) My friend told that from one of the windows of his flat he can see the Qutub Minar.

19. I said to him, “Whether she will pass or not is not certain.”
A) I told him that whether she would pass or not was not certain.
B) I told him that she would pass or not was not certain.
C) I told that whether she would pass or not was not certain.
D) I told him that whether she will pass or not is not certain.

20. The teacher said, “Students, you have to attend the lecture tomorrow.”
A) The teacher told that students had to attend the lecture tomorrow.
B) The teacher told the students not to attend the lecture.
C) The teacher asked the students if they could attend the lecture.
D) The teacher told the students that they had to attend the lecture the next day.

21. The father said, “Well done, son. I am proud of you.”
A) The father said his son had done well and that he was proud of him.
B) The father appreciated his son saying that he had done well and that he was proud of him.
C) The father told his son that he was proud of him as he had done well.
D) The father said to his son that he was proud of him for doing very well.

22. He said to me, “I want you to read the book now.”
A) He told that he wanted me to read the book then.
B) He said to me that he wanted me to read the book then.
C) He said that I wanted him to read the book now.
D) He said that he wanted to read the book to me then.

23. The mother said to the son, “Why didn’t you write to me often? I was so worried.”
A) The mother asked the son why he had not written to her often, and said that she was so worried.
B) The mother asked the son why he had not written to her often and that she had been so worried.
C) The mother asked the son why didn’t he write to her often and that she was so worried.
D) The mother asked the son why he had not written to her often, and said that she had been so worried.

24. “Run away, children quickly” said the teacher.
A) The teacher asked the children if they run away quickly.
B) The teacher asked the children whether they could run away quickly.
C) The teacher asked the children to run away quickly.
D) The teacher asked the children to run away.

25. The kidnapper said to the businessman over the phone, “If you don’t pay the ransom at once, I will kill your son.”
A) The kidnapper has threatened the businessman over the phone that he would kill his son if he did not pay the ransom at once.

B) The kidnapper told the businessman over the phone that he would be killing his son if he did not pay the ransom at once.

C) The kidnapper threatened the businessman over the phone that he would kill his son if he did not pay the ransom at once.

D) The kidnapper said to the businessman over the phone that he will kill his son if he did not pay the ransom at once.

Answer Key

1. A 2. D 3. C 4. B 5. A 6. A 7. B 8. C 9. C 10. B
11. D 12. A 13. C 14. B 15. A 16. A 17. D 18. C 19. A 20. D
21. B 22. B 23. D 24. C 25. C

Solution with explanation

1. Option ‘A’ (He asked me if I would go to his house and I said that I would not.). COME changes to both COME and GO. If the reporter of the speech is with the person whose speech is within inverted commas we use COME itself, if he is at some other place we convert COME into GO.

The question suggests that the person reporting the speech is not with the speaker, so we’ll use GO. To understand how YES/NO in questions are converted into the indirect speech see HERE:

Subject + Appropriate Helping Verb

OR

We convert YES into ‘Answered/Replied in the Affirmative’; we convert NO into Answered/Replied in the Negative

a) He said, “Will you have time to do it?” and I said “Yes.”
= He asked if I would have time to do it and I said that I would.
= He asked if I would have time to do it and I replied/answered in the affirmative.

b) He said, “Can you swim?” and I said “NO.”
= He asked (me) if I could swim and I said I could not.
= He asked (me) if I could swim and replied/answered in the negative.

IN THE NEGATIVE = NO; and hence a right expression. IN NEGATIVE is wrong as the article THE is necessary here, hence option ‘D’ is incorrect

2. Option ‘D’ (Ram will say that he needs two boys to assist him.). When the reporting verb is in the present tense or in the future tense, the tense of the reported speech does not change, in such a case only pronouns are changed. Here the reporting WILL SAY is in the future.

3. Option ‘C’ (He told the judge that he had not committed the crime.). See this to know how THIS and THESE as adjectives are converted into the indirect speech: If the reporting verb is the past, in time expressions THIS becomes THAT, and THESE becomes THOSE; e.g.

He said, “She is coming this week.”
= He said that she was coming that week.

NOTE: Otherwise THIS and THAT as adjectives usually change into THE; e.g.

He said, “I bought these pearls for my mother.”
= He said that he had bought the pearls for his mother.

4. Option ‘B’ (Robb said that they would avenge his father’s death.). See question 21 of the Practice Set-2 to know how SHALL is converted into the passive.

5. Option ‘A’ (The injured old man exclaimed whether none of them would help him.). After the verb EXCLAIM if there is a question we use WHETHER, not IF.

6. Option ‘A’ (He said that the teacher usually does not ask any question.) For a universal truth or a permanent characteristic we do not change the tense in the indirect speech. This is a characteristic of a teacher that he doesn’t ask a question from his students usually.

7. Option ‘B’ (“How long have the letters been coming for him?” asked the woman.). The question words HOW LONG?  are used with the Present Perfect Continuous Tense to express events that started in the past and are still in progress in the present. Other words that we use like this with the Present Perfect Continuous Tense are FOR, SINCE and SINCE WHEN. We don’t use the simple continuous tenses for this propose, hence option ‘D’ is incorrect; e.g.

a) “How long have you been learning French?” – I’ve been learning it for two months.
b) “Since when have they been dating?” – They’ve been dating since October.

8. Option ‘C’ (The man warned me to leave the dog alone.). See explanation at question 12 of the Practice Set-3.

9. Option ‘C’ (He asked me if I was rich.). In indirect speech we do not use the question tag.

10. Option ‘B’ (I wished my friend good morning and suggested that we should go for a picnic that day.). To know how we convert LET US in the indirect speech, see question 12 of the Practice Set-4.

11. Option ‘D’ (I asked him how he knew it.). See this to know how THIS and THESE as pronouns are converted into the indirect speech: If the reporting verb is the past, in time expressions THIS/THAT become IT, and THESE/THOSE become THEY/THEM; e.g.

a) He showed me two bullets and said, “I found these embedded in the paneling.” b) He said, “We will discuss this tomorrow.”

= He showed me two bullets and said he had found them embedded in the paneling. = He said that they would discuss it the next day.

13. Option ‘C’. NOW OR NEVER is a fixed expression, so you can’t make a change in it. NOW OR NEVER = at this time and no other; e.g.

I decided that it was now or never, and jumped.

14. Option ‘B’ (My father once told me that if he couldn’t trust his people then he didn’t want to be doing that.). THAT and IF can come together when IF begins a statement (Assertive Sentence). IF I CAN’T TRUST MY PEOPLE, THEN I DON’T WANT TO BE DOING THIS is a statement.

15. Option ‘A’ (The judge asked the cheat if the bag he had lost contained one hundred and ten pounds. The cheat replied respectfully in the affirmative. Then the judge concluded that as that one contained one hundred pounds it could not be his.).

REPLIED THE CHEAT implies that The judge actually asked a question from the cheat, so our reporting verb should be ASKED or any other like that. CONCLUDE = to arrive at a judgement.

17. Option ‘D’ (The boy said, “I haven’t stolen the book.”). The Present Perfect Tense becomes the Past Perfect Tense in the indirect speech; the Past Perfect Tense remains unchanged. By this explanation both the options ‘C’ and ‘D’ should be correct. But it’s not like that; option ‘C’ is incorrect as we use the Past Perfect Tense for an action completed before a certain point in the past; e.g.

I met him in Mumbai in 2001. I had seen him last six years before.

But as you see there is no reference of a past point in option ‘C’. Hence it’s incorrect.

18. Option ‘C’ (My friend said that from one of the windows of his flat he could see the Qutub Minar.). Option ‘A’ is incorrect as the verb TELL (here TOLD) is transitive, so it should normally have an object.

19. Option ‘A’ (I told him that whether she would pass or not was not certain.). Option ‘B’ is incorrect as use of WHETHER is necessary here as WHETHER SHE WILL PASS OR NOT IS NOT CERTAIN is not a question, rather it’s an assertive statement.

Use of THAT with WHETHER is correct as it’s a conversion of an assertive sentence, so option ‘A’ is correct. Option ‘C’ is incorrect as the verb tell (here TOLD) takes an object.

20. Option ‘D’ (The teacher told the students that they had to attend the lecture the next day.). You see there is a comma after STUDENTS; it means that STUDENTS have been addressed. So it will be the object of the reporting clause; we can also rewrite the sentence in the Direct Speech as THE TEACHER SAID TO THE STUDENTS, “YOU HAVE TO ATTEND THE LECTURE TOMORROW.”

21. Option ‘B’ (The father appreciated his son saying that he had done well and that he was proud of him.). WELL DONE is said in appreciation of somebody.

22. Option ‘B’ (He said to me that he wanted me to read the book then.). Option ‘A’ is incorrect as the verb TELL (here TOLD) is a transitive verb, hence it takes an object. In indirect speech we normally use SAY or TELL + OBJECT, but SAY TO + OBJECT is also correct however is much less usual than TELL + OBJECT; e.g.

He said to me, “I just heard the news.”
= He told me that he had just heard the news.
= He said to me that he had just heard the news.

23. Option ‘D’ (The mother asked the son why he had not written to her often, and said that she had been so worried.). Option ‘A’ is incorrect as we should have changed the verb WAS to HAD BEEN. Option ‘B’ is incorrect as I WAS SO WORRIED is a statement, not the part of the question; so it needs verb other than ASKED, of course it will be SAID here.

 

For more Practice Sets on Direct & Indirect Speech (Narration) buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY
Previous post

Constables (GD) in CAPFs, NIA & SSF and Rifleman (GD) in Assam Rifles Exam-18 (Last Date: 30.09.2018)

Next post

SSC CGL SYNONYMS - PRACTICE SET - SOLVED

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *