Direct/Indirect SpeechPractice Sets - English

DIRECT & INDIRECT SPEECH SOLVED PRACTICE SET 2 EXPLAINED IN HINDI & ENGLISH

Direct & Indirect Speech  – Practice Set-2 – Solved (Both Hindi & English)

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 15 minutes

1. He wrote in his report, “The rainfall has been scanty till now.”
A) He reported that the rainfall has been scanty till now.
B) He reported that the rainfall had been scanty till now.
C) He had reported that the rainfall had been scanty till then.
D) He reported that the rainfall had been scanty till then.

2. He welcomed me to his house.
A) He said, “Welcome to my house.”
B) He said, “Welcome home.”
C) He said, “Please come in.”
D) He said, “You are welcomed home.”

3. “Who’s the conductor of this bus?” he asked, and paused for a reply.
A) He said who the conductor of that bus was and paused for a reply.
B) He asked who was the conductor of that bus and paused for a reply.
C) He asked whether who the conductor of that bus was and paused for a reply.
D) He asked who the conductor of that bus was and paused for a reply.

4. Manna said to Rohan, “Have you sat in a trolley bus before?”
A) Manna asked Rohan whether he had sat in a trolley bus earlier.
B) Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
C) Manna asked Rohan if he sat on a trolley bus before.
D) Manna asked Rohan if he has ever sat in a trolley bus.

5. She wanted to know whether butterflies drank water.
A) She wanted to know, “Do butterflies drink water?”
B) She asked, “Do butterflies drink water?”
C) She asked, “Did butterflies drank water?”
D) “Does butterflies drinks water?” she asked.

6. “We’ll go for an outing tomorrow.” said Laila’s father, “so you had better complete your homework this evening.”
A) Laila’s father told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.
B) Laila’s father told her to complete her homework this evening as they would be going for an outing the next day.
C) Laila’s father tells her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.
D) Laila’s father told her that she had had better complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.

7. He says, “I am going to the market now.”
A) He says that he is going to the market now.
B) He said that he was going to the market then.
C) He says that he was going to the market then.
D) He said that he was going to the market now.

8. My teacher said to me, “What is your name?”
A) My teacher told me what my name was.
B) My teacher asked me my name.
C) My teacher asked me what my name is.
D) My teacher asked me what was my name.

9. He asked me why I hadn’t come on time the previous day.
A) He said to me, “Why I didn’t come on time yesterday?”
B) He asked me, “Why didn’t you come on time the previous day?”
C) He asked me, “Why you didn’t come on time yesterday?”
D) He asked me, “Why didn’t you come on time yesterday?”

10. The Police Chief warned that more accidents would occur if people continued to disregard traffic rules.
A) The Police Chief said, “More accidents will occur if people continue to disregard traffic rules.”
B) The Police Chief said, “More accidents would occur if people continue to disregard traffic rules.”
C) The Police Chief said, “Beware! More accidents will occur if people continue to disregard traffic rules.”
D) The Police Chief said, “Beware! More accidents will occur if people continued to disregard traffic rules.”

11. He said to me, “Do not run after money and then you will see money running after you.”
A) He told to me that I did not run after money and then I would see money running me.
B) He advised me not to run after money and then I would see money running after me.
C) He warned me not to run after money and then I will see money running after me.
D) He warned me not to run after money and then money would run after me.

12. “Call the first witness.” said the judge.
A) The judge ordered that the first witness be called.
B) The judge asked them to call the first witness.
C) The judge requested them to call the first witness.
D) The judge said to them to call the first witness.

13. He said to us, “What did he have last night?”
A) He enquired of us what had he have last night.
B) He asked us what he had had the previous night.
C) He asked us what did he have the previous night.
D) He asked us what had he had the last night.

14. “Give yourself fifteen minutes and walk gently.” uncle Podger always said.
A) Uncle Podger always advised me to give myself fifteen minutes and walk gently.
B) Uncle Podger always ordered me to give myself fifteen minutes and walk gently.
C) Uncle Podger always requested me to give myself fifteen minutes and walk gently.
D) Uncle Podger always asked me to take fifteen minutes and walk gently.

15. The dwarf said to her, “Promise me that when you are a queen you will give me your first-born child.”
A) The draft advised her to promise him that when she was a queen she would give him her first born child.
B) The draft requested her to promise him that when she was a queen she would give him her first born child.
C) The draft requested her to promise that when she is a queen she would give him her first born child.
D) The draft asked her to promise him that when she was a queen she would give him her first born child.

16. The Captain commanded his men to stand at ease.
A) The Captain commanded, “Men, stand at ease.”
B) The Captain said, “These men need to stand at ease.”
C) The Captain said, “You can stand at ease.”
D) The Captain said to his men, “Stand at ease.”

17. Suma said to him, “Am I to wait for you forever?”
A) Suma asked him if she were to wait for him forever.
B) Suma said to him if she can wait for him forever.
C) Suma asked him if she was to wait for him forever.
D) Suma asked him if she had to wait for him forever.

18. Samuel said to Remiel, ”Where do you usually go swimming?”
A) Samuel asked Remiel where he usually went swimming.
B) Samuel said to Remiel where he usually goes swimming.
C) Samuel asked if Remiel usually went swimming.
D) Samuel told Remiel where he usually had been going swimming.

19. “I can show no mercy,” said the king, “except permitting you to choose what kind of death you wish to die.”
A) The king asked that he could show no mercy except permitting him to choose what kind of death he wished to die.
B) The king advised that he could show no mercy except permitting him to choose what kind of death he wished to die.
C) The king ordered that he could show no mercy except permitting him to choose what kind of death he wished to die.
D) The king said that he could show no mercy except permitting him to choose what kind of death he wished to die.

20. She said to her brother, “Don’t be late, we’ll be waiting for you.”
A) She said to her brother not to be late for they would been waiting for him.
B) She requested her brother not to be late for they would be waiting for him.
C) She requested her brother not to be late for we would be waiting for him.
D) She requested her brother not to be late for she would be waiting for him.

21. “Don’t pull the dog’s tail.” said his father.
A) His father said that he did not pull dog’s tail.
B) His father forbade him not to pull dog’s tail.
C) His father told him to pull the dog’s tail.
D) His father told him not to pull the dog’s tail.

22. “Ah me!” exclaimed the man, “What a rash and bloody deed you have done!”
A) The man exclaimed that he had done a very rash and bloody deed.
B) The man exclaimed sadly that he had done a very rash and bloody deed.
C) The man exclaimed with sorry that he had done a very rash and bloody deed.
D) The man exclaimed sadly that I had done a very rash and bloody deed.

23. The teacher said, “Students, we live in deeds, not in years.”
A) The teacher said that we live in deeds, not in years.
B) The teacher said to students we live in deeds, not in years.
C) The teacher said to the students that we live in deeds, not in years.
D) The teacher said to the students that we lived in deeds, not in years.

24. “What a terrible storm it is!” he said.
A) He exclaimed that it was a terrible storm.
B) He exclaimed that storm was so terrible.
C) He exclaimed with sorrow that the storm is terrible.
D) He said that it was a terrible storm.

25. He exclaimed that I was very happy.
A) He said to me, “How happy you are!”
B) He said to me, “How you are happy!”
C) He said to me, “You are very happy.”
D) He said to me, “How I am happy!”

Answer Key

1. D 2. A 3. D 4. A 5. B 6. A 7. A 8. B 9. D 10. C
11. B 12. A 13. B 14. A 15. D 16. D 17. A 18. A 19. D 20. B
21. D 22. D 23. C 24. A 25. A

View solution with explanation in Hindi

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

View solution with explanation in English

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Calendar of SSC Exams for the year 2023-2024 (As on 30.12.22)

Next post

Cloze Test Solved Practice Set-7

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *