Fill in the BlanksPractice Sets - English

FILL IN THE BLANKS – PRACTICE SET-1 – SOLVED (ENGLISH & HINDI)

Click Here to Buy Online Practice Sets exclusivly on Testbook.com

Here is a Practice Set on Fill in the Blanks. All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation both in English and Hindi. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Fill in the Blanks– Practice Set-1 — Solved (Both English & Hindi)

NUMBER OF QUESTIONS: 25                                                            MAXIMUM TIME: 10 minutes

1. Hearing of her grandmother’s illness, she at once started ——– Mumbai.
A) for        B) up to
C) to        D) towards

2. There ——– little change in the patient’s condition since he has been moved to the intensive care unit.
A) is        B) is being
C) has been        D) have

3. Today students should reconcile themselves ——– the way things are changing.
A) with         B) to
C) for        D) at

4. You ought not to ——– there but you did.
A) have gone        B) go
C) had gone        D) went

5. Bunty did not just throw the toy, he ——– .
A) broke it too        B) had broken it
C) has broken it          D) broken it too

6. He is anxious lest he ——– ill.
A) becomes        B) become
C) should becomes        D) could become

7. Even at the risk of economic loss, he ——– refused to take the beaten track.
A) repeatedly        B) often
C) regularly        D) steadfastly

8. A solution may not yet be insight, but the important thing was to get a ——– between them started.
A) conflict        B) debate
C) dialogue        D) conversation

9. People like to work for an organization that takes interest in their personnel and ——- growth.
A) social        B) physical
C) financial        D) professional

10. Send the book ——– this address.
A) to        B) at
C) towards        D) in

11. The greater ——– increase in population, the harder it is for people to find adequate housing.
A) of        B) the
C) is the        D) is of the

12. I don’t have a big budget, I just need a place which provides bed and ——– .
A) drinks         B) breakfast
C) food        D) eatables

13. I am given to ——– you are going to accompany me.
A) think        B) learn
C) understand        D) say

14. You are going to have to ——– through this sea of documents to locate the letter.
A) go        B) wade
C) swim        D) delve

15. After having been friends for more than a decade, they had a dispute last year and have not ——– each other ever since.
A) talked         B) seen
C) meet        D) admired

16. When the villagers were attacked, they were ——– to violent acts.
A) raised        B) roused
C) rose        D) raid

17. He was an Indian ——– the backbone.
A) to        B) of
C) with        D) from

18. He ——– in this house for the past ten years.
A) had been living        B) has been living
C) is living        D) was living

19. Only when ——– failed, the police resorted to force.
A) efforts        B) arrests
C) persuasions        D) power

20. I cannot bear ——– .
A) your separation         B) separation of you
C) separation from you        D) his separation

21. You are welcome to partake ——– their light refreshment.
A) at        B) in
C) for        D) of

22. It was hard to believe that she ——– dead for three months.
A) was        B) has been
C) is        D) had been

23. Varun goes ——– every Friday.
A) to cinema        B) to the cinema
C) for cinema        D) in the cinema

24. My uncle couldn’t rise up from his bed ——– .
A) no more        B) any more
C) any further        D) no longer

25. See me tomorrow without ——– .
A) fail        B) failing
C) failure        D) having failed

Answer Key

1. A 2. C 3. B 4. A 5. A 6. B 7. D 8. C 9. D 10. A
11. B 12. B 13. C 14. B 15. B 16. B 17. A 18. B 19. C 20. C
21. D 22. D 23. B 24. B 25. A

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘A’ (for). Verb START का अर्थ जब किसी स्थान की तरफ जाना होता है तो इसके साथ preposition FOR आता है; जैसे .

Sunita started for the door.

2. Option ‘C’ (has been). ‘since he has been moved to the intensive care unit’ हमें बता रहा है की रोगी की हालत में कब से change हुआ है; अर्थात ये time का बोध करवा रहा है. SINCE + TIME के लिए  perfect tenses का use होता है; अतः यहाँ option ‘C’ ही सही है.

3. Option ‘B’ (to). Reconcile yourself to एक idiom होता है जिसका अर्थ है किसी स्थिति या तथ्य को मान लेना भले ही वो तुम्हें पसंद न हो; जैसे

She must reconcile herself to the fact that she must do some work if she wants to pass her exams.
= उसको अगर अपना exam पास करना है तो उसे इस बात को मान लेना चाहिए कि उसको कुछ कार्य तो करना ही पड़ेगा.

Translation in Hindi of the given sentence: जिस हिसाब से चीजें बदल रही हैं उनको विद्यार्थियों को मान लेना चाहिए.

4. Option ‘A’ (have gone). Clause BUT YOU DID से ये सपष्ट है कि जो भी हुआ वो past में हुआ. हमें ये पता ही है कि OUGHT TO एक modal verb होती है. past की किसी घटना को बताने के लिए किसी भी modal verb के साथ HAVE + V3 का use होता है; जैसे

a) You must have heard of him.
b) She may have gone already.
c) I ought to have sent the money.

Option ‘C’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि किसी भी modal verb के साथ हमेशा V1 का use होता है; लेकिन HAD तो V2 होती है.

5. Option ‘A’ (broke it too). इस वाक्य में दो action हुए हैं; एक तो throw the toy और दूसरा  break the toy. ये वाक्य से स्पष्ट ही है कि ये दोनों ही action एक साथ हुए हैं. पहले action throw the toy का tense Past Simple Tense है, इसलिए दूसरा action भी Past Simple Tense में ही होगा.

6. Option ‘B’ (become). LEST एक ऐसा conjunction होता है जिसके बाद या तो SHOULD + V1 का use होता है या फिर बिना s/es के V1 का चाहे subject third person singular ही क्यों ना हो; जैसे

INCORRECT: She is using headphones lest she disturbs anyone.
CORRECT: She is using headphones lest she disturb anyone. OR She is using headphones lest she should disturb anyone.

Option ‘C’ (should becomes) इसलिए अशुद्ध है क्योंकि किसी modal verb के साथ verb की base form अर्थात बिन s/es के use होती है.

7. Option ‘D’ (steadfastly). It means without stopping; strongly

8. Option ‘C’ (dialogue). Dialogue = दो लोगों के बीच बातचीत का आदान-प्रदान. DIALOGUE और CONVERSATION में अंतर यह होता है कि dialogue करने का कोई उद्देश्य होता है जबकि conversation का कोई उद्देश्य नहीं होता, बस ये तो time-pass करने का एक जरिया है. दिए गये वाक्य में उद्देश्य किसी समस्या का हल निकालना है.

9. Option ‘D’ (professional)

10. Option ‘A’ (to). जब कोई हलचल (moment) एक स्थान से किसी अन्य स्थान की ओर होती है तो preposition TO का use होता है. कहीं पर कुछ send करना एक ऐसी ही हलचल है. s

11. Option ‘B’ (the). दिए गये वाक्य में दो बातों जनसँख्या में वृद्धि होना और लोगों के लिए घर को पाना  में समानांतर बढ़ोतरी है (parallel increase) है. Parallel increase में दोनों comparative degrees के पहले article THE का use होता है; जैसे

a) The more you earn, the more you spend.
b) The colder it becomes, the hungrier I get.
c) The more kind you are towards others, the more kind they are likely to be towards you.

Translation in Hindi: जनसंख्या जितनी अधिक बढती जाती है लोगों के लिए घर पाना उतना ही मुश्किल होता जाता है.

12. option ‘B’ (breakfast). Bed and breakfast एक phrase है जिसका अर्थ होता है: रात को सोने का एक कमरा और सुबह का नाश्ता; जैसे
a) There are several bed and breakfast places near the station.
b) We’re staying at a farm that does bed and breakfast.
c) Can you recommend a good bed and breakfast near Kanpur?

13. Option ‘C’ (understand). Given to understand एक phrase है जजों हम तब use करते ये बताने के लिए करते हैं कि कोई बात सत्य है; जैसे

I was given to understand she was staying at this hotel.
= जहाँ तक मेरा मानना था वह इस होटल में ठहरी हुई थी.

Translation in Hindi: जहाँ तक मैं समझता हूँ तुम मेरे साथ आ रहे हो.

14. Option ‘B’ (wade). Wade through something = मुश्किल तरह का कोई काम करने के लिए प्रयास करना. Go through something = ध्कुयानपूर्छवक कुछ search करना. Phrase ‘sea of documents’ से पता लग रहा है की काम बहुत ही कठिन था. अतः यहाँ शब्द WADE का ही use होगा.

15. Option ‘B’ (seen). Verb TALKED तो यहाँ संभव नहीं है क्योंकि इसके साथ preposition TO का use आवश्यक होता है. MEET भी यहाँ संभव नहीं है क्योंकि helping verb HAVE के साथ V3 use होती है.

16. Option ‘B’ (roused). ROUSE = किसी को सोने से जगाना

17. Option ‘A’ (to). To the backbone एक phrase है जिसका अर्थ है: पूर्ण रूप से; हर तरह से; जैसे

Though he grew up in America, Rohit is still Indian to the backbone.
= हालाँकि उसका पालन-पोषण अमरीका में हुआ है, रोहित अभी भी हर तरह से भारतीय ही है.

Translation of the given sentence in Hindi: वह हर तरह से भारतीय था.

18. Option ‘B’ (has been living). शब्द PAST का use ऐसी समयावधि के लिए किया जाता है  जो past के किसी समय में शुरू हुई हो और वर्तमान के समय में भी जारी हो. अर्थात वाक्य के इसी घर में रहने का action past के किसी time में शुरू हुआ था और वर्तमान में भी चल रहा है. ऐसे actions के लिए या तो Present Perfect Tense का use होता है या फिर Present Perfect Continuous Tense का; जैसे

a) I have been living here for five years. (and still live here)
b) She has been here since six o’clock. (and is still here)
c) Since my accident I have been in hospital.
d) This room hasn’t been cleaned since February.

19. Option ‘C’ (persuasions). Persuade = उपयुक्त कारण देते हुए किसी व्यक्ति से कुछ काम कराने के लिए उसको राजी करना; जैसे

It took a lot of persuasion to convince the committee of the advantages of the new plan.

20. Option ‘C’ (separation from you). Your/his separation का अर्थ है किसी और का separation; इसलिए दोनों ही option ‘A’ and ‘D’ यहाँ गलत है. Option ‘B’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि separation preposition FROM लेता है; OF नहीं; जैसे

All children will tend to suffer from separation from their parents.

21. Option ‘D’ (of)

Partake of = कुछ खाना या पीना; e.g.

Would you care to partake of a little wine with us?

Partake in = किसी गतिविधि में भाग लेना; e.g.

a) Retailers who partake in the campaign should place a sticker in their window.
b) You will probably be asked about whether you partake in very vigorous sports.

22. ‘D’ (had been). FOR/SINCE + TIME के दिए होने पर Present Perfect Tense अथवा Past Perfect Tense का use किया जाता है. वाक्य के पहले clause  it was hard to believe से पता लगता है कि हम past की किसी घटना की बात कर रहे हैं; अतः यहाँ Past Perfect Tense का use होगा.

23. B (to the cinema). Go to watch the cinema एक phrase है जिसका अर्थ होता है: किसी movie को देखने जाना.

24. Option ‘B’ (Any more). ANY MORE = आगे कुछ करना बंद कर देना; जैसे

a) I don’t do yoga anymore.
b) I don’t want to talk about it anymore – let’s drop the subject.

NO MORE और NO LONGER दोनों negative हैं, इसलिए आप इनके साथ कोई negative verb use नहीं कर सकते

25. Option ‘A’ (fail). WITHOUT FAIL का use किसी को ये बताने के लिए किया जाता है कि उसको कुछ अवश्य ही करना है; जैसे

Be there at nine o’clock, without fail.

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘A’ (for). When the verb START means to move or travel for a certain place we use the preposition FOR with it; e.g.

Sunita started for the door.

2. Option ‘C’ (has been). SINCE in the given sentence is used as a conjunction of a time clause. For since + time clause we use the Present Perfect Tense.

3. Option ‘B’ (to). Reconcile yourself to is an idiom which means ‘to accept a situation or fact although you do not like it; e.g.

She must reconcile herself to the fact that she must do some work if she wants to pass her exams.
= उसको अगर अपना exam पास करना है तो उसे इस बात को मान लेना चाहिए कि उसको कुछ कार्य तो करना ही पड़ेगा.

Translation in Hindi of the given sentence: जिस हिसाब से चीजें बदल रही हैं उनको विद्यार्थियों को मान लेना चाहिए.

4. Option ‘A’ (have gone). It’s clear from the clause BUT YOU DID that he went there; means something happened in the past. OUGHT TO is a modal verb; and when a modal is followed by HAVE + V3, this indicates that you are talking about the past; e.g.

a) You must have heard of him.
b) She may have gone already.
c) I ought to have sent the money.

Option ‘C’ is incorrect as OUGHT TO is a modal verb, and after a modal verb there must be V1; but HAD is V2.

5. Option ‘A’ (broke it too). Here in the sentence there are two actions: throw the toy and break the toy. It’s clear from the context that both these actions took place together. The first action throw the toy took place in the Past Simple Tense, therefore we need the second action in the Past Simple Tense too.

6. Option ‘B’ (become). LEST is a conjunction that either takes SHOULD with the verb, or the verb is without s/es even if the subject is third person singular; e.g.

INCORRECT: She is using headphones lest she disturbs anyone.
CORRECT: She is using headphones lest she disturb anyone. OR She is using headphones lest she should disturb anyone.

Option ‘C’ (should becomes) is incorrect as after a modal verb it must be a base form of the verb; means V1 without s/es.

7. Option ‘D’ (steadfastly). It means without stopping; strongly

8. Option ‘C’ (dialogue). Dialogue = a conversational exchange between two people. The difference between DIALOGUE and CONVERSATION is that a dialogue is for a purpose whereas a conversation is not made purposefully. Here in the given sentence you see it’s purpose.

9. Option ‘D’ (professional)

10. Option ‘A’ (to). When the moment is from one place to another we use TO. When we send something that things is at a different place.

11. Option ‘B’ (the). This sentence is an example of parallel increase in two things — More increase in population; harder to find a house. Parallel increase is expressed by ‘the comparative degree — the comparative degree’; e.g.

a) The more you earn, the more you spend.
b) The colder it becomes, the hungrier I get.
c) The more kind you are towards others, the more kind they are likely to be towards you.

Translation in Hindi: जनसंख्या जितनी अधिक बढती जाती है लोगों के लिए घर पाना उतना ही मुश्किल होता जाता है.

12. option ‘B’ (breakfast). Bed and breakfast is a phrase which means a room to sleep in for the night and a morning meal; e.g.

a) There are several bed and breakfast places near the station.
b) We’re staying at a farm that does bed and breakfast.
c) Can you recommend a good bed and breakfast near Kanpur?

13. Option ‘C’ (understand). Given to understand is a phrase that we use to tell someone that something is true; e.g.

I was given to understand she was staying at this hotel.
= जहाँ तक मेरा मानना था वह इस होटल में ठहरी हुई थी.

Translation in Hindi: जहाँ तक मैं समझता हूँ तुम मेरे साथ आ रहे हो.

14. Option ‘B’ (wade). Wade through something = to spend a lot of time  and effort  doing something boring or difficult. Go through something = to examine or search something very carefully. The phrase ‘sea of documents’ is telling us that it was really a very difficult task. Therefore WADE is right word here.

15. Option ‘B’ (seen). Verb TALKED is not possible here as it takes the preposition TO. MEET is also not possible because the helping verb HAVE takes V3.

16. Option ‘B’ (roused). ROUSE = wake someone up. Here because the sentence is in the passive voice we need V3; therefore ROUSED is correct.

17. Option ‘A’ (to). To the backbone is a phrase which means thoroughly; in every  manner; e.g.

Though he grew up in America, Rohit is still Indian to the backbone.
= हालाँकि उसका पालन-पोषण अमरीका में हुआ है, रोहित अभी भी हर तरह से भारतीय ही है. 

Translation of the given sentence in Hindi: वह हर तरह से भारतीय था.

18. Option ‘B’ (has been living). Word PAST is used to refer to a period of time before and until the present. It means the action given in the sentence started at some time in the past and is still continuing. For such actions we use either the Present Perfect Tense or the Present Perfect Continuous Tense; e.g.

a) I have been living here for five years. (and still live here)
b) She has been here since six o’clock. (and is still here)
c) Since my accident I have been in hospital.
d) This room hasn’t been cleaned since February.

19. Option ‘C’ (persuasions). Persuade = to make someone do or believe something by giving them a good reason to do it; e.g.

It took a lot of persuasion to convince the committee of the advantages of the new plan.

20. Option ‘C’ (separation from you). Your/his separation means somebody else’s separation; therefore both options ‘A’ and ‘D’ are incorrect. Option ‘B’ is incorrect as separation takes the preposition FROM; not OF; e.g.

All children will tend to suffer from separation from their parents.

21. Option ‘D’ (of)

Partake of = to eat or drink; e.g.

Would you care to partake of a little wine with us?

Partake in = to take part in an activity; e.g.

a) Retailers who partake in the campaign should place a sticker in their window.
b) You will probably be asked about whether you partake in very vigorous sports.

22. ‘D’ (had been). with FOR/SINCE + TIME we use either the Present Perfect Tense or the Past Perfect Tense. The first clause of the given sentence it was hard to believe is telling us that we are talking of the past; therefore the Past Perfect Tense is correct here.

23. B (to the cinema). Go to watch the cinema is an idiomatic phrase, it means ‘to go to watch a movie.

24. Option ‘B’ (Any more). ANY MORE = If you do not do something or something does not happen anymore, you have stopped doing it or it does not now happen; e.g.

a) I don’t do yoga anymore.
b) I don’t want to talk about it anymore – let’s drop the subject.

NO MORE and NO LONGER are negative, so you can’t use it with negative verbs.

25. Option ‘A’ (fail). WITHOUT FAIL is used to tell someone that they must do something; e.g.

Be there at nine o’clock, without fail.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

ERROR FINDING - PRACTICE SET-8 - SOLVED (Hindi & English)

Next post

When can we drop 'THE' before BEST (EXPLAINED IN BOTH HINDI & ENGLISH)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.