Fill in the BlanksPractice Sets - English

FILL IN THE BLANKS — PRACTICE SET — SOLVED

Here is a Practice Set on Fill in the Blanks taken from the book English Practice Set (for competitive exams) authored by me (Maha Gupta). All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Further, I want to ensure you that Each Practice Set on ‘Fill in the Blanks’ of the above book is just like the present Practice Set on ‘Fill in the Blanks’ as well. These Practice Sets will be very useful for any competitive exams of the Staff Selection Commission (SSC) or Grade-II DASS Exam of the DSSSB, and other similar exams and will help you score good score. Names of some exams are given below for example:

1. Combined Graduate Level (CGL) Exam Tier-I & Tier-II

2. Combined Higher Secondary (10+2) Exam (CHSL) Tier-I

3. SI in Delhi Police and CPO Exam Paper-I & Paper-II

4. Stenographers Exam

5. Grade-II DASS Exam conducted by Delhi Staff Subordinate Services (DSSSB)

 

FILL IN THE BLANKS — PRACTICE SET-12 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 10 minutes

1. You are fortunate ——– having an intelligent and obedient daughter.
A) for       B) of      C) in       D) to

2. This man was accomplice ——– the thief.
A) of       B) with      C) in       D) from

3. ——– you find me absent, please do not forget to leave a message behind.
A) Would       B) Should      C) As       D) Unless

4. He decided to ——– in his matriculation examination in order to get a higher score.
A) redo       B) reappear      C) rewrite       D) remake

5. I am given to ——– that you are going to accompany me.
A) think       B) learn      C) understand       D) say

6. You are going to have to ——– through this sea of documents to locate the letter.
A) go       B) wade      C) swim       D) delve

7. After having been friends for more than a decade, they had a dispute last year and have not ——– each other ever since.
A) talked       B) seen      C) met       D) admired

8. When the morning ——– the murder was discovered.
A) arrived       B) happened      C) occurred       D) came

9. He ——– in this house for the past ten years.
A) has been living       B) had been living      C) is living       D) will be living

10. Only when ——– failed, the police resorted to force.
A) efforts       B) arrests      C) persuasions       D) power

11. I cannot bear ——–.
A) your separation       B) separation of you      C) separation from you       D) you separate

12. While travelling to Mumbai, I ran ——– a very old friend of mine.
A) into       B) towards      C) to       D) in

13. You are welcome to partake ——– their light refreshment.
A) of       B) in      C) for       D) into

14. Acting swiftly, the BJP-led government not only introduced the bill on Thursday but also got it passed by the Lok Sabha by ——–.
A) evening       B) the evening      C) till evening       D) until evening

15. It was hard to believe that she ——– dead for three months.
A) was       B) has been      C) is       D) had been

16. A friend is not ——– to give an honest suggestion and does not say things for sake of getting approval.
A) fear       B) afraid      C) fright       D) fret

17. Neo-colonialism is ——– that persists even after the demise of the formal colonization all over the so called Third-world.
A) a monster       B) a devil      C) a satan        D) an imp

18. After taking the exam, he was sure that he had ——– no mistakes in the exam.
A) done       B) made      C) written       D) committed

19. I will be leaving for Delhi tonight and ——– to return by this week end.
A) waiting       B) plan      C) likely       D) going

20. The museum’s collection includes artefacts ——– prehistoric times.
A) dated back to       B) dating back to      C) date back to       D) were dated back to

21. I was very much grieved ——– his misdemeanor.
A) about       B) by      C) with       D) at

22. The UNO insists on better understanding ——– the countries of the world.
A) between       B) among      C) with       D) by

23. Varun goes ——– every Friday.
A) to cinema       B) to the cinema      C) in cinema       D) in the cinema

24. Education is central because electronic networks and software-driven technologies are beginning to ——– the economic barriers between the nations.
A) breakdown       B) break      C) crumble       D) dismantle

25. Vijay does not play cricket and ——– does Yashwant.
A) so       B) also      C) either        D) neither

Answer Key

1. C 2. A 3. B 4. B 5. C 6. B 7. B 8. D 9. A 10. C
11. C 12. A 13. A 14. B 15. A 16. B 17. A 18. B 19. B 20. B
21. B 22. A 23. B 24. A 25. D

Solution with explanation

1. Option ‘C’ (in). We use TO with FORTUNATE when V1 is there after it; we use IN when it’s a gerund (ING form) after it.

2. Option ‘A’ (of). Before a person we use OF, and before a crime we use IN or TO; e.g.

a) He is an accomplice of the thief.
b) He is an accomplice in/to the theft.

3. Option ‘B’ (Should). We can use IF+SHOULD to say that the action is possible but not very likely. It is usually combined with an imperative sentence; e.g.

a) If you should meet Sonika, can you ask her to phone me? (If by chance you meet Sonika.)
b) If the government should ever decide to make a flyover here, I want it would finish it quickly.

NOTE: We can place SHOULD first, and omit IF; e.g.

If you should meet Sonika, can you ask her to phone me?
= Should you meet Sonika, can you ask her to phone me?

4. Option ‘B’ (reappear). Verbs at Options A, C, and D are transitive; hence there must be an object after all of them. You see IN is a preposition, so REAPPEAR only is correct here; e.g. He reappeared in his final exams just to prove a point. He decided to rewrite his final exams just to prove a point.

5. Option ‘C’ (understand). GIVEN TO UNDERSTAND is a phrase that we use to tell someone that something is true; e.g.

I was given to understand she was staying at this hotel.

6. Option ‘B’ (wade). GO THROUGH SOMETHING = to examine or search something very carefully. WADE THROUGH SOMETHING = to spend a lot of time and effort doing something boring or difficult, especially reading a lot of information; e.g.

a) We had to wade through pages of legal jargon before we could sign the contract. b) You mean I have to wade through all these applications?
c) I have to wade through forty term papers in the next two days.

NOTE: SEA OF DOCUMENTS in the sentence suggests that the task is very difficult.

7. Option ‘B’ (seen). We use MEET when we see someone for the very first time we are introduced to them. We use SEE when we see a person again in another time.; e.g.

INCORRECT: I met my friend yesterday.
CORRECT: I saw my friend yesterday.

INCORRECT: I’m going to meet my friend again today.
CORRECT: I’m going to see my friend again today.

NOTE: We cannot use TALKED (option ‘A’) here as it takes a preposition.

8. Option ‘D’ (came). COME = when a particular event or time comes, it arrives or happens; e.g.

a) The morning comes before the sun.
b) Most of my patients welcome the coming of summer.
c) The time has come for us to move on.
d) There will come a time when the crisis will occur.

NOTE: OCCUR is used when something comes to you all of a sudden like idea occurred to me.

9. Option ‘A’ (has been living). When FOR + TIME (here for the past ten years) is there in the sentence we can only use the Past Simple Tense, Present Perfect Tense or the Past Perfect Tense. We use the Past Simple for terminated (finished) actions; e.g.

I read in this school for five years. (means don’t read here now).

So it’s not possible here as THE in time expressions can’t be used for a terminated period of time.

We use the Past Perfect Tense if an action which began before the time of speaking in the past, and ‘was still continuing at that time’, so it’s not possible either; e.g.

Rohan was a teacher when I met him. He had been a teacher since he was twenty one.

Means the Present Perfect Tense is needed here. We use The Present Perfect with SINCE/FOR for an action which began in the past and is still continuing.

10. Option ‘C’ (persuasions)

PERSUADE = If you persuade someone to do something, you cause them to do it by giving them good reasons for doing it; e.g.

a) We’re trying to persuade manufacturers to sell them here.
b) They were eventually persuaded by the police to give themselves up.

11. Option ‘C’ (separation from you). YOUR SEPARATION (option ‘A’) will be incorrect here. It means separation of two or more; e.g.

Mohan got separated from his wife.

So, I CANNOT BEAR YOUR SEPARATION will mean I did not like separation of Mohan and his wife. You can’t use the verb BEAR in this sense. Here he wants to say “I’m unable to bear the situation we both are separated, means option ‘C’ is correct. Option ‘B’ will be wrong as we don’t use the preposition OF in such a case, we use FROM rather.

12. Option ‘A’ (into). We use RUN INTO when we meet someone we know without any expectation; e.g.

Sudhir ran into someone he used to know at school the other day.

13. Option ‘A’ (of). We say PARTAKE OF = to have a portion of something, such as food or drink; e.g. Would you care to partake of this apple pie with me? PARTAKE IN SOMETHING = to participate in something; e.g.

Sunita does not care to partake in those childish games.

14. Option ‘B’ (the evening). Read this to get: Expressions of day and night time when preceded by AT, BY, AFTER, BEFORE, do not take any articles; e.g.

At dawn, At night, By night, At midnight, Around midnight, After night, At daybreak, At sunrise, At noon, Around noon, At dusk, At twilight Before morning, After evening, By day and night, etc.

NOTE: But the following expressions take THE

In the day, During the day, In the morning, During the morning, In the afternoon, In the evening, By the evening, In the night, Admire the sunrise, etc.

15. Option ‘A’ (was). We use FOR with the Simple Past Tense for a terminated (finished) period of time; e.g. I read in this school for five years. (means don’t read here now). TO BE DEAD is a terminated event.

16. Option ‘B’ (afraid). If you see we need an adjective here. Out of all the given options AFRAID only is adjective. FEAR is noun and FRIGHT and FRET verbs. We also use BE AFRAID OF + ING FORM, but in a different sense. Here we need TO + V1 after AFRAID. Read this to understand:

We use BE AFRAID + TO V1 (here AFRAID TO GIVE) when we feel fear because we think something bad will happen; e.g.

i) She was afraid to go out in case it rained.
ii) Don’t be afraid to ask for help.

17. Option ‘A’ (a monster). A monster is something which is extremely large, especially something which is difficult to manage or which is unpleasant.

18. Option ‘B’ (made). When we use DO with a noun it focuses on the process of acting or performing something, MAKE emphasises more the outcome of an action; e.g.

When I was doing the calculations, I made two mistakes.
(Here you see that DOING is an action whereas MADE is the result/outcome.)

Therefore DID is incorrect to use here. Also you can’t use COMMITTED as we use it when we do something illegal, immoral or take a wrong decision.

19. Option ‘B’ (plan). If you see the second part of the subject begins with the pronoun ‘I’, which is hidden and does not need to be mentioned. No other option with I is making a sense and is therefore grammatically incorrect.

20. Option ‘B’ (dating backing to). Here we need an adjective, not a verb. Here we need the present participle as ARTEFACTS are still there. The present participle (ING FORM) works as an adjective, so option ‘B’ only is correct.

21. Option ‘B’ (by). In the active voice the verb GRIEVE takes FOR or OVER, but if it’s in the passive use or is an adjective, it takes BY or AT. We put BY for one’s wrongdoings or bad behavior, and put AT for a bad situation.

MISDEMEANOR = a crime considered to be one of the less serious types of crime. So we’ll use BY.

22. Option ‘A’ (between). When we see things individually/separately we use BETWEEN even when the number of people/things is more than two; e.g.

a) Switzerland lies between France, Germany, America and Italy.
[More than two things, but you can’t use AMONG here as all these four countries are being seen individually; not as a part of group.]

b) He stood among all his friends in the room.
[You can’t use BETWEEN here as FRIENDS are not being seen individually.]

c) There is a treaty between these four countries.

d) There is not much difference between the three of them.

23. Option ‘B’ (to the cinema). GO TO THE CINEMA is an idiomatic phrase, it means TO GO TO WATCH A MOVIE; e.g. We’re going to the cinema tonight.

24. Option ‘A’ (breakdown). A word can have many meanings, BREAKDOWN also means FAILURE OF or ENDING OF a relationship, plan, or discussion, etc.

25. Option ‘D’ (neither). This sentence is a case of negative addition to a negative remark. Negative additions to negative remarks are made with NEITHER/NOR + AUXILIARY + SUBJECT; e.g.

Ritu hasn’t any spare time, neither/nor have I.

OR these additions can also be made with SUBJECT + NEGATIVE AUXILIARY + EITHER; e.g.

He didn’t like the book, I didn’t either.

In the given sentence the subject of the addition is at the end, so NEITHER is correct. NOR also is correct but it’s not in the answer options.

 

For more Practice Sets on ‘Fill in the Blanks’ buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY
Previous post

ERROR FINDING -- PRACTICE SET-2 -- SOLVED

Next post

SENTENCE IMPROVEMENT -- PRACTICE SET -- SOLVED

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *