GKGK COMPUTER SCIENCE

QUESTIONS ON GK on computer

QUESTIONS ON GK on computer

1. What is the term for unsolicited e-mail?

(1) News group
(2) Use net
(3) Backbone
(4) Flaming
(5) Spam
Ans – Spam

2. The ——– tells the computer how to use its components.

(1) Utility
(2) Network
(3) Operating system
(4) Application program
(5) None of these
Ans – Operating system

3. When sending an e-mail, the ——– line describes the contents of the message.

(1) to
(2) subject
(3) contents
(4) CC
(5) None of these
Ans – subject

4. The ——– key will launch the start buttons.

(1) Esc
(2) Shift
(3) Windows
(4) Shortcut
(5) None of these
Ans – Windows

5. What is the ultimate purpose of Defragmentation?

(1) Make the PC faster
(2) Create More Free Space
(3) Delete temporary files
(4) Reduce Power consumption
(5) none of these
Ans – Create More Free Space

6. Which input device cannot be used to work in MS Office?

(1) Scanner
(2) Mouse
(3) Keyboard
(4) Joy stick
(5) Light pen
Ans – Joy stick

7. ——– Is a method in which multiple communication devices are connected to one another efficiently.

(1) Switching
(2) Redundancy
(3) Capacity
(4) Detecting
(5) None of these
Ans – Switching

8. ——– is a collection of web – pages and ——– is the very first page that we see on opening of a website.

(1) Home page, Web page
(2) Website, Home page
(3) Web page, Home page
(4) Web page, Website
(5) None of these
Ans – Website, Home page

9. What’s considered the ‘backbone’ of the World Wide Web?

(1) URL
(2) HTML
(3) HTTP
(4) FTP
(5) None of these
Ans – HTTP

10. SMTP stands for ——– .

(1) Simple Mail Transfer Protocol
(2) Serve Message Text Process
(3) Short Messaging Text Process
(4) Short Messaging Transfer Protocol
(5) None of these
Ans – Simple Mail Transfer Protocol

11. Small application programs that run on a Web page and provide animation are known as ——–

(1) flash
(2) spiders
(3) cookies
(4) applets
(5) none of these
Ans – flash

12. The errors that can be pointed out by the compiler known as ——– .

(1) Syntax errors
(2) Semantic errors
(3) Logic errors
(4) System errors
(5) None of these
Ans – Syntax errors

13. A ——– contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm?

(1) syntax
(2) programming structure
(3) programming language
(4) logic chart
(5) None of these
Ans – syntax

14. A Proxy server is used for which of the following?

1)To provide security against unauthorized users
(2)To process client requests for web pages
(3)To provide TCP/IP
(4)To process client requests for database access
(5) None of these
Ans – To process client requests for web pages

15. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as?

(1) Volatile storage
(2) non-volatile storage
(3) sequential storage
(4) direct storage
(5) None of these
Ans – non-volatile storage

16. Which term identifies main page of the entire site?

(1) URL
(2) Web site address
(3) Hyperlink
(4) Domain name
(5) None of these
Ans – URL

17. A hard copy of a document is ——– .

(1) stored in the hard disk
(2) stored on a floppy
(3) stored on a CD
(4) printed on the printer
(5) None of these
Ans – printed on the printer

18. Which is the part of a computer that one can touch and feel?

(1) Programs
(2) Software
(3) Hardware
(4) Output
(5) None of these
Ans – Hardware

19. CPU stands for ——– .

(1) CD-run on memory
(2) central processing unit
(3) call powers up
(4) create programs user
(5) None of these
Ans – central processing unit

20. Start or restart the computer known as ——– .

(1) exit
(2) kick
(3) boot
(4) kick-start
(5) None of these
Ans – boot

COURTESY Mr SHIV KISHOR

Previous post

QUESTIONS ON GEOGRAPHY GK

Next post

QUESTIONS ON REASONING (PART-4)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)