Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ONE WORD SUBSTITUTION – SOLVED PRACTICE SET-2

ONE WORD SUBSTITUTION — SOLVED PRACTICE SET-2

QUESTIONS: 25                                                                                            MAXIMUM TIME: 7 minutes

  1. The act of killing a whole group of people, specially a whole race
    A) Patricide B) Genocide

    C) Parricide D) Matricide
  2. Animals that can live on land and in water
    A) Anthropoid B) Aquatic

    C) Amphibian D) Marsupial
  3. A hater of woman
    A) Monarchist B) Misanthrope

    C) Philanderer D) Misogynist
  4. A state where there is no effective government
    A) Secular B) Democracy

    C) Governance D) Anarchy
  5. A person who opposes war or use of military force
    A) Narcissist B) Fatalist
    C) Pacifist D) Fascist
  6. Substance used in surgery to produce unconsciousness
    A) Antiseptic B) Antidote
    C) Anesthetic D) Cocaine
  7. Master of ceremonies
    A) Ceremonist B) Compere
    C) Organiser D) Manager
  8. A remedy for all diseases
    A) Tonic B) Nectar
    C) Panacea D) Elixir
  9. A place for fish or water plants
    A) Aviary B) Apiary
    C) Herbarium D) Aquarium
  10. The study of birds is known as
    A) Ornithology B) Zoology
    C) Biology D) Anatomy
  11. The belief that everyone is equal and should have the same right and opportunities
    A) Altruistic B) Egoistic
    C) Egalitarian D) Octogenarian
  12. Irresistible craving for alcoholic drinks
    A) Pyromania B) Dipsomania
    C) Megalomania D) Kleptomania
  13. Head of monks in an abbey
    A) Padre B) Dean
    C) Abbot D) Deacon
  14. The word is no longer in use
    A) Obsolete B) Old Fashion
    C) Antique D) Vanished
  15. A person unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others
    A) Egoist B) Unselfish
    C) Altruist D) Welfarist
  16. Inscription on a gravestone
    A) Obituary B) Memorial
    C) Epitaph D) Epigraph
  17. Violation of that which is holy and sacred
    A) Malevolent B) Sacrilege
    C) Bizarre D) Iniquitous
  18. One who believes in many Gods
    A) Polyglot B) Polygamy
    C) Polygon D) Polytheist
  19. One who lends money on high rates of interest
    A) Usurper B) Usherer
    C) Usurer D) Undertaker
  20. A post with little work but high salary
    A) Freelancer B) Sine Qua Non
    C) Sinecure D) Quangos
  21. A person, especially a young one, with exceptional abilities
    A) Intellectual B) Prodigy
    C) Genius D) Mastermind
  22. Incapable of feeling tired or exhausted
    A) Invincible B) Inflatable
    C) Indefatigable D) Inextricable
  23. A new word coined by an author
    A) Novelty B) Innovation
    C) Neologism D) Inception
  24. When something moves in a straight line
    A) Quadrilineal B) Octalineal
    C) Rectilinear D) Trapilineal
  25. Tending to associate with others of one’s kind
    A) Grassivorous B) Gregarian
    C) Gregarious D) Graminivorous

Answer Keys

1. D 2. C 3. D 4. D 5. C 6. C 7. B 8. C 9. D 10. A
11. C 12. B 13. C 14. A 15. C 16. C 17. B 18. D 19. C 20. C
21. B 22. C 23. C 24. C 25. C

Solution with explanation

7. Option ‘B’ (Compere). MASTER OF CEREMONIES = at events such as formal dinners, award ceremonies, and variety shows, the master of ceremonies is the person who introduces the speakers or performers, and who announces what is going to happen next

12. Option ‘B’ (Dipsomania). CRAVING = a powerful desire for something

13. Option ‘C’ (Abbot). MONK = a member of a group of religious men who do not marry and usually live together in a monastery. ABBEY = a building where monks or nuns live or used to live. Some abbeys are now used as churches.

16. Option ‘C’ (Epitaph). INSCRIPTION = words that are written or cut in something; e.g. The painting had an inscription that read, “To my loving wife.” GRAVESTONE = a stone that shows where a dead person is buried, usually with the name and the years of birth and death of that person written on it

17. Option ‘B’ (Sacrilege). VIOLATION = an action that breaks or acts against something,  especially a law, agreement, principle, or something that should be treated with respect; e.g. She’s claiming that her detention by the police was a violation of her human rights.

18. Option ‘D’ (Polytheist). THEIST = someone who believes in the existence of a god or gods

25. Option ‘C’. (Gregarious). Tending to associate with others of one’s kind =liking to be with other people

For more Practice Sets on One Word Substitution buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Sentence Rearrangement (Solved Practice Set-2)

Next post

SYNONYMS (Solved PRACTICE SET-2)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *