Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ONE WORD SUBSTITUTION SOLVED PRACTICE SET 3

ONE WORD SUBSTITUTION — SOLVED PRACTICE SET-3

QUESTIONS: 25                                                                                                 MAXIMUM TIME: 7 minutes

  1. General pardon for offences against the state
    A) Sanctify B) Amnesty
    C) Gratuity D) Red-Tapism
  2. A person motivated by irrational enthusiasm
    A) Moderate B) Conservative
    C) Fanatic D) Fan
  3. Wide, uninterrupted view
    A) Window View B) Panorama
    C) Macroscopic D) Eagle-View
  4. An instrument for measuring pressure of gases
    A) Barometer B) Anemometer
    C) Micrometer D) Manometer
  5. That cannot be expressed in words
    A) Indelible B) Ineffable
    C) Ingrate D) Inexorable
  6. A mixture of dried, naturally fragrant plant material, used to provide a gentle natural scent inside buildings, especially in residential settings
    A) Potpourri B) Perfume
    C) Scent D) Aroma
  7. Placing different things in order to create an interesting effect
    A) Sit for a Portrait B) Render precisely
    C) Juxtapose D) Framing
  8. Study of cultures
    A) Eremology B) Etymology
    C) Ethology D) Ethnology
  9. A person speaking many languages
    A) Conversant B) Polyglot
    C) Talkative D) Orator
  10. A lengthy and aggressive speech addressed to a large assembly
    A) Hullabaloo B) Cacophony
    C) Pandemonium D) Harangue
  11. Constant effort to achieve something
    A) Patience B) Vigour
    C) Enthusiasm         D) Perseverance
  12. Those who pass through this gate without permission will be prosecuted
    A) Bypassers B) Absconders
    C) Thoroughfares D) Trespassers
  13. Nations that do not trust each other / look upon each other
    A) Calmly B) Hopefully
    C) Askance    D) Retrospectively
  14. Opposed to great or sudden change
    A) Conservative B) Revolutionary
    C) Evolutionary       D) Static
  15. Responsible according to law
    A) Eligible B) Illegitimate
    C) Legalised  D) Liable
  16. A careful preservation and protection of wildlife is the need of the hour
    A) Management B) Embankment
    C) Enhancement      D) Conservation
  17. The story of one’s own life
    A) Autobiography B) Cartography
    C) Calligraphy           D) Bibliography
  18. We are expecting a good monsoon this year
    A) Getting B) Predicting
    C) Hoping      D) Visualising
  19. Capable of being approached
    A) Accessory B) Easy
    C) Accessible D) Adaptable
  20. One who is liked by people
    A) Samaritan B) Popular
    C) Philanthropist D) Misanthropist
  21. A child born after the death of his father
    A) Posthumous B) Bastard
    C) Kiddy D) Stepson
  22. One who is present everywhere
    A) God B) Omnipotent
    C) Omnipresent D) Visible
  23. An office without salary
    A) Honorary B) Slavish
    C) Sinecure D) Voluntary
  24. A document written by hand
    A) Script B) Autobiography
    C) Manuscript D) Autography
  25. Spoken or done without preparation
    A) Extempore B) Maiden
    C) Lecture D) Gibberish

Answer Keys

1. B 2. C 3. B 4. D 5. B 6. A 7. C 8. D 9. B 10. D
11. D 12. D 13. C 14. A 15. D 16. D 17. A 18. C 19. C 20. C
21. A 22. C 23. A 24. C 25. A

Solution with explanation

2. Optional ‘C’ (Fanatic). IRRATIONAL = not logical or reasonable.  ENTHUSIASM = a feeling of  energetic interest in a particular subject or activity and an eagerness to be involved in it; e.g.

After the accident he lost his enthusiasm for the sport.

3. Option ‘B’ (Panorama). UNINTERRUPTED = unbroken

11. Option ‘D’ (Perseverance). CONSTANT = continued

For more Practice Sets on One Word Substitution buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

IDIOMS & PHRASES SOLVED PRACTICE SET3

Next post

Solved Comprehension Passage 12

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *