Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ONE WORD SUBSTITUTION SOLVED PRACTICE SET 4

ONE WORD SUBSTITUTION — SOLVED PRACTICE SET-4

1. A person’s peculiar habit
A) Trait B) Idiosyncrasy
C) Idiolect D) Talent

2. Speech delivered without preparation
A) Rhetoric B) Oration
C) Extempore D) Maiden speech

3. One who will do any job for anyone for money
A) Mercenary B) Recruit
C) Hoodlum D) Merchant

4. Government by a king
A) Autocracy B) Aristocracy
C) Oligarchy D) Monarchy

5. Hobson’s choice
A) Choice to live or die B) Excellent choice
C) No choice at all D) Big man’s choice

6. Violation of the sanctity of a sacred place
A) Sin B) Sacrilege
C) Sedition D) Blasphemy

7. The ceremony of crowning a sovereign
A) Felicitation B) Promotion
C) Coronation D) Installation

8. One who tends to patronize, rebuff or ignore people regarded as social inferiors and imitate, admire people regarded as social superiors
A) Snob B) Fob
C) Dandy D) Freak

9. A room where dead bodies are kept until burial
A) Grave B) Cemetery
C) Mortuary D) Pyre

10. Act of making things like new again
A) Innovate B) Renovate
C) Motivate D) Activate

ANSWER KEY

1. B 2. C 3. A 4. D 5. C 6. B 7. C 8. A 9. C 10. B

Solution with explanation

1. Option ‘B’ (Idiosyncrasy). PECULIAR = belonging to, relating to, or found in only particular people or things; e.g.

a) He gets on with things in his own peculiar way.
b) They noted that special manner of walking that was peculiar to her alone.

6. Option ‘B’ (Sacrilege). SANCTITY = the state or quality of being holy, sacred, or saintly

7. Option ‘C’ (Coronation). SOVEREIGN = a king or queen

9. Option ‘C’ (Mortuary). BURIAL = the act of putting a dead body into the ground, or the ceremony connected with this; e.g.

We went back to Mumbai for my uncle’s burial.

For more Practice Sets on One Word Substitution buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

IDIOMS & PHRASES SOLVED PRACTICE SET4

Next post

FILL IN THE BLANKS SOLVED PRACTICE SET 3 Explained in ENGLISH & HINDI

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *