Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

ONE WORD SUBSTITUTION SOLVED PRACTICE SET 7

ONE WORD SUBSTITUTION — SOLVED PRACTICE SET-7

1. A narrow stretch of land connecting two large bodies of land
A) Lagoon      B) Cape
C) Strait      D) Isthmus

2. An animal which lives by preying on other animals
A) Aggressor      B) Attacker
C) Terminator      D) Predator

3. Government or rule by a small group of people
A) Monarchy      B) Oligarchy
C) Autocracy      D) Autonomy

4. A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics etc.
A) Store     B) Stall
C) Boutique     D) Booth

5. Interval between two events
A) Recess      B) Interlude
C) Shuttle      D) Prelude

6. A place where money is coined
A) Bank      B) Mint
C) Firm      D) Parliament

7. The process by means of which plants and animals breathe
A) Respiration      B) Germination
C) Absorption      D) Transpiration

8. One who sneers at the aims and beliefs of his fellow men
A) Critic      B) Connoisseur
C) Pedant      D) Cynic

9. Committing murder in revenge
A) Massacre      B) Vendetta
C) Homicide      D) Regicide

10. The thing that can be easily broken
A) Amorphous      B) Brittle
C) Subtle      D) Solid

11. An unimportant person
A) Nonagenarian      B) Nonentity
C) Nonpareil      D) Nonconformist

12. A person who can be cheated easily
A) Faithful      B) Client
C) Egoist      D) Credulous

13. A person who is appointed by two parties to solve a dispute
A) Arbitrator      B) Judge
C) Advocate      D) Barrister

14. A hospital for recuperation or for the treatment of chronic diseases
A) Sanatorium      B) Funny Farm
C) Asylum      D) Bedlam

15. An office or post with no work but high pay
A) Honorary      B) Sinecure
C) Gratis      D) Ex-officio

16. Person who is indifferent to both pleasure and pain
A) Saint      B) Ascetic
C) Stoic      D) Hermit

17. A person who is against the standards of ordinary society in dressing
A) Joker      B) Hippy
C) Scapegoat      D) Butt

18. One who comes from a country area and is often considered to be stupid
A) Villager      B) Rustic
C) Bumpkin      D) Philanderer

19. Murder of a new-born child
A) Homicide      B) Regicide
C) Fratricide      D) Infanticide

20. A person who is unable to pay his debts
A) Solvent      B) Banker
C) Insolvent      D) Lender

ANSWER KEY

1. D 2. D 3. B 4. C 5. B 6. B 7. A 8. D 9. B 10. B
11. B 12. D 13. A 14. A 15. B 16. C 17. B 18. C 19. D 20. C

Solution with explanation

5. Option ‘B’ (Interlude)

RECESS = a period of time when the proceedings of a parliament, committee, court of law, or other official body such as school are temporarily suspended; e.g.

Talks resumed after a month’s recess.

INTERLUDE = a short period when a situation or activity is different from what comes before and after it; e.g.

Except for a brief Christian interlude at the beginning of the 11th century, Istanbul has been a Muslim city for almost 1,300 years.

8. Option ‘D’ (Cynic). SNEER = to talk about or look at someone or something in an unkind way that shows you do not respect or approve of him, her, or it; e.g.

She’ll probably sneer at my new shoes because they’re not expensive.

14. Option ‘A’ (sanatorium). RECUPERATION = to become well again after an illness; to get back your strength, health, etc.

16. Option ‘C’ (Stoic). INDIFFERENT = not thinking about or interested in someone or something; e.g.

a) Why don’t you vote – how can you be so indifferent to what is going on?
b) He found it very hard teaching a class full of indifferent teenagers.

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

IDIOMS & PHRASES SOLVED PRACTICE SET 13

Next post

ONE WORD SUBSTITUTION SOLVED PRACTICE SET 8

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *