Practice Sets - EnglishSentence Improvement

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 11 SOLVED in Hindi & English

Sentence Improvement — Practice Set-11 — Solved in Hindi & English)

1. The girl filled the pitcher for water.
A) of        B) with
C) in         D) No improvement

2. My hair stood off ends when I saw the horrible sight.
A) stood on ends        B) stood on end
C) stood at end        D) No improvement

3. It became clear that the strangers were heading into a serious disaster.
A) along        B) towards
C) for        D) No improvement

4. Too much worry is not good for our health.
A) is beneficial        B) is harmful
C) is hurtful        D) No improvement

5. I have seen the movie and she also has.
A) have also       B) has too
C) too has        D) No improvement

6. We are looking forward for good rains this year.
A) are looking forward to        B) have looked forward for
C) should look forward with        D) No improvement

7. From among various alternatives we should choose the one which is viable and consumes less time and energy.
A) is viable and consuming       B) is viability and consumes less
C) being viable and consumes less        D) No improvement

8. I was pitying the small children, when I heard that their parents had died in an accident.
A) am pitying        B) have pitied
C) pitied        D) No improvement

9. It was mere affection that stopped him from beating his son.
A) great        B) much
C) filial        D) No improvement

10. He is ill for a week when his brother came.
A) was ill        B) has been ill
C) had been ill        D) No improvement

Answer Key

1. B 2. B 3. C 4. D 5. B 6. A 7. D 8. D 9. D 10. C

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘B’ (with). Preposition के use की अशुद्धि है. शुद्ध phrase ‘fill something with something’ होता है; जैसे

She filled the bowl with warm water.

2. Option ‘B’ (stood on end). शुद्ध phrase ‘stand on end’ होता है (‘stand on ends’ नहीं). Stand on end = बहुत ज्यादा डर जाना

3. Option ‘C’ (for). Head for = किसी बुरी स्थिति में फँस जाने की सम्भावना होना; जैसे

i) They’re heading for disaster if they’re not careful.
ii) The country is heading for recession.
iii) I’ve told him that he’s heading for trouble, but he doesn’t listen.
iv) You’ll be heading for trouble if you don’t get those brakes fixed.

4. Option ‘D’ (no improvement). जब कोई बात लोगों के लिए harmful होती है तो preposition ‘for’ का भी use किया जा सकता है और ‘to’ का भी. लेकिन जब कोई बात किसी वस्तु (thing) के लिए harmful होती है तो फिर preposition ‘to’ का ही use किया जा सकता है. ‘Health’ एक thing है कोई व्यक्ति नहीं. अतः आप यहाँ इसके पहले preposition ‘for’ का use नहीं कर सकते; अर्थात option ‘B’ अशुद्ध है; जैसे

Too much salt can be harmful for a young baby.
= Too much salt can be harmful to a young baby.

INCOORECT: Excessive amounts may be harmful for the skin.
CORRECT: Excessive amounts may be harmful to the skin.

Option ‘C’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि शब्द ‘hurtful’ का use तब किया जाता है जब कोई किसी बात को लेकर भावनात्मक (emotionally) रूप से ग्रस्त हो; जैसे

i) She can’t forgive him for the hurtful things he said.
ii) Their comments were really hurtful to me.

5. Option ‘B’ (has too). ‘I have seen the movie’ एक सकारात्मक कथन (affirmative remark) है. दिए गये वाक्य और answer options के अनुसार ये स्पष्ट है कि इस remark के साथ हमें कुछ सकारात्मक ही कहना है अर्थात इस remark में कोई affirmative addition करना है. ‘Affirmative Remarks’ में Affirmative Additions’ इस प्रकार से किये जाते हैं:

Subject + Helping verb of the remark + Too/Also
OR
So + Helping verb of the remark + Subject

a) Mohan would like it and Rahul would too/also.
= Mohan would like it and so would Rahul.

b) Sohan likes to play cricket and Pankaj does too/also.
= Sohan likes to play cricket and so does Pankaj.

c) I’m going to invite her for lunch tomorrow. — I’m too/also.
= I’m going to invite her for lunch tomorrow. — So am I.

इसलिए, इस वाक्य के लिए सिर्फ option ‘B’ ही शुद्ध है.

6. Option ‘A’ (are looking forward to). सही phrase ‘looking forward to’ है; ‘looking forward for’ नहीं. Look forward to = जो होने जा रहा है उस बात के लिए खुश या उत्तेजित होना;  जैसे

I’m looking forward to the holidays. [मैं होने वाली छुट्टियों को लेकर बड़ा उत्तेजित हूँ. (अर्थात बड़ी बेसब्री से मैं छुट्टियों का इन्तजार कर रहा हूँ.]

7. Option ‘D’ (no improvement)

8. Option ‘D’ (pitied). Verb ‘pity’ को continuous form में use नहीं किया जा सकता. Pity = किसी की खराब स्थिति पर दया खाना; किसी से सहानभूति होना

9. Option ‘D’ (no improvement). ‘Mere’ = केवल

हिंदी में अनुवाद: ये मात्र (mere)  प्रेम ही था जिसने उसको उसके पुत्र को पीटने से रोक दिया.

10. Option ‘C’ (had been ill). जब किसी वाक्य के एक clause में ‘for + time’ दिया हुआ हो जैसा कि इस वाक्य में ‘for a week’ दिया हुआ है तो वाक्य के दूसरे वाले clause में Present/Past Perfect Tense अथवा Present/Past Perfect Continuous Tense का use किया जाता है. इस वाक्य में clause ‘when his brother came’ से स्पष्ट हो रहा है कि ये कोई past time की घटना है; अतः यहाँ ‘is ill’ के स्थान पर Past Perfect Tense का use होगा; अर्थात ‘had been ill’ का use होगा.

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘B’ (with). Prepositional error. Correct phrase is ‘fill something with something’; e.g.

She filled the bowl with warm water.

2. Option ‘B’ (stood on end). Correct phrase is ‘stand on end’ (not ‘stand on ends’). Stand on end = to be very frightened.

3. Option ‘C’ (for). Head for = likely to experience a bad situation; e.g.

i) They’re heading for disaster if they’re not careful.
ii) The country is heading for recession.
iii) I’ve told him that he’s heading for trouble, but he doesn’t listen.
iv) You’ll be heading for trouble if you don’t get those brakes fixed.

4. Option ‘D’ (no improvement). Option ‘B’ is incorrect as when a thing is harmful for people we can use the preposition either ‘for’ or ‘to’; and for things we use only ‘to’. ‘Health’ is a thing; therefore you can’t use the preposition ‘for’ before it; e.g.

Too much salt can be harmful for a young baby.
= Too much salt can be harmful to a young baby.

INCOORECT: Excessive amounts may be harmful for the skin.
CORRECT: Excessive amounts may be harmful to the skin.

Option ‘C’ is incorrect as we use ‘hurtful’ if one is emotionally hurt; e.g.

i) She can’t forgive him for the hurtful things he said.
ii) Their comments were really hurtful to me.

5. Option ‘B’ (has too). ‘I have seen the movie’ is an affirmative remark. According to the given sentence and the answer options it’s clear that we have to add an affirmative addition to the given remark. ‘Affirmative Additions’ to ‘Affirmative Remarks’ are made in the following manner:

Subject + Helping verb of the remark + Too/Also
OR
So + Helping verb of the remark + Subject

a) Mohan would like it and Rahul would too/also.
= Mohan would like it and so would Rahul.

b) Sohan likes to play cricket and Pankaj does too/also.
= Sohan likes to play cricket and so does Pankaj.

c) I’m going to invite her for lunch tomorrow. — I’m too/also.
= I’m going to invite her for lunch tomorrow. — So am I.

Therefore, according to the give rule option ‘B’ is only correct.

6. Option ‘A’ (are looking forward to). The correct phrase is ‘looking forward to’ (not ‘looking forward for). Look forward to = to be pleased or excited that it is going to happen; e.g.

I’m looking forward to the holidays. [मैं होने वाली छुट्टियों को लेकर बड़ा उत्तेजित हूँ. (अर्थात बड़ी बेसब्री से मैं छुट्टियों का इन्तजार कर रहा हूँ.]

7. Option ‘D’ (no improvement)

8. Option ‘D’ (pitied). Verb ‘pity’ is not used in the continuous form. Pity = किसी की खराब स्थिति पर दया खाना; किसी से सहानभूति होना

9. Option ‘D’ (no improvement). In one of the meanings ‘mere’ = to emphasize how strongly someone feels about something.

Hindi translation of the given sentence: ये मात्र (mere)  प्रेम ही था जिसने उसको उसके पुत्र को पीटने से रोक दिया.

10. Option ‘C’ (had been ill). When there is ‘for + time’ in a clause of a sentence we use the Present/Past Perfect Tense or the Present/Past Perfect Continuous Tense in the other clause. Here the clause ‘when his brother came’ is a past event; therefore here we need the Past Perfect Tense in place of ‘is ill’ means we’ll use ‘had been ill’.

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 10 SOLVED in Hindi & English

Next post

Active Passive Voice Practice Set 4 solved in Hindi & English

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *