Practice Sets - EnglishSentence Improvement

SENTENCE IMPROVEMENT – PRACTICE SET-2 – SOLVED (ENGLISH & HINDI)

Sentence Improvement — Practice Set-2 — Solved (Both English & Hindi)

NUMBER OF QUESTIONS: 25                                                            MAXIMUM TIME: 10 minutes

1. The child tossed in bed burning with fever.
A) The child in bed, burning with fever tossed.        B) The child burning with fever tossed in bed.
C) The child burning in bed tossed with fever.        D) No improvement

2. The firm buys frozen seafood in bulk, packs it into smaller pouches and then they sell them to the local grocery store.
A) it sells them        B) sell them
C) they sell the pouches        D) No improvement

3. That’s a very old bicycle. How long do you have it?
A) have you had        B) had you had
C) did you have        D) No improvement

4. The chairman being absent, the meeting was adjourned sine die.
A) put off        B) extended
C) cancelled        D) No improvement 

5. There is full justification to close down the units which are neither profitable or serving any social cause.
A) which are not profitable or serve        B) which are neither profitable nor serving
C) which have neither profitable nor serve        D) No improvement

6. If I had money I would have bought the house.
A) If I had had money I would have bought the house.        B) If I have money I would have bought the house.
C) If I have had money I would have bought the house        D) No improvement

7. I refreshed myself with a cup of tea.
A) was refreshed        B) was refreshing
C) refresh        D) No improvement

8. Not until did he receive her letter he fully realized her problem.
A) Not until he received her letter did he fully realize        B) Not until had he received her letter that he realized
C) Not until he had received her letter that he realized        D) No improvement

9. If only he can swim!
A) would        B) could
C) will        D) No improvement

10. The management would prefer you finishing the project on time.
A) you to finish         B) that you should finish
C) that you finish         D) No improvement

11. I cannot but study for this exam- it counts for half of our grade!
A) I cannot study        B) But I cannot study
C) I cannot study but        D) No improvement

12. The meeting adjourned abruptly by the chairperson after about an hour of intense deliberation.
A) The meeting was adjourned abruptly        B) The meeting was abruptly adjourned
C) The meeting was adjourned abrupt        D) No improvement

13. The country faced a rainfall deficit of eight percent after the four month long southwest monsoon.
A) during the        B) at the end of the
C) for the         D) No improvement

14. London is one of the oldest town of England.
A) in        B) at
C) besides        D) No improvement

15. Seeing may be believing but understanding are definitely knowing.
A) understanding could be knowing        B) understanding to know
C) understanding is definitely knowing        D) No improvement

16. The match was so very ordinary after all the hype generated by the fans.
A) very ordinary        B) nothing to write home about
C) so ordinary        D) No improvement

17. She couldn’t help but laugh.
A) laughing        B. but laughing
C) laugh        D) No improvement

18. He is a singer of repute, but his yesterday’s performance was quite disappointing.
A) performances of yesterday were        B) yesterday performance was
C) yesterday performance were        D) No improvement

19. I am surprised that he dares speak in such a tone to his father.
A) dares to speak        B) dare to speak
C) dare speak        D) No improvement

20. Poets often use archaic words that are no longer in use for the sake of greater effect.
A) that are not any longer used        B) that are used no longer
C) that no longer are used        D) No improvement

21. Food was the prime necessity of health.
A) is the primary        B) is the important
C) is the prime        D) No improvement

22. Men like Mahatma Gandhi and Abraham Lincoln do great deeds because of their strength of character.
A) does great deeds        B) did great deeds
C) done great deeds        D) No improvement

23. It is much too important to be made a joke of.
A) too much important        B) too many important
C) very much important        D) no improvement

24. The constable was a so big man that he could not run fast enough to catch the thief.
A) a such big man        B) so big man
C) so big a man        D) No improvement

25. Is there any place for me to sit?
A) space        B) room
C) area        D) No improvement

Answer Key

1. B 2. A 3. A 4. A 5. A 6. D 7. D 8. A 9. B 10. A
11. D 12. B 13. A 14. A 15. C 16. B 17. D 18. D 19. D 20. D
21. C 22. D 23. D 24. C 25. B

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘B’. Phrase Burning with fever noun CHILD की विशेषता बता रहा है, अतः इसको इसकी noun CHILD के अधिकतम नजदीक होना चाहिए.

2. Option ‘A’ (it sells them). दिए गये वाक्य में हमें noun FIRM के लिए pronoun चाहिए. FIRM एक collective noun है, अतः इसको singular में भी use किया जा सकता है और plural में भी. यहाँ क्योंकि verb BUYS singular है तो हम कह सकते हैं कि इसे singular मान कर के use किया गया है. इसलिए इसके लिए इसकी pronoun THEY भी singular में use होनी चाहिए; अर्थात THEY की जगह IT को use किया जायेगा.

Option ‘B’ भी अशुद्ध है क्योंकि जब FIRM को singular माना गया है तो इसमें verb SELL की जगह SELLS होना चाहिए था.

3. Option ‘A’ (have you had). ये बताने के लिए की वर्तमान स्थिति कितने समय से चल रही है तो Present Perfect Tense का use किया जाता है. इस वाक्य में यह पूछा गया है कि तुम्हारे पास साइकिल होने की वर्तमान स्थिति कब से चल रही है.

4. Option ‘A’ (put off). दिया गया वाक्य अशुद्ध है क्योंकि इसमें दिए गये शब्द AJOURNED का सही use नहीं हुआ है. इस शब्द का use तब किया जाता है जब किसी मीटिंग को उसके निर्धारित समय पर शुरू हो जाने के पश्चात् किसी अगले समय के लिए टाल दिया गया हो, लेकिन यहाँ मीटिंग को chairman के ना होने की वजह से टाला गया है, अर्थात मीटिंग शुरू हुई ही नहीं. ऐसी स्थिति में या तो PUT OFF या फिर POSTPONE का use होता है; e.g.

a) The district judge adjourned the case for 16 weeks to allow time for experts to give evidence.
b) The proceedings have now been adjourned until next week.
c) I am afraid the court may not adjourn until three or even later.

PUT OFF/POSTPONEMENT = जब किसी मीटिंग को उसके निर्धारित समय पर बिना शुरू हुए ही किसी अगले समय के लिए टाल दिया गया हो. PUT OFF और POSTPONEMENT दोनों एक ही बात है; e.g.

a) They had to postpone/put the wedding off because the bride’s mother had an accident.
b) I’ll postpone/put off going to Mumbai until you’re well enough to look after yourself again.
c) The meeting has been postponed/put off for a week.
h) We’ve had to postpone/put off going to England because the children are ill.

NOTE: SINE DIE = अनिश्चित समय के लिए

5. Option ‘A’ (which are not profitable or serve). दिया गया वाक्य अशुद्ध है क्योंकि इंग्लिश में NEITHER — OR का कोई pair नहीं है. NEITHER — NOR जैसे  conjunctions के pair हमेशा एक ही तरह की दो grammatical terms को जोड़ने का काम करते हैं; जैसे की दो noun, दो verb, दो adjective आदि.

Option ‘B’ में conjunction का पहले part NEITHER के साथ एक adjective (profitable) है; इसलिए इसके दूसरे part NOR के साथ भी कोई adjective ही होना चाहिए. इसमें इसके साथ SERVING है जो यहाँ adjective का कार्य नहीं कर रहा है, शब्द SERVING केवल तभी adjective हो सकता है यदि इसके तुरंत बाद में कोई noun हो, लेकिन ऐसा नहीं है; अर्थात option ‘B’ अशुद्ध है.

Option ‘A’ शुद्ध है क्योंकि SERVE एक verb है. ये जानने के लिए ये पढ़ें: NOR का pair आमतौर पर NEITHER के साथ ही होता है लेकिन ये ध्यान रखें कि ऐसा हमेशा नहीं होता.  किसी negative word के बाद यदि कोई और negative word चाहिए होता है तो किसी noun, adjective, अथवा adverb के पहले OR use किया जाता है; और किसी verb से पहले हमारी मर्जी होती की हम चाहे OR का use करें चाहे NOR का.

6. Option ‘D’ (no improvement). दिया गया वाक्य Mixed Conditional Sentences (not a type-III conditional) का एक example है.  यहाँ यह एक Present Condition का Past Result है. इस तरह के mixed conditional sentences में IF-CLAUSE का tense Past Simple Tense होता है, और main clause का tense Perfect Conditional (Would + Have + V3) होता है.

इस तरह के mixed conditional sentences वर्तमान समय की किसी अवास्तविक (unreal) स्थिति और उस स्थिति के किसी past time के परिणाम को बताते हैं; जैसे कि दिए गये वाक्य में  if I had money वर्तमान समय की अवास्तविक condition है, और I would have bought the house past time का अवास्तविक परिणाम है; जैसे

a) If I were you, I would have bought the red dress. (= I am not you, so I did not buy the red dress in the past.)
b) If the students had more time, they would have finished their work yesterday. (= The students do not have more time, so they did not finish their work yesterday.)
c) If I were rich, I would have bought that Ferrari we saw yesterday. (= But I am not currently rich and that is why I didn’t buy the Ferrari yesterday.)

7. Option ‘D’ (no improvement). REFRESH ONESELF = थकान कम करना

8. Option ‘A’. समझने के लिए ये पढ़िए:

अगर कोई वाक्य NOT UNTIL/TILL से आरम्भ होता है तो उस वाक्य के पहले वाले clause के subject और verb को invert नहीं किया जाता बल्कि दूसरे वाले clause के subject और verb को invert किया जाता है, अर्थात उस clause की helping verb उसके subject से पहले आती है; जैसे

Compare:

a) Not until many years later did the whole truth become known. (One clause)
b) Not until the rain stopped could we see the view of the ocean. (two clauses)
c) Not until the president resigned did the protests stop. (two clauses)
d) Not until my daughter called me did I stop worrying about her.
e) Not till I got home could I feel my purse was lost. (two clauses)

9. Option ‘B’ (could). IF ONLY का use wishes के लिए किया जाता है. Wishes के लिए past subjunctive (unreal past) का use होता है; अर्थात V2 का use किया जाता है. COULD modal verb/helping verb CAN की V2 होती है; जैसे

a) If only I were your boss.
b) If only she were home.

10. Option ‘A’ (you to finish). दिए गये वाक्य में MANAGEMENT और YOU अलग-अलग चीजें हैं. जब हम अपनी बात किसी दूसरे के लिए कह रहे हों तो हम would prefer + objective pronoun + to-V1 का use करते हैं. Option ‘B’ और option ‘C’ इसलिए अशुद्ध हैं क्योंकि WOULD PREFER के साथ THAT-CLAUSE का use नहीं किया जाता; जैसे

a) They’d prefer us to come later.
b) Would you prefer me to drive?

11. Option ‘D’ (no improvement). CANNOT BUT का use अपने द्वारा कुछ करने के भाव को व्यक्त करने के लिए किया जाता है.

Translation in Hindi: मेरे लिए इस exam की तैयारी करना जरूरी है क्योंकि कुल marks में से आधे तो इसी के हैं.

12. Option ‘B’ (the meeting was abruptly adjourned). दिया गया वाक्य passive voice में है; अतः helping verb WAS का use यहाँ आवश्यक है. दूसरे ABRUPTLY एक adverb of manner है. Passive voice में Adverbs of manner को helping verb और main verb के बीच में रखा जाता है.

13. Option ‘A’ (during the). किसी घटना के प्रभाव का परिणाम उस घटना के आरंभ होने से उसके समाप्त होने तक होता है; उसके समाप्त होने के बाद नहीं. अतः यहाँ शब्द DURING ही शुद्ध होगा.

14. Option ‘A’ (in). OLDEST एक superlative degree होती है. किसी superlative degree के बाद preposition OF का use भी होता है और IN का भी.  फर्क ये है कि IN का use singular nouns/pronouns के लिए किया जाता है और OF का use plural nouns/pronouns के लिए किया जाता है. Noun ENGLAND singular है; अतः यहाँ IN का use शुद्ध है.

15. Option ‘C’ (understanding is definitely knowing). यहाँ conjunction BUT के use का अर्थ है कि वाक्य के दोनों ही clause विरोधाभाषी (contrasting) हैं. इसलिए किसी बात के लिए आपका दृष्टिकोण  अनिश्चित नहीं हो सकता. Modal verb COULD का use अनिश्चितता के लिए किया जाता है; अतः option ‘A’ अशुद्ध है.

16. Option ‘B’ (nothing to write home about). SO और VERY का use एक साथ सिर्फ बोलचाल में ही किया जा सकता है; अतः दिया गया वाक्य अशुद्ध है. Nothing to write home about = अप्रभावी/अरुचिकर; जैसे

a) It gets good reviews, but the new sushi restaurant  is really nothing  to write home about.
b) His performance has been  nothing to write home  about so far.  To be honest, we  were expecting much more out of him when we recruited him.

17. Option ‘D’ (no improvement). Can’t help और can’t help but दोनों का अर्थ हालाँकि एक ही होता है लेकिन इनके use में अंतर है. Can’t help के साथ gerund (ing form) use होती है जबकि can’t help but के साथ bare infinitive (V1 without TO use होती है. इसलिए दिया गया वाक्य शुद्ध है. हालांकि option ‘A’ (laughing) भी सही है लेकिन दिया गया वाक्य अगर पहले से ही सही हो तो दिए गये options को देखा नहीं जाता है; जैसे

a) She can’t help laughing at your foolishness.
b) She can’t help but laugh at your foolishness.

18. Option ‘D’ (no improvement). ऐसी noun जो किसी समय या समय की अवधि को बताती है उनके साथ possessive case (‘) का use होता है. यहाँ YESTERDAY एक ऐसी ही noun है; जैसे

a) Is that yesterday’s paper?
b) I’ve only had one week’s holiday so far this year.

19. Option ‘D’ (No improvement). यहाँ verb DARE का अर्थ कुछ करने के लिए पर्याप्त रूप से brave होना या rude होना है. इस अर्थ में DARE का use main verb के रूप में भी किया जा सकता है और modal verb के रूप में भी. क्योंकि दिया गया sentence सकारात्मक (affirmative) है DARE यहाँ main verb है. ध्यान रहे की सकारात्मक वाक्यों में DARE हमेशा main verb ही होती है. DARE जब main verb होती है तो इसके साथ full infinitive (to+v1) का use भी शुद्ध होता है और bare infinitive (V1 without TO) का भी. अतः दिया गया वाक्य पूर्णतया शुद्ध है.

हालांकि option ‘A’ (dares to speak) भी सही है लेकिन दिया गया वाक्य अगर पहले से ही सही हो तो दिए गये options को देखा नहीं जाता है. Present Simple Tense में जब subject singular हो तो verb के साथ (s) या (es) लगाया जाता है. क्योंकि sentence का tense Present Simple Tense है, और subject (he) singular है तो DARES ही सही होगा; DARE नहीं.

20. Option ‘D’ (no improvement). दिए गये clause की main verb ARE (BE) है. Main verb जब BE (is/am/are/was/were, etc.) हो तो NO LONGER को इसके बाद रखा जाता है.

ANY LONGER main verb के बाद रखा जाता है; इसलिए Option ‘A’ अशुद्ध है; इस option में main verb USED है. Option ‘B’ भी अशुद्ध है क्योंकि NO LONGER को main verb के बाद use नहीं किया जाता. Option ‘C’ भी अशुद्ध है क्योंकि इस option में ARE helping verb है; और यदि helping verb भी दे रखी हो तो NO LONGER को उसके बाद रखा जाता है.

How NO LONGER is positioned in a sentence/clause read this:

यदि किसी वाक्य में सिर्फ main verb ही हो तो no longer को आमतौर पर subject और verb के बीच में रखा जाता है; यदि कोई helping verb  भी दे रखी हो या एक से अधिक helping verb हों तो इसे पहले वाली helping verb के बाद में रखा जाता है, और यदि main verb BE (is/am/are/was/were, etc.) हो तो इसे BE के बाद में रखा जाता है; जैसे

a) Rohit no longer smokes. [no helping verb]
b) She could no longer afford to keep him at school. [COULD is the helping/modal verb.]
c) They’re no longer going out together. [BE (are) is helping verb.]
d) Food shortages are no longer a problem. [Main verb is BE (are)]

NOTE: No longer को किसी sentence के शुरू में भी रखा जा सकता है, लेकिन ऐसी दशा में subject और verb को invert किया जाता है; अर्थात helping verb subject के पहले use की जाती है; जैसे

No longer does he dream of becoming famous. He knows his life will be very ordinary.

21. Option ‘C’ (is the prime). Adjective PRIMARY का use तब किया जाता है जब हम ये कह रहे होते हैं कि कोई चीज किसी अन्य चीज से ज्यादा महत्वपूर्ण है, लेकिन इस दिए गये sentence में कोई ऐसी बात है ही नहीं, हम तो सिर्फ ये कह रहे हैं कि food का health के लिए महत्व क्या है, ऐसे में word PRIME का use सही होता है. दूसरे sentence में दी गयी बात एक सर्वमान्य तथ्य है, अतः Present Simple Tense का use ही शुद्ध होगा, अर्थात WAS का use अशुद्ध है.

22. Option ‘D’ (no improvement). वाक्य में कही गयी बात एक सत्य तथ्य (true fact), सत्य तथ्यों के लिए Present Simple Tense का use किया जाता है.

23. Option ‘D’ (no improvement). TOO MUCH को एक noun अथवा verb के पहले use किया जाता है जबकि MUCH  TOO को एक adjective अथवा adverb के पहले use किया जाता है. IMPORTANT एक adjective होता है; अतः यहाँ MUCH TOO का use ही सही है.

COMPARE:
a) It is too much food. (FOOD is a noun.)
b) He is much too strong than I expected. (STRONG is an adjective.)

make a joke of something  = किसी ऐसी बात का मजाक उड़ाना जो वास्तव में सही (serious); जैसे

Don’t make a joke of it! I could lose my job because of this!

Translation in Hindi: यह इतना महत्वपूर्ण है कि इसका मजाक नहीं उड़ाया जा सकता.

24. Option ‘C’ (so big a man). सही प्रयोग होता है: so + adjective + a/an + noun, अथवा such + a/an + adjective + noun; अर्थात दिया गया वाक्य अशुद्ध है; और इस हिसाब से option ‘A’ और ‘B’ भी अशुद्ध हैं; जैसे

She is so great a cook.
= She is such a great cook.

She seemed so intelligent a girl.
She seemed such an intelligent girl.

25. Option ‘B’ (room).

ROOM = अगर कहीं ROOM है इसका मतलब है कि वहां लोगों या वस्तुओं के fit होने के लिए प्रयाप्त जगह है; जैसे

a) That sofa would take up too much room in the flat.
b) He’s fainted! Don’t crowd him – give him room.
c) Is there any room for me in the car?
d) There’s hardly room to move in here.

SPACE = SPACE एक खास तरह की ऐसी जगह होती है जो किसी खास तरह की activity अथवा किसी खास तरह की वस्तु को रखने के लिए होती है; जैसे

a) You don’t want your living space to look like a bedroom.
b) Finding a parking space in the summer months is still a virtual impossibility.
c) Is there any space for my clothes in that cupboard?
d) The blank space at the end of the form is for your name.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘B’. Burning with fever is the adjectival phrase for the noun CHILD, so you must bring it closure to its noun.

2. Option ‘A’ (it sells them). Here we need a pronoun for the noun FIRM. FIRM is a collective noun, hence it could be used both in the singular and plural. Here it’s used as singular because the verb BUYS is singular. Therefore the pronoun THEY needs to be in the singular as well.

Option ‘B’ is incorrect as the verb SELL also needs to be in the singular for the reason said above.

3. Option ‘A’ (have you had). To talk about how long an existing situation has lasted we use the Present Perfect Tense.

4. Option ‘A’ (put off). The given sentence is incorrect as the word AJOURNED doesn’t fit here. We use the word ADJOURN when a meeting is held at the notified date and put off to a future date. But in the sentence the phrase THE CHAIRMAN BEING ABSENT suggests that the meeting was not held at all. In such a situation we use either PUT OFF or POSTPONE; e.g.

a) The district judge adjourned the case for 16 weeks to allow time for experts to give evidence.
b) The proceedings have now been adjourned until next week.
c) I am afraid the court may not adjourn until three or even later.

PUT OFF/POSTPONEMENT = When a meeting is put off without holding it at the notified date is called postponement. PUT OFF 0r POSTPONEMENT is the same thing; e.g.

a) They had to postpone/put the wedding off because the bride’s mother had an accident.
b) I’ll postpone/put off going to Mumbai until you’re well enough to look after yourself again.
c) The meeting has been postponed/put off for a week.
h) We’ve had to postpone/put off going to England because the children are ill.

NOTE: SINE DIE = indefinitely

5. Option ‘A’ (which are not profitable or serve). The given sentence is incorrect as there is no pair of NEITHER — OR in English. Pairs of conjunction like NEITHER — NOR add two same type of grammatical terms. In option ‘B’ the first part NEITHER is followed by an adjective (profitable). Therefore it must be also an adjective after NOR. SERVING can be an adjective only when it’s followed by a noun; but ANY is NOT a noun, it means that the option ‘B’ is incorrect.

Option ‘A’ is correct as SERVE is a verb. To know how read this: If you’re confused about how to use NOR, remember that NOR often pairs up with NEITHER; but not always. When it comes to other negative words, use OR if the second part of the negative is a noun, adjective, or adverb phrase. If it’s a verb, choose either NOR or OR.

6. Option ‘D’ (no improvement). This sentence is an example of Mixed Conditional Sentences (not a type-III conditional).  Here it is Past Result of a Present Condition. In this type of mixed conditional sentences, the tense in the IF-CLAUSE is the Past Simple Tense, and the tense in the main clause is the Perfect Conditional (Would + Have + V3).

These mixed conditional sentences refer to an unreal present situation and its unreal past result. For example in the sentence the unreal present condition is if I had money, and  the unreal past result is I would have bought the house. For example in the sentence ‘If I wasn’t afraid of spiders I would have picked it up.’ ‘If I wasn’t afraid of spiders’ is contrary to the present reality. Means I am afraid of spiders. ‘I would have picked it up’ is contrary to past reality. Means I didn’t pick it up.

See more such examples:

a) If I were you, I would have bought the red dress. (= I am not you, so I did not buy the red dress in the past.)
b) If the students had more time, they would have finished their work yesterday. (= The students do not have more time, so they did not finish their work yesterday.)
c) If I were rich, I would have bought that Ferrari we saw yesterday. (= But I am not currently rich and that is why I didn’t buy the Ferrari yesterday.)

7. Option ‘D’ (no improvement). REFRESH ONESELF = to make oneself feel less tired.

8. Option ‘A’. Read this to understand:

If any negative expression begins with NOT UNTIL/TILL the subject and the verb in the first clause immediately after NOT UNTIL/TILL are not inverted; the subject and the verb in the second clause are inverted; e.g.

Compare:

a) Not until many years later did the whole truth become known. (One clause)
b) Not until the rain stopped could we see the view of the ocean. (two clauses)
c) Not until the president resigned did the protests stop. (two clauses)
d) Not until my daughter called me did I stop worrying about her.
e) Not till I got home could I feel my purse was lost. (two clauses)

9. Option ‘B’ (could). We use IF ONLY for a wish. For wishes we use the past subjunctive (unreal past), means we use V2. COULD is the V2 of CAN; e.g.

a) If only I were your boss.
b) If only she were home.

10. Option ‘A’ (you to finish). In the given sentence MANAGEMENT and YOU are two different things. When we are talking about our preferences for the actions of another person, we use would prefer + objective pronoun + to-V1. Option ‘B’ and option ‘C’ are incorrect as we do not use a THAT-CLAUSE after WOULD PREFER; e.g.

a) They’d prefer us to come later.
b) Would you prefer me to drive?

11. Option ‘D’ (no improvement). CANNOT BUT is used to say that you feel you have to do something.

Translation in Hindi: मेरे लिए इस exam की तैयारी करना जरूरी है क्योंकि कुल marks में से आधे तो इसी के हैं.

12. Option ‘B’ (the meeting was abruptly adjourned). The given sentence is in the passive voice; therefore use of the helping verb WAS is necessary here. Secondly ABRUPTLY is an adverb of manner. Adverbs of manner are placed between the helping verb and the main verb in the sentences in the passive voice.

13. Option ‘A’ (during the). When a result/outcome of something is faced, it starts from the beginning of that event till that event ends; means all through the period of that event, not after the end of that period. Therefore DURING is the correct word here.

14. Option ‘A’ (in). OLDEST is a superlative degree. After a superlative degree either the preposition OF or IN is used. With singular nouns/pronouns we use IN and with plural nouns/pronouns we use OF. The noun ENGLAND is in the singular; therefore use of IN is correct.

15. Option ‘C’ (understanding is definitely knowing). You see the conjunction is BUT, means both the clauses are contrasting clauses. So you can’t be tentative. COULD is used for tentativeness.

16. Option ‘B’ (nothing to write home about). SO and VERY can only come together in spoken English; therefore the given sentence is incorrect. Nothing to write home about = not especially impressive, remarkable, or noteworthy; rather dull, uninteresting; e.g.

a) It gets good reviews, but the new sushi restaurant  is really nothing  to write home about.
b) His performance has been  nothing to write home  about so far.  To be honest, we  were expecting much more out of him when we recruited him.

17. Option ‘D’ (no improvement). There is difference between the usages of can’t help and can’t help but though both of them have the same meaning. Can’t help takes gerund (ing form) while can’t help but takes bare infinitive (V1 without TO).  Therefore the given sentence is correct. Though option ‘A’ (laughing) is also correct, as the given sentence is already error free we do no need to consider it; e.g.

a) She can’t help laughing at your foolishness.
b) She can’t help but laugh at your foolishness.

18. Option ‘D’ (no improvement). We can use possessive case with nouns denoting time and duration. Here YESTERDAY is a noun, which denotes time; e.g.

a) Is that yesterday’s paper?
b) I’ve only had one week’s holiday so far this year.

19. Option ‘D’ (No improvement). Here DARE = to be brave enough or rude enough to do something. In this sense, it can be used both as a main verb and modal verb. As the given sentence is an affirmative sentence, therefore here DARE is a main verb. Remember in affirmative sentences DARE is always a main verb. When DARE is a main verb, it can be followed by a either the full infinitive (to+v1) or the bare infinitive (V1 without TO). Therefore the given sentences is absolutely correct.

Though option ‘A’ (dares to speak) is also correct, we do not need to consider it as the given sentence is already error free. When you use a main verb in the present simple, you add (s) to the base form of the verb for the third person singular. As the sentence is in the Present Simple Tense, and the subject (he) is singular DARES will be correct; not DARE.

20. Option ‘D’ (no improvement). ARE (BE) is the main verb of the given clause. When BE (is/am/are/was/were, etc.) is the main verb we put NO LONGER after it.

Option ‘A’ is not right as ANY LONGER is put after the main verb, in this option the main verb is USED. Option ‘B’ is not right as NO LONGER is not used after the main verb. Option ‘C’ is not also right as in this option ARE is the helping verb, when a helping verb is also there it’s put after that helping verb.

NO LONGER को किसी  sentence/clause में कैसे रखा जाता है इसे जानने के लिए ये पढ़ें:

No longer is normally put between the subject and the verb if the verb consists of only one word; if there is a helping verb or more than one helping verbs, it is put after the first helping verb. If the main verb is BE (is/am/are/was/were, etc.) it is put after BE.; e.g.

a) Rohit no longer smokes. [no helping verb]
b) She could no longer afford to keep him at school. [COULD is the helping/modal verb.]
c) They’re no longer going out together. [BE (are) is helping verb.]
d) Food shortages are no longer a problem. [Main verb is BE (are)]

NOTE: we can also use no longer in front position, but in this case we invert the subject and verb, means helping verb comes before the subject; e.g.

No longer does he dream of becoming famous. He knows his life will be very ordinary.

21. Option ‘C’ (is the prime). Adjective PRIMARY is used when we are saying that a thing is more important in comparison to anything else. But here in the given sentence we have nothing to compare with. We are just talking about the importance of food. For this meaning we use PRIME. Moreover it’s a facts, for facts we use the Present Simple Tense.

22. Option ‘D’ (no improvement). It’s a true fact, for facts the tense is the Present Simple Tense.

23. Option ‘D’ (no improvement). TOO MUCH is placed before a noun or verb; whereas MUCH  TOO is placed before an adjective or adverb. IMPORTANT is an adjective, therefore MUCH TOO will be correct here.

COMPARE:
a) It is too much food. (FOOD is a noun.)
b) He is much too strong than I expected. (STRONG is an adjective.)

make a joke of something  = to laugh about something that is  serious; e.g.

Don’t make a joke of it! I could lose my job because of this!

Translation in Hindi: यह इतना महत्वपूर्ण है कि इसका मजाक नहीं उड़ाया जा सकता.

24. Option ‘C’ (so big a man). Right structure is so + adjective + a/an + noun, or such + a/an + adjective + noun. Accordingly the given sentence is incorrect, also option ‘A’ and ‘B’ are incorrect; e.g.

She is so great a cook.
= She is such a great cook.

She seemed so intelligent a girl.
She seemed such an intelligent girl.

25. Option ‘B’ (room).

ROOM = If there is ROOM somewhere, there is enough empty space there for people or things to be fitted in, or for people to move freely or do what they want to; e.g.

a) That sofa would take up too much room in the flat.
b) He’s fainted! Don’t crowd him – give him room.
c) Is there any room for me in the car?
d) There’s hardly room to move in here.

SPACE = A particular kind of space is the area that is available for a particular activity or for putting a particular kind of thing in; e.g.

a) You don’t want your living space to look like a bedroom.
b) Finding a parking space in the summer months is still a virtual impossibility.
c) Is there any space for my clothes in that cupboard?
d) The blank space at the end of the form is for your name.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY
Previous post

NO LONGER, ANY LONGER & ANY MORE (EXPLAINED IN HINDI & ENGLISH)

Next post

ERROR FINDING - PRACTICE SET-8 - SOLVED (Hindi & English)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *