Practice Sets - EnglishSentence Improvement

SENTENCE IMPROVEMENT – PRACTICE SET-4 – SOLVED in Hindi & English

Click Here to Buy Online Practice Sets exclusivly on Testbook.com

Sentence Improvement — Practice Set-4 — Solved in Hindi & English

Number of Questions: 25                                                                                                                Maximum Time: 10 minutes

1. He performed below par in the examination.
A) par below        B) poorly
C) below part        D) No improvement

2. He was a hopeless doctor if ever I saw one.
A) if I ever saw        B) if I saw
C) if I see        D) No improvement

3. We are unwilling to make any concessions to their demands.
A) not willing to take        B) not willing in giving
C) unwilling to take        D) No improvement

4. I wake up at 7 a.m. and eat breakfast at 8.30 a.m.
A) have breakfast        B) had breakfast
C) will have breakfast        D) No improvement

5. Neither have his parents realized what was happening.
A) Neither his parents        B) Neither parents
C) Neither parent        D) No improvement

6. After several days’ tour, we became convinced that the climate of this place was like Srinagar in winter.
A) in winter was like Srinagar        B) was like that of Srinagar in winter
C) was like Srinagar’s in winter       D) No improvement

7. In all likeness the company will fail to achieve its production targets this year.
A) With every likeliness        B) In all likelihood
C) It is likely for        D) In every likeness

8. Though a hero, he acted cowardly.
A) with cowardice         B) as coward
C) in a cowardly manner        D) No improvement

9. P.T. Usha made her name in hundred meters race.
A) a hundred meter race        B) hundred meter race
C) one hundred meters race        D) No improvement

10. My opinion of the play is that it will win the national award.
A) opinion to        B) opinion about
C) opinion on        D) No improvement

11. It was a week since the exams began.
A) It is a week        B) It has a week
C) It had been a week      D) No improvement

12. He has fallen out with the girl he wanted to marry.
A) fallen off        B) fallen for
C) fallen in love        D) No improvement

13. Respecting elders has been our custom since time immemorial.
A) to time immemorial        B) from time immemorial
C) until time immemorial        D) No improvement

14. I shall be grateful to you if you are of help to me now.
A) help        B) helped
C) will help       D) No improvement

15. He sent a word to me that he would be coming late.
A) sent word        B) sent words
C) has sent a word       D) No improvement

16. The girl filled the pitcher for water.
A) of        B) with
C) in         D) No improvement

17. My hair stood off ends when I saw the horrible sight.
A) stood on ends        B) stood on end
C) stood at end        D) No improvement

18. It became clear that the strangers were heading into a serious disaster.
A) along        B) towards
C) for        D) No improvement

19. Too much worry is not good for our health.
A) is beneficial        B) is harmful
C) is hurtful        D) No improvement

20. I have seen the movie and she also has.
A) have also       B) has too
C) too has        D) No improvement

21. We are looking forward for good rains this year.
A) are looking forward to        B) have looked forward for
C) should look forward with        D) No improvement

22. From among various alternatives we should choose the one which is viable and consumes less time and energy.
A) is viable and consuming       B) is viability and consumes less
C) being viable and consumes less        D) No improvement

23. I was pitying the small children, when I heard that their parents had died in an accident.
A) am pitying        B) have pitied
C) pitied        D) No improvement

24. It was mere affection that stopped him from beating his son.
A) great        B) much
C) filial        D) No improvement

25. He is ill for a week when his brother came.
A) was ill        B) has been ill
C) had been ill        D) No improvement

Answer Key

1. B 2. D 3. D 4. D 5. C 6. B 7. B 8. C 9. A 10. D
11. A 12. D 13. D 14. D 15. A 16.B 17. B 18. C 19. D 20. B
21. A 22. D 23. D 24. D 25. C

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘B’ (poorly). ‘Below par’ एक adjective होता है, लेकिन इस वाक्य में एक adverb चाहिए जो verb ‘performed’ को qualify/modify कर सके. दिए गये answer options में सिर्फ ‘poorly’ ही एक adverb है.

याद रहे कि कोई adjective केवल nouns अथवा pronouns को ही qualify/modify कर सकता है; ऐसे शब्द जो किसी verb को qualify/modify करें उनको adverb कहा जाता है.

2. Option ‘D’ (no improvement). ‘If ever I saw one’ एक phrase होता है जो अपनी ऐसी बात को बलपूर्वक कहने के लिए use  किया जाता है कि जो भी हम कह रहे हैं वह सत्य है. इस phrase के स्थान पर phrase ‘if ever there was one’ को भी use किया जाता है. इन दोनों ही phrases का अर्थ एक समान होता है; जैसे

It was a brilliant performance if ever I saw one.
= It was a brilliant performance if ever there was one.

Translation of the given sentence in Hindi: वह एक मेरी नजर में सबसे बेकार डॉक्टर था.

3. Option ‘D’ (no improvement). Make concessions = किसी बात को अपनी स्वीकृति देना; जैसे

The government was unwilling to make any further concessions to there demands. (= सरकार उनकी मांगों को मानने के लिए और कोई छूट देने के लिए तैयार नहीं थी.) 

4. Option ‘D’ (no improvement). किसी भोजन को करने के अर्थ में verb ‘eat’ और ‘have’ दोनों ही सही होती हैं. अतः दिया गया वाक्य शुद्ध है. Option ‘A’ भी हालाँकि शुद्ध है परन्तु इस option पर विचार करने की आवश्यकता नहीं है क्योंकि दिया गया वाक्य पहले से ही शुद्ध है.

5. Option ‘C’ (Neither parent). Option ‘A’ तो अशुद्ध है क्योंकि शब्द ‘Neither’ के बाद कोई plural noun दी गयी हो तो ‘neither’ के साथ preposition ‘of’ का use आवश्यक होता है; अर्थात option ‘A’ तब शुद्ध होता जब ये ‘Neither of his parents’ होता. Option ‘C’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि शब्द ‘Neither’ के साथ यदि preposition ‘of’ का use न हो तो इसके साथ फिर noun की singular form आती है; जैसे

INCORRECT: I don’t like either pens.
CORRECT: I don’t like either pen. OR I don’t like either of the pens.

6. Option ‘B’ (was like that of Srinagar in winter). इस वाक्य में दो बातों के बीच comparison किया है; ‘the climate of a place’ और ‘the climate of Srinagar’ के बीच (किसी स्थान की जलवायु का Srinagar से नहीं). यहाँ ये ध्यान रखना आवश्यक है कि comparison हमेशा दो या दो से अधिक एक ही तरह की चीजों के बीच किया जाता है; अलग-अलग तरह की चीजों के बीच नहीं.

अतः इस वाक्य में हमें noun ‘climate’ के लिए एक pronoun की आवश्यकता है यहाँ पर जो ‘that’ होगी. Comparison शब्द ‘like का use करके किया गया है. इसलिए pronoun ‘that’ का use शब्द ‘like’ के साथ होगा; जैसे

INCORRECT: The price of this table is as much as that table.
CORRECT: The price of this table is as much as that of that table.

INCORRECT: The climate of Shimla is better than Delhi.
CORRECT: The climate of Shimla is better than that of Delhi.

INCORRECT: The people of Mumbai are more hard-working than Delhi.
CORRECT: The people of Mumbai are more hard-working than those of Delhi.

7. Option ‘B’ (In all likelihood). Likeness = किन्हीं दो व्यक्तियों अथवा वस्तुओं में समरूपता (resemblance) होना; जैसे I don’t think she bears a likeness to her father. In all likelihood = लगभग निश्चित तौर पर; जैसे

i) There is every likelihood that more jobs will be lost later this year.
ii) In all likelihood everything will go to plan.

दिए गये वाक्य से स्पष्ट है कि इसमें किसी समरूपता की बात नहीं की जा रही है; बल्कि इस वाक्य में किसी वर्ष में होने वाले उत्पादन के लक्ष्य को प्राप्त करने की सम्भावना ‘probability’ की बात की जा रही है है. अतः इस वाक्य के लिए option ‘B’ ही शुद्ध होगा.

दिए गये वाक्य का हिंदी में अनुवाद = लगभग निश्चित रूप से कंपनी इस वर्ष अपने उत्पादन का लक्ष्य हासिल नहीं कर पाएगी.

8. option ‘C’ (in a cowardly manner). दिए गये वाक्य में verb ‘acted’ को qualify/modify करने वाले शब्द की आवश्यकता है. ऐसा शब्द जो किसी verb को qualify/modify करे उसको adverb कहते हैं. लेकिन शब्द ‘cowardly’ कोई adverb नहीं होती, बल्कि ये तो एक adjective होता है. एक adjective केवल किसी noun अथवा pronoun को ही qualify/modify कर सकता है. शब्द ‘manner’ एक noun होता है, अतः option ‘C’ (in a cowardly manner’) यहाँ शुद्ध होगा.

9. Option ‘A’ (a hundred meter race). ‘Meters race’ एक compound noun (ऐसी noun जो दो या अधिक शब्दों से बनी हो). इस वाक्य में हमें इस noun के singular use की आवश्यकता है. Compound noun ‘meters race’ अशुद्ध है क्योंकि इस compound noun में शब्द  ‘meters’ की form plural है. अतः इसका शुद्ध singular रूप होगा ‘meter race’.

Dozen, Hundred, Thousand, Million, आदि जैसे शब्द अकेले use नहीं होते; इनके साथ किसी संख्या numeral) अथवा किसी article का होना आवश्यक होता है. Option ‘B’ अशुद्ध है क्योंकि इसमें शब्द ‘hundred’ के पहले कोई संख्या अथवा कोई article नहीं दिया हुआ है. अब इस वाक्य को देखिये:

INCORRECT: I bought dozen notebooks for my children yesterday.
CORRECT: I bought a dozen notebooks for my children yesterday.

10. Option ‘D’ (no improvement). Opinion of = किसी के व्यक्तित्व अथवा किसी व्यक्ति/वस्तु की योगता का मूल्यांकन; जैसे

i) His opinion of Seema changed after she was so helpful at the wedding.
ii) I have a pretty poor opinion of my sister’s boyfriend.

Opinion about/on = किसी व्यक्ति/वस्तु के बारे में किसी का कोई विचार; जैसे

i) My opinion about this movie is very good.
ii) I wasn’t asking for your opinion about/on the novel, Ravi.
iii) What’s your opinion about/on the matter?

11. Option ‘A’ (It is a week). यदि किसी वाक्य का आरम्भ ‘It + be + time’ से होता है; और since-clause का tense ‘Past Simple Tense’ अथवा ‘Present Perfect Tense’ हो तो, ‘it’ के साथ ‘Present Simple Tense’ अथवा ‘Present Perfect Tense’ का use होता है. दिए गये वाक्य में since-clause का tense Past Simple Tense (began) है; अतः option ‘A’ ही शुद्ध है. इस उदाहरण को देखिये:

It is two years since I saw Mohan.
= It is two years since I have seen Mohan
= It has been two years since I saw Mohan.
= It has been two years since I have seen Mohan.

NOTE: लेकिन यदि since-clause का tense ‘Past Perfect Tense’ हो तो ‘it’ के साथ ‘Past Simple Tense’ अथवा ‘Past Perfect Tense’ का use होता है; जैसे

a) It was years since I had met him.
= It’d been years since I had met him.

b) He invited me to go riding with him. But it was two years since I had ridden a horse.
= He invited me to go riding with him. But it had been two years since I had ridden a horse.

12. Option ‘D’ (no improvement). Fall out = किसी के साथ कोई विवाद होने के कारण उसके साथ मित्रतापूर्ण न रहना

i) She fell out with her sister.
ii) He left home after falling out with his parents.
iii) She’d fallen out with her boyfriend over his ex-girlfriend.

13. Option ‘D’ (no improvement). ‘Since time immemorial’ के स्थान पर ‘from time immemorial’ का use करना भी शुद्ध होता है; लेकिन दिया गया वाक्य पहले से ही शुद्ध है.

14. Option ‘D’ (no improvement). ‘Be of help’ एक phrase होता है जिसका अर्थ है किसी के लिए मददगार होना; जैसे

Can I be of help to you?

NOTE: ‘Are’ verb ‘be’ की ही एक form होती है; अर्थात ‘be of help’ = ‘are of help’

15. Option ‘A’ (sent word). शुद्ध phrase ‘send word’ होता है (‘send a word’ नहीं). इसका अर्थ है — किसी व्यक्ति को कोई संदेश भेजना; जैसे

She sent word with her secretary that she would be unable to attend the meeting.

Hindi translation of the given sentence: उसने मुझे सन्देश भेजा कि उसे आने में देरी हो जायेगी.

16. Option ‘B’ (with). Preposition के use की अशुद्धि है. शुद्ध phrase ‘fill something with something’ होता है; जैसे

She filled the bowl with warm water.

17. Option ‘B’ (stood on end). शुद्ध phrase ‘stand on end’ होता है (‘stand on ends’ नहीं). Stand on end = बहुत ज्यादा डर जाना

18. Option ‘C’ (for). Head for = किसी बुरी स्थिति में फँस जाने की सम्भावना होना; जैसे

i) They’re heading for disaster if they’re not careful.
ii) The country is heading for recession.
iii) I’ve told him that he’s heading for trouble, but he doesn’t listen.
iv) You’ll be heading for trouble if you don’t get those brakes fixed.

19. Option ‘D’ (no improvement). जब कोई बात लोगों के लिए harmful होती है तो preposition ‘for’ का भी use किया जा सकता है और ‘to’ का भी. लेकिन जब कोई बात किसी वस्तु (thing) के लिए harmful होती है तो फिर preposition ‘to’ का ही use किया जा सकता है. ‘Health’ एक thing है कोई व्यक्ति नहीं. अतः आप यहाँ इसके पहले preposition ‘for’ का use नहीं कर सकते; अर्थात option ‘B’ अशुद्ध है; जैसे

Too much salt can be harmful for a young baby.
= Too much salt can be harmful to a young baby.

INCOORECT: Excessive amounts may be harmful for the skin.
CORRECT: Excessive amounts may be harmful to the skin.

Option ‘C’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि शब्द ‘hurtful’ का use तब किया जाता है जब कोई किसी बात को लेकर भावनात्मक (emotionally) रूप से ग्रस्त हो; जैसे

i) She can’t forgive him for the hurtful things he said.
ii) Their comments were really hurtful to me.

20. Option ‘B’ (has too). ‘I have seen the movie’ एक सकारात्मक कथन (affirmative remark) है. दिए गये वाक्य और answer options के अनुसार ये स्पष्ट है कि इस remark के साथ हमें कुछ सकारात्मक ही कहना है अर्थात इस remark में कोई affirmative addition करना है. ‘Affirmative Remarks’ में Affirmative Additions’ इस प्रकार से किये जाते हैं:

Subject + Helping verb of the remark + Too/Also
OR
So + Helping verb of the remark + Subject

a) Mohan would like it and Rahul would too/also.
= Mohan would like it and so would Rahul.

b) Sohan likes to play cricket and Pankaj does too/also.
= Sohan likes to play cricket and so does Pankaj.

c) I’m going to invite her for lunch tomorrow. — I’m too/also.
= I’m going to invite her for lunch tomorrow. — So am I.

इसलिए, इस वाक्य के लिए सिर्फ option ‘B’ ही शुद्ध है.

21. Option ‘A’ (are looking forward to). सही phrase ‘looking forward to’ है; ‘looking forward for’ नहीं. Look forward to = जो होने जा रहा है उस बात के लिए खुश या उत्तेजित होना;  जैसे

I’m looking forward to the holidays. [मैं होने वाली छुट्टियों को लेकर बड़ा उत्तेजित हूँ. (अर्थात बड़ी बेसब्री से मैं छुट्टियों का इन्तजार कर रहा हूँ.]

22. Option ‘D’ (no improvement)

23. Option ‘D’ (pitied). Verb ‘pity’ को continuous form में use नहीं किया जा सकता. Pity = किसी की खराब स्थिति पर दया खाना; किसी से सहानभूति होना

24. Option ‘D’ (no improvement). ‘Mere’ = केवल

हिंदी में अनुवाद: ये मात्र (mere)  प्रेम ही था जिसने उसको उसके पुत्र को पीटने से रोक दिया.

25. Option ‘C’ (had been ill). जब किसी वाक्य के एक clause में ‘for + time’ दिया हुआ हो जैसा कि इस वाक्य में ‘for a week’ दिया हुआ है तो वाक्य के दूसरे वाले clause में Present/Past Perfect Tense अथवा Present/Past Perfect Continuous Tense का use किया जाता है. इस वाक्य में clause ‘when his brother came’ से स्पष्ट हो रहा है कि ये कोई past time की घटना है; अतः यहाँ ‘is ill’ के स्थान पर Past Perfect Tense का use होगा; अर्थात ‘had been ill’ का use होगा.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘B’ (poorly). ‘Below par’ is an adjective, but in the sentence we need an adverb modifying/qualifying the verb ‘performed’. In the given options ‘poorly’ is only an adverb.

Remember that an adjective can modify only nouns and pronouns; words that modify a verb are called adverbs.

2. Option ‘D’ (no improvement). ‘If ever I saw one’ is a phrase which is used to emphasize  that what you are saying is true. We can also use ‘if ever there was one’ instead of ‘if ever I saw one’; both these phrases are the same; e.g.

It was a brilliant performance if ever I saw one.
= It was a brilliant performance if ever there was one.

Translation of the given sentence in Hindi: वह एक मेरी नजर में सबसे बेकार डॉक्टर था.

3. Option ‘D’ (no improvement). Make concessions = a thing that is granted, especially in response to demands; e.g.

The government was unwilling to make any further concessions to there demands. (= सरकार उनकी मांगों को मानने के लिए और कोई छूट देने के लिए तैयार नहीं थी.) 

4. Option ‘D’ (no improvement). When talking about a specific meal or food, the verbs ‘eat’ and ‘have’ are often interchangeable. That means the given sentence is correct. Though option ‘A’ is also correct, here we do not need to consider it because the given sentence is already correct.

5. Option ‘C’ (Neither parent). Option ‘A’ is incorrect as if a plural noun is given after ‘Neither’ there must be the preposition ‘of’ after ‘neither’. It means option ‘A’ would have been correct if it was ‘Neither of his parents’. Option ‘C’ is correct because after ‘Neither’ we use singular nouns; e.g.

INCORRECT: I don’t like either pens.
CORRECT: I don’t like either pen. OR I don’t like either of the pens.

6. Option ‘B’ (was like that of Srinagar in winter). In this sentence comparison is made between ‘the climate of a place’ and ‘the climate of Srinagar’ (not between climate of a place and Srinagar). Remember comparison is always made in two or more similar types of things. Therefore here we need a pronoun for ‘climate’; which will be ‘that’ here. The comparison is made using ‘like. Therefore we should use a correct noun/pronoun for climate after ‘like’; e.g.

INCORRECT: The price of this table is as much as that table.
CORRECT: The price of this table is as much as that of that table.

INCORRECT: The climate of Shimla is better than Delhi.
CORRECT: The climate of Shimla is better than that of Delhi.

INCORRECT: The people of Mumbai are more hard-working than Delhi.
CORRECT: The people of Mumbai are more hard-working than those of Delhi.

NOTE: But if there is a personal noun or pronoun instead of a thing, we can use possessive noun or pronoun as the case may be; e.g.

i) Mohan’s house is far bigger than Rohit’s. (not ‘John’)
ii) Mohan’s house is far bigger than yours. (not ‘You or your’)

7. Option ‘B’ (In all likelihood). Likeness = If two things or people have a likeness to each other, they are similar to each other; resemblance; e.g. I don’t think she bears a likeness to her father. In all likelihood = almost certainly; e.g.

i) There is every likelihood that more jobs will be lost later this year.
ii) In all likelihood everything will go to plan.

The context of the sentence is very much clear that we are not talking about similarity between things. Here we are talking about ‘probability’; hence option ‘B’ is only correct.

Hindi translation of the given sentence = लगभग निश्चित रूप से कंपनी इस वर्ष अपने उत्पादन का लक्ष्य हासिल नहीं कर पाएगी.

8. option ‘C’ (in a cowardly manner). In the given sentence we need a word modifying the verb ‘acted’. A word that modifies a verb is called an adverb. But, ‘cowardly’ is not an adverb; rather it’s an adjective. An adjective can modify only a noun or pronoun. The word ‘manner’ is a noun; therefore option ‘C’ (in a cowardly manner’) is correct.

9. Option ‘A’ (a hundred meter race). In the given sentence ‘meters race’ is a compound noun (a noun made up of two or more words). Here we need this noun to be in the singular. Compound noun ‘meters race’ is incorrect as in this compound noun ‘meters’ is in the plural. Therefore the correct singular form of it will be ‘meter race’.

Words like Dozen, Hundred, Thousand, Million, etc. are not used alone, rather they take a definite number like one, two, three, etc. or an article before them. Option ‘B’ is incorrect as there is no number or article used before the word ‘hundred’. Now see these sentences; e.g.

INCORRECT: I bought dozen notebooks for my children yesterday.
CORRECT: I bought a dozen notebooks for my children yesterday.

10. Option ‘D’ (no improvement). Opinion of = judgment of one’s character or ability.

i) His opinion of Seema changed after she was so helpful at the wedding.
ii) I have a pretty poor opinion of my sister’s boyfriend.

Opinion about/on = one’s view or belief about someone or something; e.g.

i) My opinion about this movie is very good.
ii) I wasn’t asking for your opinion about/on the novel, Ravi.
iii) What’s your opinion about/on the matter?

11. Option ‘A’ (It is a week). If a sentence begins with the structure ‘It + be + time’; and the tense of the since-clause is the ‘Past Simple Tense’ or the ‘Present Perfect Tense’, we use the ‘Present Simple Tense’ or ‘Present Perfect Tense’ after ‘it’. In the given sentence the tense of the since-clause is the Past Simple Tense (began), therefore option ‘A’ is only correct. See this example:

It is two years since I saw Mohan.
= It is two years since I have seen Mohan
= It has been two years since I saw Mohan.
= It has been two years since I have seen Mohan.

NOTE: But, if the tense of the since-clause is the ‘Past Perfect Tense’, we use the ‘Past Simple Tense’ or the ‘Past Perfect Tense’ after ‘it’; e.g.

a) It was years since I had met him.
= It’d been years since I had met him.

b) He invited me to go riding with him. But it was two years since I had ridden a horse.
= He invited me to go riding with him. But it had been two years since I had ridden a horse.

12. Option ‘D’ (no improvement). Fall out = to have an argument and stop being friendly with someone; e.g.

i) She fell out with her sister.
ii) He left home after falling out with his parents.
iii) She’d fallen out with her boyfriend over his ex-girlfriend.

13. Option ‘D’ (no improvement). ‘From time immemorial’ is also fine; but the given sentence is already correct.

14. Option ‘D’ (no improvement). ‘Be of help’ is a phrase which means ‘making a situation easier or better’; e.g.

Can I be of help to you?

NOTE: ‘Are’ is a form of the verb ‘be’; therefore ‘be of help’ = ‘are of help’

15. Option ‘A’ (sent word). Correct phrase is ‘send word’ (not ‘send a word’). It means ‘to send someone to give a message to another person’; e.g.

She sent word with her secretary that she would be unable to attend the meeting.

Hindi translation of the given sentence: उसने मुझे सन्देश भेजा कि उसे आने में देरी हो जायेगी.

16. Option ‘B’ (with). Prepositional error. Correct phrase is ‘fill something with something’; e.g.

She filled the bowl with warm water.

17. Option ‘B’ (stood on end). Correct phrase is ‘stand on end’ (not ‘stand on ends’). Stand on end = to be very frightened.

18. Option ‘C’ (for). Head for = likely to experience a bad situation; e.g.

i) They’re heading for disaster if they’re not careful.
ii) The country is heading for recession.
iii) I’ve told him that he’s heading for trouble, but he doesn’t listen.
iv) You’ll be heading for trouble if you don’t get those brakes fixed.

19. Option ‘D’ (no improvement). Option ‘B’ is incorrect as when a thing is harmful for people we can use the preposition either ‘for’ or ‘to’; and for things we use only ‘to’. ‘Health’ is a thing; therefore you can’t use the preposition ‘for’ before it; e.g.

Too much salt can be harmful for a young baby.
= Too much salt can be harmful to a young baby.

INCOORECT: Excessive amounts may be harmful for the skin.
CORRECT: Excessive amounts may be harmful to the skin.

Option ‘C’ is incorrect as we use ‘hurtful’ if one is emotionally hurt; e.g.

i) She can’t forgive him for the hurtful things he said.
ii) Their comments were really hurtful to me.

20. Option ‘B’ (has too). ‘I have seen the movie’ is an affirmative remark. According to the given sentence and the answer options it’s clear that we have to add an affirmative addition to the given remark. ‘Affirmative Additions’ to ‘Affirmative Remarks’ are made in the following manner:

Subject + Helping verb of the remark + Too/Also
OR
So + Helping verb of the remark + Subject

a) Mohan would like it and Rahul would too/also.
= Mohan would like it and so would Rahul.

b) Sohan likes to play cricket and Pankaj does too/also.
= Sohan likes to play cricket and so does Pankaj.

c) I’m going to invite her for lunch tomorrow. — I’m too/also.
= I’m going to invite her for lunch tomorrow. — So am I.

Therefore, according to the give rule option ‘B’ is only correct.

21. Option ‘A’ (are looking forward to). The correct phrase is ‘looking forward to’ (not ‘looking forward for). Look forward to = to be pleased or excited that it is going to happen; e.g.

I’m looking forward to the holidays. [मैं होने वाली छुट्टियों को लेकर बड़ा उत्तेजित हूँ. (अर्थात बड़ी बेसब्री से मैं छुट्टियों का इन्तजार कर रहा हूँ.]

22. Option ‘D’ (no improvement)

23. Option ‘D’ (pitied). Verb ‘pity’ is not used in the continuous form. Pity = किसी की खराब स्थिति पर दया खाना; किसी से सहानभूति होना

24. Option ‘D’ (no improvement). In one of the meanings ‘mere’ = to emphasize how strongly someone feels about something.

Hindi translation of the given sentence: ये मात्र (mere)  प्रेम ही था जिसने उसको उसके पुत्र को पीटने से रोक दिया.

25. Option ‘C’ (had been ill). When there is ‘for + time’ in a clause of a sentence we use the Present/Past Perfect Tense or the Present/Past Perfect Continuous Tense in the other clause. Here the clause ‘when his brother came’ is a past event; therefore here we need the Past Perfect Tense in place of ‘is ill’ means we’ll use ‘had been ill’.

For more chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

ERROR FINDING - PRACTICE SET-10 - SOLVED (Hindi & English)

Next post

Verbs that are not used in continuous tenses (Explained in Hindi & English)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.