Practice Sets - EnglishSentence Improvement

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 6 SOLVED in HINDI & English

Sentence Improvement — Practice Set-6 — Solved in Hindi & English

1. Since your departure, nothing has been transpired here worth your notice.
A) Worthy of note has been transpired here        B) worthy of note has transpired here
C) worth your notice has transpired here        D) No improvement

2. I don’t think Harsh will beat Mohit at chess. Mohit is one too much for him.
A) too much one        B) too many one
C) one too many        D) No improvement.

3. The museum’s collection includes artefacts dated back to prehistoric times.

A) dating back         B) date back
C) date backs         D) No improvement

4. The cookbook is tailor-made for amateur vegan cooks.
A) mass produced        B) customized
C) professionally made        D) No improvement.

5. Through the ages the people of many cultures have used talismans and charms to ward off evil and invoke special powers.
A) stones        B) earrings
C) amulets        D) No improvement

6. The chicken in his farm are fatted up nicely.
A) are fattened        B) are fattying
C) are fattening        D) No improvement

7. We must have serious reading for the mind as we need wholesome and nutritious food for the body.
A) like we need        B) like as we need
C) just as we need        D) No improvement.

8. He work hard will succeed.
A) He who will work hard        B) He who will be working hard
C) He who works hard        D) No improvement.

9. The president shook hands with all the persons on the dais.
A) shook hands with all        B) shook hands with each of the persons
C) shook hands with everyone        D) No improvement

10. What the nation needs is people of character.
A) are the people of character        B) are people of character
C) is a people of character        D) No improvement

Answer Key

1. B 2. D 3. A 4. B 5. D 6. C 7. C 8. C 9. C 10. D

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘B’ (worthy of note has transpired here). सही phrase WORTHY OF NOTE होता है. इसका अर्थ है IMPORTANT (ख़ास). दूसरे sentence की रचना यहाँ active voice में ही शुद्ध बनेगी, अतः option ‘A’ गलत है क्योंकि यह HAS BEEN ने इसे passive voice में बना दिया है. TRANSPIRE= घटित होना

Hindi translation: तुम्हारे चले जाने के बाद से यहाँ कुछ भी ख़ास घटित नहीं हुआ है.

2. Option ‘D’ (no improvement). ONE TOO MUCH = किसी के लिए बहुत भारी

3. Option ‘A’ (dating back to). वाक्य के सन्दर्भ से यह बिल्कुल सपष्ट है कि हमें यहाँ museum की collection की वर्तमान समय तक की स्थिति को दिखाना है. DATED BACK एक past participle होता है;  अर्थात past time के adjective का काम करता है, उसका वर्तमान समय से कोई लेना-देना नहीं होता. जबकि present participle किसी स्थिति का वर्तमान में चल रहे समय तक का प्रभाव बताता है, अतः यहाँ present participle अर्थात DATING BACK का use होगा.

Translation in Hindi: संग्राहलय की संग्रहित वस्तुओं में प्रागैतिहासिक (लिखित इतिहास से पहले युग का) काल की कलाकृतियों (artefacts) का समावेश है. 

4. Option ‘B’ (customized)

CUSTOMIZED और TAILER-MADE दोनों ही का अर्थ होता है ‘किसी के लिए खासतौर पर बनाया हुआ कुछ‘, लेकिन इन दोनों के प्रयोग में कुछ अंतर होता है. जब हम केवल वस्तुओं की बात करते हैं तो TAILOR-MADE का use सिर्फ पहनने के कपड़ों तक ही सीमित होता है, लेकिन word CUSTOMIZED का use कपड़ों के लिए तो होता ही है बल्कि शेष सभी तरह की वस्तुओं के लिए भी होता है. दिए गये वाक्य में COOKS की बात हो रही है; कपड़ों की नहीं, अतः यहाँ CUSTOMIZED शब्द का प्रयोग ही उचित होगा.

NOTE: जब वस्तुओं के बारे में बात नहीं हो रही हो और केवल situations अथवा ideas की बात हो रही हो तो सिर्फ शब्द TAILOR-MADE का use ही किया जा सकता है; जैसे

a) The role was tailor-made for the young actress.
b) That job is tailor-made [=perfect] for him.
c) Our brokers develop tailor-made strategies for managing risk.

5. Option ‘D’ (no improvement). TALISMAN एक ऐसी वस्तु होती है जो किन्ही खास दैवीय शक्तियों को जागृत करने के लिए लोगों द्वारा पहनी जाती, इसमें आमतौर पर एक और चीज जुडी होती जिसे गर्दन या फिर हाथों पर पहना जाता है; इसको AMULET कहते हैं. इस बात से पता लगता है की वाक्य पहले से ही शुद्ध है, अर्थात शब्द TALISMANS का use सही है.

6. Option ‘C’ (fattening up). FATTEN UP एक idiom होता है जिसका अर्थ है किसी animal या दुबले-पतले व्यक्ति को इतना खिलाना-पिलाना ताकि वह मोटा-तगड़ा हो जाये

Translation in Hindi: उसके मुर्गी बाड़े में मुर्गियों के बच्चे बढ़िया तरीके से तगड़े हो रहे हैं.

7. Option ‘C’ (just as we need). दिया गये वाक्य में comparison है. Comparisons करते हुए LIKE का use केवल nouns, pronouns अथवा gerunds के साथ ही किया जा सकता है, लेकिन WE NEED एक clause है कोई  noun, pronoun अथवा gerund नहीं. ऐसे comparisons में हम AS का use करते है. अतः यहाँ LIKE का use अशुद्ध होगा, अर्थात  दोनों options ‘A’ and ‘B’ अशुद्ध हैं.

परन्तु यहाँ word AS से पहले JUST का use आवश्यक है. JUST AS = ठीक उतना ही बराबर जितना कि (to an equal degree as); जैसे

a) Our house is just as nice as theirs.
b) This one is just as good as that one.
c) She performs just as well as he does.

8. Option ‘C’ (who works hard) वाक्य में दिया गया कथन एक सर्वमान्य तथ्य है. किसी भी सर्वमान्य तथ्य के लिए हम Present Simple Tense use करते हैं. अतः WORKS का use ही यहाँ शुद्ध होगा.

9. Option ‘C’ (shook hands with everyone). दिया गया अशुद्ध है क्योंकि noun PERSONS को केवल legal सन्दर्भों (contexts) में use किया जा सकता है; दुसरी तरहों की बातों के लिए noun PEOPLE का use किया जाता है. किसी से हाथ मिलाना कोई legal matter हो ही नहीं सकता; अतः यह अशुद्ध है. इसी कारण से Option ‘B’ भी अशुद्ध हो जाता है.

Option ‘A’ इसलिए गलत है क्योंकि ALL को इस option में एक pronoun के रूप में use किया गया है; ALL का use जब भी एक pronoun के रूप में किया जाता है तो इसको उस sentence में पहले या बाद में परिभाषित किया जाना आवश्यक होता है, अर्थात हमें यह पता होना आवश्यक होता है कि ALL किस noun की जगह आया है; जैसे

a) More than 100 people came to the refugee centre. Almost all had lost family members or property or both. (यहाँ यह स्पष्ट है की pronoun ALL का use 100 people की जगह हुआ है.)
b) All that we had been told turned out to be untrue. (Here ALL = all the people who turned out to be untrue.)

10. Option ‘D’ (no improvement). यदि किसी verb का subject एक clause हो तो वह verb singular form में use की जाती है. इस sentence में verb IS का subject clause WHAT THE NATION NEEDS है; जैसे

That those are my friends is true. (THAT THOSE ARE MY FRIENDS एक clause है जो verb इस का subject है.)

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘B’ (worthy of note has transpired here). Correct phrase is WORTHY OF NOTE. It means IMPORTANT (ख़ास). Secondly the sentence should be in the active voice, hence option ‘A’ is incorrect. TRANSPIRE= घटित होना

Hindi translation: तुम्हारे चले जाने के बाद से यहाँ कुछ भी ख़ास घटित नहीं हुआ है.

2. Option ‘D’ (no improvement). ONE TOO MUCH = difficult for someone

3. Option ‘A’ (dating back to). The context of the sentence is clear that here we have to show the present status of museum’s collection, not the past. DATED BACK is the past participle, the past participle shows the effect of something that existed in the past, not up to now. The present participle shows the present effect of something, means which still exists. Therefore here we need to use the present participle, means DATING BACK.

Translation in Hindi: संग्राहलय की संग्रहित वस्तुओं में प्रागैतिहासिक (लिखित इतिहास से पहले युग का) काल की कलाकृतियों (artefacts) का समावेश है. 

4. Option ‘B’ (customized)

CUSTOMIZED and TAILER-MADE both mean ‘made specifically for someone’. But there are some differences in usage. When we talk about articles/things the term TAILOR-MADE is only used for clothes. But the word CUSTOMIZED is used for all types of things including clothes. Here in this sentence we are talking about cooks, not clothes; therefore here the right word will be CUSTOMIZED.

NOTE: When referring to situations or ideas (not articles/things), we only use the term TAILOR-MADE; e.g.

a) The role was tailor-made for the young actress.
b) That job is tailor-made [=perfect] for him.
c) Our brokers develop tailor-made strategies for managing risk.

5. Option ‘D’ (no improvement). TALISMAN is a thing worn by people to invoke special powers. It usually consists of an AMULET to be worn around the neck or arm. It suggests that the word TALISMANS is already correct.

6. Option ‘C’ (fattening up). FATTEN UP is an idiom which means = to give an animal or a thin person a lot of food so that they become fatter.

Translation in Hindi: उसके मुर्गी बाड़े में मुर्गियों के बच्चे बढ़िया तरीके से तगड़े हो रहे हैं.

7. Option ‘C’ (just as we need). This is a case of comparison. LIKE is used only with nouns, pronouns or gerunds, means when they are not followed by a verb. And AS is used when there is a verb. Therefore options ‘A’ and ‘B’ both are incorrect.

But the word AS should be preceded by the word JUST. JUST AS = to an equal degree as; e.g.

a) Our house is just as nice as theirs.
b) This one is just as good as that one.
c) She performs just as well as he does.

8. Option ‘C’ (who works hard) The statement of the given sentence is a universally accepted fact. For universally accepted facts we use the Present Simple Tense. Therefore WORKS is good here.

9. Option ‘C’ (shook hands with everyone). The given sentence in incorrect as the noun PERSONS can only be used in legal contexts; for all other contexts we use PEOPLE. Shaking of hands cannot be a legal matter; therefore use of the noun PERSONS is incorrect. And for this reason Option ‘B’ is also incorrect.

Option ‘A’ is incorrect because the word ALL in this option is used as a pronoun. As a pronoun ALL must be defined in terms of about whom it has been used; e.g.

a) More than 100 people came to the refugee centre. Almost all had lost family members or property or both.
(Here ALL has been used as a pronoun, and correctly so because here the pronoun ALL is well defined, here ALL means 100 people.)

b) All that we had been told turned out to be untrue.
(Here ALL = all the people who turned out to be untrue.)

10. Option ‘D’ (no improvement). If a clause is the subject of a verb we use that verb in the singular. Here in this sentence WHAT THE NATION NEEDS is a clause, and it’s the subject of the verb IS; e.g.

That those are my friends is true. (THAT THOSE ARE MY FRIENDS is a clause.)

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

FILL IN THE BLANKS SOLVED PRACTICE SET 3 Explained in ENGLISH & HINDI

Next post

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 7 SOLVED in HINDI & English

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *