Practice Sets - EnglishSentence Improvement

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 7 SOLVED in HINDI & English

Sentence Improvement — Practice Set-7 — Solved in Hindi & English

1. Almost every decision involves takes a risk and it could backfire on the decision-maker.
A) involving takes        B) involved in taking
C) involved taking        D) No improvement.

2. In an attempt to grow economically strong India plans to march towards an open economy by opening its doors to global markets.
A) open doors towards its        B) opened its doors to
C) open its doors in        D) No improvement.

3. Managers frequently encounter situations where they need to help others solved problems.
A) to helping others solved        B) help others solved
C) to help others solve        D) No improvement.

4. The teacher saw my conversing with her.
A) My conversation        B) Me to converse
C) Me conversing        D) No improvement

5. Ruchi stopped and said that she had forgotten taking the key from the keyhole.
A) forgot taking the key from        B) forgot to take the key off from
C) had forgotten to take the key from        D) No improvement

6. I cannot but study for this exam- it counts for half of our grade!
A) I cannot study        B) But I cannot study
C) I cannot study but        D) No improvement

7. The meeting adjourned abruptly by the chairperson after about an hour of intense deliberation.
A) The meeting was adjourned abruptly        B) The meeting was abruptly adjourned
C) The meeting was adjourned abrupt        D) No improvement

8. The country faced a rainfall deficit of eight percent after the four month long southwest monsoon.
A) during the        B) at the end of the
C) for the         D) No improvement

9. London is one of the oldest town of England.
A) in        B) at
C) besides        D) No improvement

10. Seeing may be believing but understanding are definitely knowing.
A) understanding could be knowing        B) understanding to know
C) understanding is definitely knowing        D) No improvement

Answer Key

1. C 2. D 3. C 4. C 5. C 6. D 7. B 8. A 9. A 10. C

Solution with explanation (in Hindi)

1. Option ‘C’ involved taking) क्योंकि verb INVOLVE के साथ में यदि कोई action word दिया हुआ हो तो हमेशा gerund (ing form) use होती है. इसके अतिरिक्त COULD के use के कारण यहाँ हमें verb INVOLVED की past tense form ही चाहिए.

2. Option ‘D’ (no improvement). दिए गये answer options से यह सपष्ट है की BY के बाद यहाँ हमें एक action word चाहिए. BY एक preposition होता है, और किसी भी preposition (BUT और EXCEPT को छोड़ कर) के बाद यदि कोई action word चाहिए तो वह हमेशा gerund (ing form) होता है.

3. Option ‘C’ (to help others solve) क्योंकि verb HELP के साथ हमेशा या तो V1 या फिर TO+V1 का use ही किया जा सकता है. अतः यहाँ हमें SOLVED को या तो SOLVE के साथ या फिर TO SOLVE से बदले की आवश्यकता है. .

4. Option ‘C’ (my conversing) क्योंकि verb SAW एक अनुभूति (perception) होने वाली verb है. Rule:

आमतौर पर किसी ING-FORM से पहले हम Possessive Adjective (my, your, their) use करते हैं; जैसे

a) We enjoyed their singing. (not ‘them singing’)
b) Mohan insisted on my reading it. (not ‘me reading’)
c) Forgive my ringing you up so early. (not ‘me ringing’)

NOTE: परन्तु ing-form से  पहले  यदि कोई अनुभूति होने वाली verbs (verbs of perception) जैसे कि SEE, WATCH, HEAR, आदि, और  verbs CATCH और FIND दी गयी हों तो फिर हम इसके साथ कोई Objective Pronoun (me, you, them) use करते हैं; जैसे

INCORRECT: We saw his swimming across the pond.
CORRECT: We saw him swimming across the pond.

INCORRECT: I watched his painting Reena’s portrait.
CORRECT: I watched him painting Reena’s portrait.

INCORRECT: I couldn’t hear your singing because of the noise.
CORRECT: I couldn’t hear you singing because of the noise.

INCORRECT: If I catch your stealing my apples again, there’ll be trouble!
CORRECT: If I catch you stealing my apples again, there’ll be trouble!

INCORRECT: We found some money’s lying on the ground.
CORRECT: We found some money lying on the ground.

INCORRECT: They found their sitting in the garden.
CORRECT: They found them sitting in the garden.

5. Option ‘C’. (had forgotten to take the key from). जब कोई कार्य कुछ भूल जाने (FORGET) के साथ ही होता है या फिर बाद में होता है तो हम verb FORGET के साथ to- infinitive (TO+V1) का use करते हैं. दिए गये वाक्य में रूचि चाबी लेना भूल जाती है और चाबी नही ले पाती है, अर्थात दोनों ही कार्य साथ-साथ हुए हैं. अतः यहाँ TO TAKE का use होगा न की TAKING का.

दिया गया वाक्य Indirect Speech में है, यह हमे पता ही है कि जब reporting verb (यहाँ SAID) का tense past tense हो तो Past Simple Tense changes, Past Perfect Tense में बदल जाता है, अतः! option ‘B’ भी अशुद्ध ही है.

Verb FORGET के साथ infinitive के use के और उदहारण:

I forgot to bring my books to school. (= पहले मैं books लाना भूल गया, भूलने के साथ-साथ ही मैं books नहीं लाया.)

NOTE: जब कोई कार्य कुछ भूल जाने (FORGET) के पहले ही हो चुका होता है तो हम verb FORGET के साथ gerund (ing form) का use करते हैं.  उस gerund के स्थान पर present perfect participle (having + V3) का use भी किया जा सकता है.

I forgot meeting Sunita last year. (अर्थात सुनीता से मिलने का कार्य FORGET से पहले ही हो चुका होता है.)
= I forgot having met Sunita last year.

6. Option ‘D’ (no improvement). CANNOT BUT का use अपने द्वारा कुछ करने के भाव को व्यक्त करने के लिए किया जाता है.

Translation in Hindi: मेरे लिए इस exam की तैयारी करना जरूरी है क्योंकि कुल marks में से आधे तो इसी के हैं.

7. Option ‘B’ (the meeting was abruptly adjourned). दिया गया वाक्य passive voice में है; अतः helping verb WAS का use यहाँ आवश्यक है. दूसरे ABRUPTLY एक adverb of manner है. Passive voice में Adverbs of manner को helping verb और main verb के बीच में रखा जाता है.

8. Option ‘A’ (during the). किसी घटना के प्रभाव का परिणाम उस घटना के आरंभ होने से उसके समाप्त होने तक होता है; उसके समाप्त होने के बाद नहीं. अतः यहाँ शब्द DURING ही शुद्ध होगा.

9. Option ‘A’ (in). OLDEST एक superlative degree होती है. किसी superlative degree के बाद preposition OF का use भी होता है और IN का भी.  फर्क ये है कि IN का use singular nouns/pronouns के लिए किया जाता है और OF का use plural nouns/pronouns के लिए किया जाता है. Noun ENGLAND singular है; अतः यहाँ IN का use शुद्ध है.

10. Option ‘C’ (understanding is definitely knowing). यहाँ conjunction BUT के use का अर्थ है कि वाक्य के दोनों ही clause विरोधाभाषी (contrasting) हैं. इसलिए किसी बात के लिए आपका दृष्टिकोण  अनिश्चित नहीं हो सकता. Modal verb COULD का use अनिश्चितता के लिए किया जाता है; अतः option ‘A’ अशुद्ध है.

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Solution with explanation (in English)

1. Option ‘C’ involved taking) as the verb INVOLVE if is followed by an action word takes the gerund (ing form). We require the past simple tense tense because of COULD, so it will be INVOLVED TAKING.

2. Option ‘D’ (no improvement). It’s clear from the given options that after BY we need an action word. BY is a preposition, and a preposition (except BUT and EXCEPT) needing an action word is followed by the gerund (ing form).

3. Option ‘C’ (to help others solve) as the verb HELP is always followed by V1 or TO+V1 . Therefore here we need to replace SOLVED by either SOLVE or TO SOLVE.

4. Option ‘C’ (my conversing) because verb SAW is a verb of perception. Rule:

Normally we use a Possessive Adjective (my, your, their) before an ING-FORM; e.g.

a) We enjoyed their singing. (not ‘them singing’)
b) Mohan insisted on my reading it. (not ‘me reading’)
c) Forgive my ringing you up so early. (not ‘me ringing’)

NOTE: But after the verbs of perception (SEE, WATCH, HEAR, etc.), and after CATCH and FIND we use a Objective Pronoun (me, you, them) before an ING-FORM; e.g.

INCORRECT: We saw his swimming across the pond.
CORRECT: We saw him swimming across the pond.

INCORRECT: I watched his painting Reena’s portrait.
CORRECT: I watched him painting Reena’s portrait.

INCORRECT: I couldn’t hear your singing because of the noise.
CORRECT: I couldn’t hear you singing because of the noise.

INCORRECT: If I catch your stealing my apples again, there’ll be trouble!
CORRECT: If I catch you stealing my apples again, there’ll be trouble!

INCORRECT: We found some money’s lying on the ground.
CORRECT: We found some money lying on the ground.

INCORRECT: They found their sitting in the garden.
CORRECT: They found them sitting in the garden.

5. Option ‘C’. (had forgotten to take the key from). When an action that happens at the same time or later of the action expressed by the verb FORGET we use to- infinitive after FORGET. In the given sentence first Ruchi forgets and then didn’t take the key from the keyhole happen at the same time; so here we need to use infinitive TO TAKE instead of TAKING.

Option ‘B’ is incorrect as the given sentence is in the Indirect Speech; we know well that when the reporting verb (here SAID) is in the past the Past Simple Tense changes into the Past Perfect Tense.

More example sentences of the use of infinitive after FORGET:

a) I forgot to bring my books to school. (= first I forgot, then I didn’t bring my books, means same time.)
a) Do not forget to buy some eggs. (= the not forgetting comes first, then the buying eggs, means the same time if the actions happen.)

NOTE: When an action that happened earlier than the main verb FORGET we use gerund (ing form). The gerund could be replaced by the present perfect participle (having + V3) in these sentences to make the sequence of events more clear and exact. FORGET is frequently used with NEVER in the simple future form; e.g.

I forgot meeting Sunita last year. (Means the action MEETING SUNITA happened earlier.)
= I forgot having met Sunita last year.

I’ll never forget meeting her for the first time. (I’ll never forget when I met her for the first time.)
= I’ll never forget having met her for the first time.

6. Option ‘D’ (no improvement). CANNOT BUT is used to say that you feel you have to do something.

Translation in Hindi: मेरे लिए इस exam की तैयारी करना जरूरी है क्योंकि कुल marks में से आधे तो इसी के हैं.

7. Option ‘B’ (the meeting was abruptly adjourned). The given sentence is in the passive voice; therefore use of the helping verb WAS is necessary here. Secondly ABRUPTLY is an adverb of manner. Adverbs of manner are placed between the helping verb and the main verb in the sentences in the passive voice.

8. Option ‘A’ (during the). When a result/outcome of something is faced, it starts from the beginning of that event till that event ends; means all through the period of that event, not after the end of that period. Therefore DURING is the correct word here.

9. Option ‘A’ (in). OLDEST is a superlative degree. After a superlative degree either the preposition OF or IN is used. With singular nouns/pronouns we use IN and with plural nouns/pronouns we use OF. The noun ENGLAND is in the singular; therefore use of IN is correct.

10. Option ‘C’ (understanding is definitely knowing). You see the conjunction is BUT, means both the clauses are contrasting clauses. So you can’t be tentative. COULD is used for tentativeness.

For English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 6 SOLVED in HINDI & English

Next post

SENTENCE IMPROVEMENT PRACTICE SET 8 SOLVED in HINDI & English

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *