Active/Passive VoicePractice Sets - English

SOLUTION ACTIVE PASSIVE VOICE PRACTICE SET 5 SOLVED IN ENGLISH

ACTIVE PASSIVE VOICE Practice Set 5 SOLVED IN HINDI & ENGLISH (with options)

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

VIEW SOLUTION WITH EXPLANATION IN ENGLISH

1. The ship is being taken to safe water by the Captain and not his crew.

Answer: A

Explanation: Option ‘A’ (The Captain and not his crew is taking the ship to safe water.) . When two nouns/pronouns in the subjects are joined by AND NOT, the verb agrees with the first noun/pronoun.

2. They looked after the children well.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (The children were well looked after by them.). WELL can be used as an adverb of MANNER or DEGREE (Here in this sentence WELL is an adverb of MANNER). When WELL is a degree of manner, in the ACTIVE VOICE it comes after the object, or after the verb if there is no object, but in the PASSIVE VOICE it’s placed immediately before the main verb; e.g.

INCORECT: The children were looked after well by them.
CORREC: The children were well looked after by them.

3. Promises should be kept.

Answer: D

4. This word cannot be uttered by a sane man.

Answer: D

5. He recommended using bulletproof glass.

Answer: D

Explanation: Option ‘D’ (He recommended that bulletproof glass should be used.). Recommend + Gerund + Object’ construction is usually expressed in the passive by using ‘THAT — SHOULD’ construction. Other similar verbs are Advise, Insist, Propose and Suggest.

6. People believed that he was a crook.

Answer: A

Explanation: Option ‘A’ (He was believed to be a crook.). The verb of the sentence in the active voice (here UNDERSTAND) is following a THAT-CLAUSE you see. Some of other such verbs are FEEL, BELIEVE, CONSIDER, KNOW, REPORT, SAY, SUPPOSE, THINK, UNDERSTAND. When such is the case we form passive in either of the following ways:

i) It + Passive Verb of Main Clause + That-Clause as it is
ii) Subject of That-Clause + Passive Verb of Main-Clause + To-infinitive of Verb of That-Clause + Given Object/Adjective

EXAMPLES
a) People consider that Mohan is a fool.
= It is considered that Mohan is a fool.
= Mohan is considered to be a fool.

b) They say she will resign.
= It is said she will resign.
= She is said to be going to resign.

c) The public will learn with astonishment that war is imminent.
= It will be learned/learnt with astonishment that war is imminent.
= War will be learned/learnt to be imminent with astonishment.

NOTE-I: Clause after the verb SAY in sentence ‘b’ above is actually a THAT-CLAUSE as THAT after the verb ASK can always be omitted.

NOTE-II: Main problem we face in such a structure is that when we should use the present infinitive (TO + V1), when we should use the perfect infinitive (TO + HAVE + V3). If the time reference of the verb in the THAT-CLAUSE and the MAIN-CLAUSE is the same we use the present infinitive, and if the time reference of the verb in the THAT-CLAUSE is of an earlier time than the time reference of the verb of the MAIN-CLAUSE we use the perfect infinitive; e.g.

a) They said that he knew Katrina Kaif.
= He was said to know Katrina Kaif.

[In the above sentence, the verb of the THAT-CLAUSE is KNEW and verb of the MAIN-CLAUSE is SAID. We see the time reference of both these verbs is the same, so we’ve used the present infinitive (TO KNOW).]

b) They think that he acted foolishly.
= He is thought to have acted foolishly.

[In the above sentence, the verb of the THAT-CLAUSE is ACTED and the verb of the main clause is THINK. We see that the time reference of both these verbs is different, so we’ve used the perfect infinitive (TO HAVE ACTED) here.]

7. Strong Anti-Corruption law is liked by neither the Central Government nor the State Governments.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (Neither the Central Government nor the State Governments like strong Anti-Corruption law.). When two subjects are joined by NEITHER – NOR the verb agrees with the second subject. Here after NOR it’s a plural noun (STATE GOVERNMENTS), so the verb will be in the plural.

8. We saw them go out.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (They were seen to go out.). Infinitives after passive verbs are always FULL INFINITIVES (to + v1) except the verb LET.

In the active voice when SEE is the main verb the infinitive is always a BARE INFINITIVE (V1 without TO). If you see in the given sentence, SAW is the main verb and infinitive after it is GO (without TO). But in the passive GO will be preceded by TO.

9. They let us go.

Answer: D

Explanation: Option ‘D’ (We were allowed to go by them.). Option ‘B’ is incorrect as the verb LET is not used in the passive form.

10. People are spending far more money on food now than they spent ten years ago.

Answer: A

View solution with explanation in HINDI

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

SOLUTION ACTIVE PASSIVE VOICE PRACTICE SET 5 SOLVED IN HINDI

Next post

SOLUTION ERROR FINDING PRACTICE SET 4 SOLVED IN HINDI

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply