Error FindingPractice Sets - English

ERROR FINDING PRACTICE SET 12 – English Solution

Error Finding Practice Set 12 – English Solution

View the Error Finding Practice Set 12

1. I have done my best;/the whole thing is now/in the laps of the gods./NE

Answer: C

Explanation: Replace ‘laps’ by ‘lap’ in part ‘C’. ‘The lap of the gods’ is an idiom. If the result of something is in the lap of the gods, you do not know what will happen because it depends on luck or things you cannot control.

2. There would have been/a disaster/and for your prompt action./NE

Answer: C

Explanation: Replace ‘and for’ by ‘but for’ in part ‘C’. ‘But for’ is an idiom which means ‘if it were not for’ (अगर ऐसा नहीं होता तो)

3. Bran was / so learned that / he was seemed knowing everything. / NE

Answer: C

Explanation:. Replace ‘was seemed’ by ‘seemed to have known’ in part ‘C’. Verb ‘seem’ cannot be used in the passive as it’s not a deliberate action, also if an action word is there just after verb ‘seem’ (here ‘knowing’) we use it in the to-infinitive (to + V1) form. As it’s a past event we need it to be a perfect infinitive, so it will be ‘seemed to have known’.

4. Ancient artifacts are a part of global heritage / and should not be sold / to the highest bidder. / NE

Answer: A

Explanation: Remove the article ‘a’ from part ‘A’. Here ‘part’ = some but not all of a thing. In this meaning ‘part’ is an uncountable noun; therefore we cannot use the article ‘a’ with it.

5. Her talk was judged by many / as one of the most important talk / given in the seminar. / NE

Answer: B

Explanation: Replace ‘talk’ by ‘talks’ in part ‘B’. After the use ‘one of’ we use nouns/pronouns in the plural.

6. I was so interested / to play football / from childhood. / NE

Answer: A

Explanation: Replace ‘so’ by ‘Very’, ‘Much’, or ‘Very much’ in part ‘A’. We do not use ‘so’ before adjectives that are in the form of Past Participles . With such adjectives we use ‘very’, ‘much’ or ‘very much’ mostly, especially when they refer to a state of mind or emotional condition like admired, amused, bored, distressed, frightened, impressed, interested liked, shocked, struck, upset, etc.; e.g.

Rohan must have been very worried about her.
= Rohan must have been much worried about her.
= Rohan must have been very much worried about her.

7. I will remember / posting the letter / to my mother. / NE

Answer: B

Explanation: Replace ‘posting’ by ‘to post’ in part ‘B’. When verbs ‘remember’ is followed by a gerund (ing form), the gerund refers to an action that happened earlier than the verb ‘remember’; but here in the given sentence the action of ‘posting the letter’ has to be performed in the future. For future contexts we use ‘to-infinitive’ with the verb ‘remember; e.g.

Compare:
a) I remember asking one of my sons about this. (past memory)
b) I will remember to ask one of my sons about this. (future context)

8. It is / nothing else / than pride. / NE

Answer: C

Explanation: Replace ‘than’ by ‘but’ in part ‘C’. If needed we use preposition But, Except, or Besides with ‘else’ (not ‘than’); e.g.

No one else but Reema saw the accident.

INCORRECT: I have nobody else with me to play than Kanchan.
CORRECT: I have nobody else with me to play but Kanchan.

9. Too great a variety / of studies / distract the mind. / NE

Answer: C

Explanation: Replace ‘distract’ by ‘distracts’ in part ‘C’. Subject of the verb ‘distract’ is ‘Too great a variety’ whose main word (real subject)  is ‘variety’. As it’s singular we also need the verb in the singular.

10. The team was /now in the field and / about to take their place. / NE

Answer: C

Explanation: Replace ‘their’ by ‘its’ in part ‘C’. ‘Team’ is a collective noun. Collective nouns can be used as singular nouns as well as plural nouns. Verb ‘was’ in part ‘A’ is telling us that here it is treated as singular noun. Therefore, we need to use it everywhere as a singular noun. But ‘their’ is a plural adjective, so we need to make it in the singular.

NOTE: Word NOW can also be used in the past tense, for example, if the person is telling a story or giving past events in a series; e.g.

We found that we had fallen on hard times, but our friends helped us now, and with time things didn’t seem so bad.

View solution with explanation in Hindi

View the Error Finding Practice Set 12 Solution in Hindi

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

ERROR FINDING PRACTICE SET 12 SOLVED in Hindi & English

Next post

Direct Indirect Speech PRACTICE SET 4 SOLVED in Hindi & English

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *