Fill in the BlanksPractice Sets - English

Solution FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 3 in English

View the Fill in the Blanks Practice Set 3 (with options)

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

Fill in the Blanks Practice Set 3 Hindi Solution

1. The greater ——– increase in population, the harder it is for people to find adequate housing.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (the). This sentence is an example of parallel increase in two things — More increase in population; harder to find a house. Parallel increase is expressed by ‘the comparative degree — the comparative degree’; e.g.

a) The more you earn, the more you spend.
b) The colder it becomes, the hungrier I get.
c) The more kind you are towards others, the more kind they are likely to be towards you.

Translation in Hindi: जनसंख्या जितनी अधिक बढती जाती है लोगों के लिए घर पाना उतना ही मुश्किल होता जाता है.

2. I don’t have a big budget, I just need a place which provides bed and ——– .

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (breakfast). Bed and breakfast is a phrase which means a room to sleep in for the night and a morning meal; e.g.

a) There are several bed and breakfast places near the station.
b) We’re staying at a farm that does bed and breakfast.
c) Can you recommend a good bed and breakfast near Kanpur?

3. I am given to ——– you are going to accompany me.

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (understand). Given to understand is a phrase that we use to tell someone that something is true; e.g.

I was given to understand she was staying at this hotel.
= जहाँ तक मेरा मानना था वह इस होटल में ठहरी हुई थी.

Translation in Hindi: जहाँ तक मैं समझता हूँ तुम मेरे साथ आ रहे हो.

4. You are going to have to ——– through this sea of documents to locate the letter.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (wade). Wade through something = to spend a lot of time  and effort  doing something boring or difficult. Go through something = to examine or search something very carefully. The phrase ‘sea of documents’ is telling us that it was really a very difficult task. Therefore WADE is right word here.

5. After having been friends for more than a decade, they had a dispute last year and have not ——– each other ever since.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (seen). Verb TALKED is not possible here as it takes the preposition TO. MEET is also not possible because the helping verb HAVE takes V3.

6. When the villagers were attacked, they were ——– to violent acts.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (roused). ROUSE = wake someone up. Here because the sentence is in the passive voice we need V3; therefore ROUSED is correct.

7. He was an Indian ——– the backbone.

Answer: A

Explanation: Option ‘A’ (to). To the backbone is a phrase which means thoroughly; in every  manner; e.g.

Though he grew up in America, Rohit is still Indian to the backbone.
= हालाँकि उसका पालन-पोषण अमरीका में हुआ है, रोहित अभी भी हर तरह से भारतीय ही है. 

Translation of the given sentence in Hindi: वह हर तरह से भारतीय था.

8. He ——– in this house for the past ten years.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (has been living). Word PAST is used to refer to a period of time before and until the present. It means the action given in the sentence started at some time in the past and is still continuing. For such actions we use either the Present Perfect Tense or the Present Perfect Continuous Tense; e.g.

a) I have been living here for five years. (and still live here)
b) She has been here since six o’clock. (and is still here)
c) Since my accident I have been in hospital.
d) This room hasn’t been cleaned since February.

9. Only when ——– failed, the police resorted to force.

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (persuasions). Persuade = to make someone do or believe something by giving them a good reason to do it; e.g.

It took a lot of persuasion to convince the committee of the advantages of the new plan.

10. I cannot bear ——– .

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (separation from you). Your/his separation means somebody else’s separation; therefore both options ‘A’ and ‘D’ are incorrect. Option ‘B’ is incorrect as separation takes the preposition FROM; not OF; e.g.

All children will tend to suffer from separation from their parents.

View solution with explanation in Hindi

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Solution FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 3 in Hindi

Next post

SOLUTION FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 1 IN HINDI

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *