Fill in the BlanksPractice Sets - English

Solution FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 3 in Hindi

View the Fill in the Blanks Practice Set 3 (with options)

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

Fill in the Blanks Practice Set 3 Hindi Solution

1. The greater ——– increase in population, the harder it is for people to find adequate housing.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (the). दिए गये वाक्य में दो बातों जनसँख्या में वृद्धि होना और लोगों के लिए घर को पाना  में समानांतर बढ़ोतरी है (parallel increase) है. Parallel increase में दोनों comparative degrees के पहले article THE का use होता है; जैसे

a) The more you earn, the more you spend.
b) The colder it becomes, the hungrier I get.
c) The more kind you are towards others, the more kind they are likely to be towards you.

Translation in Hindi: जनसंख्या जितनी अधिक बढती जाती है लोगों के लिए घर पाना उतना ही मुश्किल होता जाता है.

2. I don’t have a big budget, I just need a place which provides bed and ——– .

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (breakfast). Bed and breakfast एक phrase है जिसका अर्थ होता है: रात को सोने का एक कमरा और सुबह का नाश्ता; जैसे

a) There are several bed and breakfast places near the station.
b) We’re staying at a farm that does bed and breakfast.
c) Can you recommend a good bed and breakfast near Kanpur?

3. I am given to ——– you are going to accompany me.

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (understand). Given to understand एक phrase है जजों हम तब use करते ये बताने के लिए करते हैं कि कोई बात सत्य है; जैसे

I was given to understand she was staying at this hotel.
= जहाँ तक मेरा मानना था वह इस होटल में ठहरी हुई थी.

Translation in Hindi: जहाँ तक मैं समझता हूँ तुम मेरे साथ आ रहे हो.

4. You are going to have to ——– through this sea of documents to locate the letter.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (wade). Wade through something = मुश्किल तरह का कोई काम करने के लिए प्रयास करना. Go through something = ध्यानपूर्वक कुछ search करना. Phrase ‘sea of documents’ से पता लग रहा है की काम बहुत ही कठिन था. अतः यहाँ शब्द WADE का ही use होगा.

5. After having been friends for more than a decade, they had a dispute last year and have not ——– each other ever since.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (seen). Verb TALKED तो यहाँ संभव नहीं है क्योंकि इसके साथ preposition TO का use आवश्यक होता है. MEET भी यहाँ संभव नहीं है क्योंकि helping verb HAVE के साथ V3 use होती है.

6. When the villagers were attacked, they were ——– to violent acts.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (roused). ROUSE = किसी को सोने से जगाना

7. He was an Indian ——– the backbone.

Answer: A

Explanation: Option ‘A’ (to). To the backbone एक phrase है जिसका अर्थ है: पूर्ण रूप से; हर तरह से; जैसे

Though he grew up in America, Rohit is still Indian to the backbone.
= हालाँकि उसका पालन-पोषण अमरीका में हुआ है, रोहित अभी भी हर तरह से भारतीय ही है.

Translation of the given sentence in Hindi: वह हर तरह से भारतीय था.

8. He ——– in this house for the past ten years.

Answer: B

Explanation: Option ‘B’ (has been living). शब्द PAST का use ऐसी समयावधि के लिए किया जाता है  जो past के किसी समय में शुरू हुई हो और वर्तमान के समय में भी जारी हो. अर्थात वाक्य के इसी घर में रहने का action past के किसी time में शुरू हुआ था और वर्तमान में भी चल रहा है. ऐसे actions के लिए या तो Present Perfect Tense का use होता है या फिर Present Perfect Continuous Tense का; जैसे

a) I have been living here for five years. (and still live here)
b) She has been here since six o’clock. (and is still here)
c) Since my accident I have been in hospital.
d) This room hasn’t been cleaned since February.

9. Only when ——– failed, the police resorted to force.

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (persuasions). Persuade = उपयुक्त कारण देते हुए किसी व्यक्ति से कुछ काम कराने के लिए उसको राजी करना; जैसे

It took a lot of persuasion to convince the committee of the advantages of the new plan.

10. I cannot bear ——– .

Answer: C

Explanation: Option ‘C’ (separation from you). Your/his separation का अर्थ है किसी और का separation; इसलिए दोनों ही option ‘A’ and ‘D’ यहाँ गलत है. Option ‘B’ इसलिए अशुद्ध है क्योंकि separation preposition FROM लेता है; OF नहीं; जैसे

All children will tend to suffer from separation from their parents.

View solution with explanation in English

CLICK HERE TO OPEN THE LINK

For more English Practice Sets on various topics read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

For chapters/topics on English Grammar read the following book authored by me.

Link for buying the above book

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Solution FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 2 in English

Next post

Solution FILL IN THE BLANKS PRACTICE SET 3 in English

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *