ARITHMETICMATHSPERCENTAGE/PROFIT & LOSS

QUESTIONS ON PROFIT & LOSS (PART-VI)

Click Here to Buy Online Practice Sets exclusivly on Testbook.com

QUESTIONS ON PROFIT & LOSS (PART-VI)

QUERY 51

On reducing the marked price of an article by Rs 32 a shopkeeper gains 15%. If the cost price of the article is Rs 320 and is sold at the marked price, what will be gain %?

A) 22%
B) 22.75%
C) 25%
D) 30%

MAHA GUPTA
Gain if not stated otherwise is always on the cost price, therefore the gain at 15% = 15% of 320 = 48

Hence the selling price = 320 + 48 = 368. Obviously it’s the reduced marked price at which he sells the article earlier.

Hence the marked price = 368 + 32 = 400

But now he sells the article at the marked price
Therefore the gain now = 400 – 320 = 80

So percentage of gain = (80/320)*100 = 25% (option ‘C’)

QUERY 52

A man usually buys goods from market A. In market B, he can get the same goods 10% cheaper. If he spends extra amount of Rs 55 on transportation and still saves Rs 145 by buying in market B. What does he pay for the goods?

A) 550
B) 1450
C) 1800
D) 2000

Dinesh Kumar
Let x be the buying price of goods from market A, then
10% of x – 55 = 145

=> 10% of x = 200

=> x = 2000
Therefore he buys goods from market A for Rs 2000 (option ‘D’)

sukhjinder dhiman
@ dinesh
Book mein is ka ans 1800 Rs diya hua hai, kya ye wrong hai?

Dinesh Kumar
No bhai..may be they have given the amount he needs to buy the goods from market B…..then Rs.1800 will be right.
As in Market A if it is for Rs.2000
So the price of the goods in Market B = 2000 – 10% of 2000 = 1800

Previous post

QUESTIONS ON PROFIT & LOSS (PART-V)

Next post

QUESTIONS ON RATIO & PROPORTION (PART-3)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)