GKGK MISCELLANEOUS

Some Selected Questions on GK (PART-I)

Some Selected Questions on GK (PART-I)

1. झुठा सोना किसे कहते है?
Ans: झूठा सोना आयरन डाई सल्फाइड (FeS2) को कहते हैं। ऐसा इसलिए है क्यूंकि इसका रंग सोने की तरह ही होता है।

2. Who is the first Governor General of India?
Ans: i) Warren Hastings was the first Governor General of Bengal (1772-1785)
ii) Lord William Bentink was first Governor General of India (1828- 1835)
iii) Lord Mountbatten was first Governor General of free India (March 1947-June 1948)

3. The name of Lavoisier is associated with the gas?
oxygen
carbon monoxide
carbon dioxide
Nitrogen

Ans: OXYGEN (Option ‘1’). Antonie Lavoisier फ्रांस के महान रसायनज्ञ थे। इनका सम्बन्ध ऑक्सीजन से है

4. Who is appointed as first lady M.D of L.I.C of India?
Ans: Usha Sangwan

5. Where is Se Cathederal church situated in india?
Ans: The Sé Catedral de Santa Catarina, known as Se Cathedral, is located in Goa, India. It’s the largest church in India.

6. When a hydrogen filled balloon escaped in sky
its size increses
its size decreases
remain constant
none of above

Ans: Option ‘1’ is correct. Explanation: As it rises up it goes into a region of lower pressure (pressure decreases in altitude) and as it enters this region the gases in the balloon expands due to a thermodynamic relationship; thus making the balloon burst.

7. Asia ki sabse badi LIBRARY kahan hai?
Ans: Anna Centenary Library, Kottupuram , Chennai , India

8. RTI kis year aaya?
Ans: Passed by parliament on 15 June 2005 and came in fully force on 13 Oct, 2005.

9. Jammu-Kashmir ka ‘sanvidhan’ kab lagu hua?
Ans: जम्मू कश्मीर में संविधान 26/11/1957 को लागू हुआ।।

10. ‘पोलो’ खेलते समय किस बादशाह की मृत्यु हो गई थी?
Ans: Kutubuddin aibak, jiski mout chougan khelte samay ho gayi thi, chougan ka hi modern form polo hai.

11. लोहे में जंग लगना क्या है?
भौतिक परिवर्तन
विद्युत्-रसायन परिवर्तन
वैद्युत परिवर्तन
उपर्युक्त मंे से कोई नहीं
Ans: इसका सही उत्तर option 4) है क्यूंकि लोहे में जंग लगना रासायनिक (chemical) परिवर्तन है भौतिक (physical) अथवा विद्युतरासायनिक (electrochemical) नही।

12. The principle of light based on which shadow is formed, is?
Reflection
Refraction
Rectilinear Propagation
Diffractio

Ans: RECTILINEAR PROPAGATION (option ‘3’)
1911755_535355236579509_1684076360_n

13. who is the current loksabha speaker?

ans: Meira Kumar

14. Who is the Vice Chairman of the Rajya Sabha?
ans: P J Kuryan

15. who is the current rajya sabhachairman?
ans: Mohammad Hamid Ansari

16. America is in which part of the world?
Ans: northern hemisphere

17.how many members are in European Union?
ans: 28 members

18. Who became the first player to win four successive ballon d’Or awards ?
Ans: Lionel Mess

19. How many member in IMF?
Ans: 188 Members

20. Who is known as the father of Indian Cricket?
Ans: Ranjith Singh

21. 2013 republic day guest?
Ans: King of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

22. Name of protein in milk?
Ans: casein

23. Which element has no nutron?
Ans: Hydrogen

24. Kalinga Prize is related to?
Ans: Popularization of Science

25. Silent valley biosphere is in?
Ans: Palakad, Kerala

26. ‘Zindagi Ka Karvan’ book is an autobiography of?
Ans: Former prime minister Chandrasekhar

27. Who is the current Nawab of Patudi?
Ans: Saif Ali Khan

28. Which is the biggest land-locked country in the world?
Ans: Kazakhstan

29. Who is the president of World Bank?
Ans: Dr Jim Yong Kim

30. Indian men’s hockey coach?
Ans: M. K. Kaushik

31. What is the key reason of Inequality in India ?

a) Religion
b) Caste
c) Sex
d) Poverty
Ans: CASTE (option ‘b)

32. Animals with Chitinous exoskeleton are
a) Insects
b) Sponges
c) Sea-Urchin
d) Snails
Ans: SNAILS (option ‘d’). Creatures that have hard shell or plates on the outside that act as the bodies skeleton with the soft parts inside rather than the internal skeleton like ours; so ‘d’ is correct.

33. भारत का पेरिस कहा जाता है?
a) कानपुर
b) कश्मीर
c) वाराणसी
d) जयपुर
Ans: JAIPUR (option ‘d’)

34. The first Governor of the Portuguese in India was?
a) Vasco-da-Gama
b) Bartholomew Diaz
c) Albuqerque
d) De Almedia
Ans: De Almedia (option ‘d’). His complete name was Francisco de Almeida. The government of Portuguese India started in 1505, six years after the discovery of the sea route to India by Vasco da Gama, with the nomination of the first Viceroy Francisco de Almeida, then settled at Kochi. He also was the first Governor.

35. A solid rectangular block of iron is kept over the top of a table with its different faces touching the table. In different cases, the solid block exerts
a) different forces but same pressure
b) same force and same pressure
c) same force but different pressure
d) different forces and different pressures
Ans: देखो ऐसा करने से बल (force) में तो कोई परिवर्तन नही होगा परन्तु सतह के क्षेत्रफल में परिवर्तन के कारण दाब(pressure) में परिवर्तन होगा। अतः विकल्प c ठीक है।
Had it been a square block the pressure would have been the same and the answer then would be option ‘b’)

36. Name the first indigenous developed rotavirus vaccine of India.
a) Rotomid
b) Rotavac
c) Rotacid
d) NOT
Ans: ROTAVAC (option ‘b)

37. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
a) TIN
b) MERCURY
c) LEAD
d) ZINC
Ans: MERCURY (option ‘b’). अमलगम के निर्माण हेतु हमेशा पारा प्रयुक्त होता है अर्थात Mercury (Hg).

38. Which type battery use in mobile phones?
Ans: Lithium-ion battery. A lithium-ion battery (sometimes Li-ion battery or LIB) is a member of a family of rechargeable battery types in which lithium ions move from the negative electrode to the positive electrode during discharge and back when charging. Lithium-ion batteries are common in consumer electronics. They are one of the most popular types of rechargeable battery for portable electronics.

39. The largest living tree on earth is?
a) Quercus
b) Juniperus
c) Sequoia
d) Eucalyptus
Ans: SEQUOIA (option ‘c’)

40. Lens is made up of
a) Pyrex glass
b) Flints glass
c) Ordinary glass
d) Cobalt glass
Ans: FLINTS GLASS (option ‘b’)

41. Which Asian river is sometimes referred to as ‘The Road toc Mandalay’?
Ans: Irrawaddy (Myanmar)

42. What is the unit of measurement of cotton?
Ans: Bales

43. Which metal is added to fireworks to get the lilac colour?
Ans: Potassium

44. Which acid is used to acidify foods and beverages such as various colas?
Ans: Phosphoric Acid

45. What kind of creature is a ‘silverfish’?
Ans: Wingless insect

46. Which animal’s walking style is known as ‘Knuckle walking’?
Ans: Gorillas and Chimpanzees.

47. सबसे लम्बी अवधि तक एक ही विभाग का कार्यभार संभालने वाले केन्द्रीय मंत्री कौन थे?
Ans: राजकुमारी अमृत कौर

48. दादरा एवं नगर हवेली किस न्यायालय के क्षेत्राधिकार में आता है?
Ans: मुम्बई उच्च न्यायालय

49. मूल संविधान में राज्यों को कितने प्रवर्गों में रखा गया?
Ans: 4

50. लोकसभा की सदस्यता के लिए उम्मीदवार को कितने वर्ष से कम नहीं होना चाहिए?
Ans: 25 वर्ष

51. भारतीय संविधान किस दिन से पूर्णत: लागू हुआ?
Ans: 26 जनवरी, 1950

52. पहली बार राष्ट्रीय आपातकाल की घोषणा कब की गई?
Ans: 26 अक्टूबर, 1962

53. डोगरी भाषा किस राज्य में बोली जाती है?
Ans: जम्मू और कश्मीर

54. भारत के नागरिकों को कितने प्रकार की नागरिकता प्राप्त है?
Ans: एक

55. भारतीय स्वाधीनता अधिनियम को किस दिन ब्रिटिश सम्राट की स्वीकृति मिली?
Ans: 21 जुलाई 1947

56. भारतीय संविधान कितने भागों में विभाजित है?
Ans: 22

57. केन्द्र और राज्य के बीच धन के बँटवारे के सम्बन्ध में कौन राय देता है?
Ans: वित्त आयोग

58. किस तरह से भारतीय नागरिकता प्राप्त की जा सकती है?
Ans: जन्म, वंशानुगत, पंजीकरण

59. भारतीय संविधान ने किस प्रकार के लोकतंत्र को अपनाया है?
Ans: लोकतांत्रिक गणतंत्र

60. मंत्रिपरिषद का अध्यक्ष कौन होता है?
Ans: प्रधानमंत्री

61. जब भारत स्वतंत्र हुआ, उस समय कांग्रेस का अध्यक्ष कौन था? 
Ans: जे. बी. कृपलानी

62. मूल संविधान में राज्यों की संख्या कितनी थी?
Ans: 27

63. लोकसभा के अध्यक्ष को कौन चुनता है?
Ans: लोकसभा के सदस्य

64. कौन उत्तर प्रदेश की प्रथम महिला मुख्यमंत्री बनी?
Ans: सुचेता कृपलानी

65. प्रथम लोकसभा चुनाव में उम्मीदवारों की संख्या कितनी थी?
Ans: 1874

66. भारत के पहले उप-प्रधानमंत्री कौन रहे हैं?
Ans: सरदार वल्लभ भाई पटेल

67. राज्य के नीति निदेशक सिद्धांतों की प्रेरणा किस देश के संविधान से मिली है?
Ans: आयरलैण्ड

68. भारतीय संविधान की संशोधन प्रक्रिया किस देश के संविधान से प्रभावित है?
Ans: दक्षिण अफ़्रीका

69. भारतीय संघ में सम्मिलित किया गया 28वाँ राज्य कौन-सा है।
Ans: झारखण्ड

70. हिमाचल प्रदेश को राज्य का दर्ज़ा कब प्रदान किया गया?
Ans: 1971 में

71. पहला संवैधानिक संशोधन अधिनियम कब बना?
Ans: 1951

72. राष्ट्रपति पद के निर्वाचन हेतु उम्मीदवार की अधिकतम आयु कितनी होनी चाहिए?
Ans: कोई सीमा नहीं

73. भारत का संविधान कब अंगीकर किया गया था?
Ans: 26 नवम्बर,1949

74. किस वर्ष गांधी जयंती के दिन केंद्रीय प्रशासनिक अधिकरण की स्थापना की गयी?
Ans: 1985

75. विधान परिषद को समाप्त करने वाला आखिरी राज्य कौन है?
Ans: तमिलनाडु

76. लोकसभा का सचिवालय किसकी देख-रेख में कार्य करता है?
Ans: संसदीय मामले के मंत्री

77. ‘विधान परिषद’ का सदस्य होने के लिए कम से कम कितनी आयु होनी चाहिए?
Ans: 30 वर्ष

78. “राज्यपाल सोने के पिंजरे में निवास करने वाली चिड़िया के समतुल्य है।” यह किसका कथन है?
Ans: सरोजिनी नायडू

79. देश के किस राज्य में सर्वप्रथम गैर-कांग्रेसी सरकार गठित हुई?
Ans: 1957, केरल

80. किस राज्य की विधान परिषद की सदस्य संख्या सर्वाधिक है?
Ans: उत्तर प्रदेश

81. प्रत्येक राज्य में अनुसूचित जाति और जनजातियों की सूची कौन तैयार करता है?
Ans: प्रत्येक राज्य के राज्यपाल के परामर्श से राष्ट्रपति

82. भारतीय संविधान में तीन सूचियों की व्यवस्था कहाँ से ली गयी है?
Ans: भारत शासन अधिनियम 1935 से

83. किस वर्ष सिक्किम को राज्य का दर्जा दिया गया था?
Ans: 1975 में

84. किस राज्य के विधान परिषद की सदस्य संख्या सबसे कम है?
Ans: जम्मू-कश्मीर

85. भारत में किस प्रकार की शासन व्यवस्था अपनायी गयी है?
Ans: ब्रिटिश संसदात्मक प्रणाली

86. भारत की संसदीय प्रणाली पर किस देश के संविधान का स्पष्ट प्रभाव है?
Ans: ब्रिटेन

87. कोवालम बीच किस राज्य में है?
Ans: केरल

88. नागालैंड की राजधानी का क्या नाम है?
Ans: कोहिमा

89. भारत की प्राचीनतम पर्वत श्रृंखला कौन सी है?
Ans: अरावली

90. “कुचिपूडि” नृत्य किस राज्य से सम्बन्धित है?
Ans: आन्ध्र प्रदेश

91. “काराकोरम” पर्वत श्रृंखला किस राज्य में स्थित है?
Ans: जम्मू और काश्मीर

92. विश्व के मरुस्थलों में “थार के मरुस्थल” का कौनसा स्थान है?
Ans: 7वाँ

93. भारत के किस प्रधानमन्त्री ने सबसे अधिक काल तक शासन किया?
Ans: जवाहरलाल नेहरू

94. कौन सा ग्रह सूर्य से सबसे नजदीक है?
Ans: बुध

95. भारत के प्रथम गृह मन्त्री कौन थे?
Ans: सरदार पटेल

96. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की प्रथम महिला अध्यक्ष कौन थीं?
Ans: एन्नी बेसेंट

97. सौरमण्डल का सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है?
Ans: वृहस्पति

98. भारत का कौन राज्य है जिसकी सीमा भारत के सिर्फ एक ही राज्य को छूती है?
Ans: सिक्किम

99. अंडमान और निकोबार द्वीप समुदाय की राजधानी का क्या नाम है?
Ans: पोर्ट ब्लेयर

100. NABARD is a/an
1) bank 2) financial institution 3) insurance corporation 4) central government department
Ans: NABARD = NATIONAL BANK FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT. It’s function is TO PROVIDE CREDIT FACILITIES TO AGRICULTURE AND RURAL AMENITIES IN RURAL REGION. SO IT ACTS AS FINANCIAL INSTITUTION.

Previous post

TRICKS TO MEMORIZE दर्रे (Passes)

Next post

Some Selected Questions on GK (PART-II)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)