Idioms & Phrases, One Word Substitution, Synonyms, AntonymsPractice Sets - English

SSC CGL SYNONYMS – PRACTICE SET – SOLVED

Here is a Practice Set on Synonyms taken from the book English Practice Set (for competitive exams) authored by me (Maha Gupta). All the question included in this Practice Set are supported by the answer key of the set. Each question of this Practice Set is also well supported by lucid and detailed explanation. I’m sure you won’t face a problem in understanding those explanations.

Further, I want to ensure you that Each Practice Set on Synonyms of the above book is just like the present Practice Set on Synonyms as well. These Practice Sets will be very useful for any competitive exams of the Staff Selection Commission (SSC) or Grade-II DASS Exam of the DSSSB, and other similar exams and will help you score good score. Names of some exams are given below for example:

1. Combined Graduate Level (CGL) Exam Tier-I & Tier-II

2. Combined Higher Secondary (10+2) Exam (CHSL) Tier-I

3. SI in Delhi Police and CPO Exam Paper-I & Paper-II

4. Stenographers Exam

5. Grade-II DASS Exam conducted by Delhi Staff Subordinate Services (DSSSB)

 

SYNONYMS — PRACTICE SET-10 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                    MAXIMUM TIME: 5 minutes

  1. Considerate
    A) Agreeable B) Kind
    C) Like-minded D) Thoughtful
  1. Abundant
    A) Insufficient B) Plentiful
    C) Significant D) Vibrant
  1. Impediment
    A) Clear B) Ailment
    C) Incapable D) Obstruction
  1. Explicit
    A) Clear B) Hidden
    C) Cautious D) Exorbitant
  1. Cordial
    A) Smooth B) Friendly
    C) Sophisticated D) Reserved
  1. Coarse
    A) Academic B) Grain
    C) Rough D) Training
  1. Sundry
    A) Countless B) Plentiful
    C) Certain D) Several
  1. Magnificent
    A) Regular B) Modest
    C) Generous D) Splendid
  1. Prosper
    A) Cherish B) Promote
    C) Thrive D) Retrogress
  2. Reproof
    A) Warning B) Ridicule
    C) Rebuke D) Threat
  3. Zealous
    A) Ardent B) Patient
    C) Furious D) Impatient
  1. Sufficient
    A) More B) Complete
    C) Enough D) Less
  1. Enigmatic
    A) Magnetic B) Automatic
    C) Speeding D) Puzzling
  1. Surpass
    A) Outdo B) Pass over
    C) Overdo D) Pass by
  1. Culmination
    A) Anticlimax B) Climax
    C) Abyss D) Cultivation
  1. Reluctant
    A) Unwilling B) Forego
    C) Redundant D) Amendable
  1. Sauntering
    A) Running B) Brisk walking
    C) Travelling D) Strolling
  1. Vindictive
    A) Imaginative B) Accusative
    C) Spiteful D) Aggressive
  1. Salient
    A) Important B) Salt-like
    C) Pleasing D) Satisfactory
  1. Ravaged
    A) Destroyed B) Yield
    C) Conquered D) Mend
  1. Relish
    A) Realize B) Taste
    C) Enjoy D) Reveal
  1. Delirious
    A) Delicious B) Pleasing
    C) Desperate D) Excited
  1. Benevolence
    A) Ill-will B) Morbidity
    C) Kindness D) Vision
  1. Eternal
    A) Innumerable B) Immeasurable
    C) Prolonged D) Perpetual
  1. Innuendo
    A) Indicate B) Inspire
    C) Remark D) Insinuate

ANSWER KEY 

1. D 2. B 3. D 4. A 5. B 6. C 7. D 8. D 9. C 10. C
11. A 12. C 13. D 14. A 15. B 16. A 17. D 18. C 19. A 20. A
21. C 22. D 23. C 24. D 25. D

Solution with explanation

2. Option ‘B’ (Plentiful). PLENTIFUL = If something is plentiful, there is a lot of it available; Mangoes are plentiful in the summer.

3. Option ‘D’ (Obstruction). OBSTRUCTION = to try to stop something from happening or developing; e.g.

He got five years in prison for withholding evidence and obstructing the course of justice.

5. Option ‘B’ (Friendly). FRIENDLY = behaving in a pleasant, kind way towards someone; e.g.

I’m on friendly terms with my daughter’s teacher.

6. Option ‘C’ (Rough). ROUGH = If a surface such as paper or skin is rough, it does not feel smooth when you touch it; e.g.

My hands get very rough in the cold.

7. Option ‘D’ (Several). SEVERAL = many different; e.g.

We had various problems on our journey,  including a flat tyre.

8. Option ‘D’ (Splendid). SPLENDID = excellent, or beautiful and impressive; e.g.

You  look splendid in that outfit.

9. Option ‘C’ (Thrive). THRIVE = to grow, develop, or be successful; e.g.

His business thrived in the years before the war.

10. Option ‘C’ (Rebuke). REPROOF is a noun which means ‘criticism’; its verb is REPROVE which means to criticize, or to tell someone that you disapprove of their bad or silly behaviour; e.g.

The teacher gently reproved the boys for not paying attention.

11. Option ‘A’ (Ardent). Someone who is zealous/ardent spends a lot of time or energy in supporting something that they believe in very strongly, especially a political or religious ideal; e.g.

She was a zealous worker for charitable bodies.

14. Option ‘A’ (Outdo). OUTDO = to be, or do something, better than someone else; e.g.

He always  tries to outdo everybody else in the class.

15. Option ‘B’ (Climax). CLIMAX = the most important or exciting point in a story or situation, especially when this happens near the end; e.g.

The election campaign reaches its climax next week.

17. Option ‘D’ (Strolling). STROLL = to walk in a slow, relaxed manner, especially for pleasure; e.g.

We could stroll along the beach after dinner.

18. Option ‘C’ (Spiteful). SPITEFUL = wanting to annoy, upset, or hurt another person, especially in a small way, because you feel angry towards them

24. Option ‘D’ (Perpetual). PERPETUAL = never ending

25. Option ‘D’ (Insinuate). INSINUATE = to suggest, without being direct, that something unpleasant is true; e.g.

Are you insinuating that I’m losing my nerve?

 

For more Practice Sets on Synonyms buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY
Previous post

SSC EXAMS: DIRECT & INDIRECT SPEECH - SOLVED PRACTICE SET

Next post

SSC CGL ANTONYMS PRACTICE SET (SOLVED)

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *