SSC EXAM RULES

SYNONYMS Solved PRACTICE SET4

SYNONYMS — PRACTICE SET-4 — SOLVED

QUESTIONS: 25                                                                                                 MAXIMUM TIME: 5 minutes

  1. Forswear
    A) Swear B) Oath
    C) Abuse D) Forsake
  2. Hoodwink
    A) Deceive B) Negate
    C) Upset D) Cover
  3. Profligate
    A) Talkative B) Intelligent
    C) Unconventional D) Wasteful
  4. Reproof
    A) Warning B) Ridicule
    C) Rebuke D) Threat
  5. Invigorating
    A) Vibrating B) Refreshing
    C) Exaggerated D) Accelerating
  6. Obsequious
    A) Defiant B) Dishonest
    C) Servile D) Honest
  7. Arduous
    A) Fervent B) Strong
    C) Enthusiastic D) Strenuous
  8. Lethargic
    A) Energetic B) Lazy
    C) Lethal D) Legal
  9. Revile
    A) Revive B) Review
    C) Abuse D) Reveal
  10. Impeccable
    A) Inoffensive B) Harmless
    C) Important D) Faultless
  11. Ominous
    A) Officious B) Pleasant
    C) Convenient D) Threatening
  12. Abortive
    A) Plentiful B) Lawful
    C) Unsuccessful D) Fruitful
  13. Masticate
    A) Chew B) Choke
    C) Bite D) Swallow
  14. Adversity
    A) Chance B) Capacity
    C) Joy D) Misfortune
  15. Anonymity
    A) Being Unknown B) Reputation
    C) Publicity D) Wrong Address
  16. Acute
    A) Drowsy B) Unpleasant
    C) Sharp         D) Dull
  17. Insolent
    A) Nervous B) Rude
    C) Proud D) Assertive
  18. Inspire
    A) Compel B) Persuade
    C) Infuse D) Encourage
  19. Penchant 
    A) Dislike B) Bias
    C) Hate D) Training
  20. Poignant
    A) Showy B) Sad
    C) Silly D) Snobbish
  21. Catalogue
    A) Menu B) Record
    C) List D) Pamphlet
  22. Overstrung
    A) Concerned B) Active
    C) Sensitive D) Energetic
  23. Gregarious
    A) Sociable B) Turbulent
    C) Pugnacious D) Clumsy
  24. Accost
    A) Hesitate B) Speculate
    C) Insult D) Address
  25. Defunct
    A) Active B) Clever
    C) Alive D) Extinct

ANSWER KEY

1. D 2. A 3. D 4. C 5. B 6. C 7. D 8. B 9. C 10. D
11. D 12. C 13. A 14. D 15. A 16. C 17. B 18. D 19. B 20. B
21. C 22. C 23. A 24. D 25. D

Solution with explanation

4. Option ‘C’ (Rebuke). REPROOF is a noun which means ‘criticism’; its verb is REPROVE which means to criticize, or to tell someone that you disapprove of their bad or silly behaviour; e.g.

The teacher gently reproved the boys for not paying attention.

6. Option ‘C’ (Servile). OBSEQUIOUS = too eager to praise or obey someone; e.g.

She is embarrassingly obsequious to anyone in authority.

7. Option ‘D’ (Strenuous). ARDUOUS = difficult

23. Option ‘A’ (Sociable). SOCIABLE = who like to meet and spend time with other people; e.g.

a) Rahul’s very sociable – he likes parties.
b) I had a headache and I wasn’t feeling very sociable.

24. Option ‘D’ (Address). ACCOST = approach and address (someone) boldly or aggressively; e.g.

Reporters accosted him in the street.

For more Practice Sets on Synonyms buy the following book authored by me.

LINK FOR BUYING THE BOOK

CLICK HERE TO BUY

Previous post

Cloze Test Solved Practice Set-8

Next post

ANTONYMS Solved PRACTICE SET 4

Maha Gupta

Maha Gupta

Founder of www.examscomp.com and guiding aspirants on SSC exam affairs since 2010 when objective pattern of exams was introduced first in SSC. Also the author of the following books:

1. Maha English Grammar (for Competitive Exams)
2. Maha English Practice Sets (for Competitive Exams)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *